A sokoldalú hibrid

A kukorica hibridek túlnyomó részét a magas terméspotenciál elérésére szelektálják. Általánosságban elmondható, ha egy tulajdonságot a nemesítés során kiéleznek, akkor más tulajdonságok gyengülhetnek. Sok esetben találkoznak Önök is azzal, hogy egy nagy terméspotenciállal rendelkező hibrid nagyon rosszul kompenzálja a termesztéstechnológiai hibákat, vagy éppen rosszabbul reagál az aszályra, mint a versenytársak. Viszont vannak olyanok is, amelyek felettébb sokoldalúak és nagyon magabiztosan hozzák a tőlük elvárható termésszintet, szinte minden körülmény között.

A kínálatunkban található az Isztria, amely nagyon jó terméspotenciállal rendelkezik (1. ábra). A piacvezetőket megközelítő szinten terem és mindemellett sokkal jobban tűri náluk a termesztésben előforduló kihívásokat, amiből mostanában van elég, a már megszokottnak mondható időjárási anomáliáknak köszönhetően. Egy jól sikerült fajtaválasztással jelentős mértékben lehet csökkenteni az időjárás és a termesztéstechnológia által okozott terméskieséseket, ezáltal nagyobb profitot realizálva.

1. ábra: Horvát és magyar Isztria terméseredmények 2018-ból (a térképen látható számok t/ha-ban értendők)

Az Isztria magas növésű, dús levélzettel és kifejezetten jó szárszilárdsággal rendelkezik. Közepes nagyságú csövei enyhén kúposak, 16-18 sorosak. A csutkán jó minőségű mélyen ülő szemek sorakoznak, valódi lófogú típus. Nagyon jól tűri a korai vetést. Mély gyökérzetének köszönhetően eredményesen termeszthető a gyengébb termőhelyeken és az alacsonyabb pH értékű talajokon is. Intenzív termesztési körülmények között kitűnő szemtermést ad. A szár és a levelek sokáig megtartják zöld színüket. Nagyon jó toleranciával rendelkezik a leggyakoribb betegségekkel és kártevőkkel szemben. Alacsonyabb tőszám esetén gyakran előfordul kétcsövűség. Elsősorban szemes hasznosításra ajánljuk, de – termőképessége, dús levélzete, vastag szára és a szemek minősége miatt – kiváló minőségű siló is készíthető belőle, amit az idei NÉBIH által szervezett kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletben be is bizonyított (2. ábra).

2. ábra: Az Isztria és a standard fajtákból készített siló energiatartalmának eredményei a 2018-as silókukorica fajtaösszehasonlító kísérletben a FAO 400-as éréscsoportban. (forrás: NÉBIH)

Az egész kísérletet tekintve – nem csak az Isztria éréscsoportját figyelembe véve – a hibridünkből készített siló tartalmazza kilogrammonként a legnagyobb energiatartalmat, azaz ebből kell a legkisebb mennyiséget megetetni az állattal a megfelelő energia bevitel eléréséhez.

Ha nem silózik, ez az eredmény akkor is egy pozitív visszacsatolás, mert ilyen jó paraméterekkel rendelkező siló csak olyan kukoricából készíthető, aminek kimagasló a csőaránya a szárazanyagban. Vagyis egy kiemelkedő, jó beltartalmi paraméterekkel rendelkező termés várható a fajtától, akkor is, ha szemesnek van betakarítva.

Próbálja ki Ön is az Isztriát és töltse el megnyugvással, hogy egy remekül alkalmazkodó és kiváló terméspotenciállal rendelkező fajtát tudhat a területein!

Sikeres kukoricatermesztést kíván az Agromag Kft.!

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.