Évindító rendezvény 2012
Nyomtatás E-mail


Mátrai PálA rendezvényt hagyományosan Mátrai Pál ügyvezető beszéde nyitotta, melyben kitért az elmúlt esztendők nehézségeire és eredményeire, melyek a céget érintették. A vetőmag előállítás sajátosságából adódóan a 2011-es év nehezen indult, mert 2010-ben a vártnál kevesebb vetőmag termett országosan, ami jelentős árbevétel kiesést okozott a mi cégünknek is. Az év második felében bevétel-növekedést a liszt és őszi kalászos vetőmag értékesítésből értünk el, így összességében megint sikerült jó évet zárni. A termések jók voltak, bizakodva vágunk neki a 2012-es évnek. Mátrai Pál bemutatta a 2011-ben végrehajtott beruházásunkat: egy új feldolgozó csarnokot, benne egy új csávázó és csomagoló gépsorral.
Pótsa ZsófiaElső vendég előadónk Pótsa Zsófia (főtitkár, Magyar Gabona feldolgozók, Takarmánygyártók és – Kereskedők Szövetsége) volt. Előadásában kitekintést kaptunk a 2012-es gabonapiaci kilátásokra. Megtudtuk, hogy a világon a búzatermelés mértéke folyamatosan nő, de a felhasználás is növekszik, így a készletekben nincs nagy változás. Magyarországon várhatóan a jelenlegi szinten marad a búza ára, lényeges elmozdulás egyik irányban sem valószínű. A jó áraknak egyelőre kedvez a gyengélkedő forint. A kukorica esetében részben az árfolyam miatt, részben azért, mert még vetés előtt vagyunk nehéz a végtermék árára bármit megjósolni. Felhívta a figyelmünket arra, hogy a termelők érdekeit szem előtt tartó jogszabályi változások miatt a kereskedők nem mernek majd előre árat mondani, csak a felvásárlás pillanatában és ennek hosszú távon valószínűleg éppen a termelők látják majd a kárát.


Lukács József
Őt Lukács József osztályvezető követte a MgSzH Földművelésügyi és Agrár Környezetgazdálkodási Igazgatóság Földművelésügyi és Vízgazdálkodási Osztályáról. Tőle információkat kaphattunk az országos hivatalos termésmennyiség adatokról, melyek azt mutatták, hogy a tavalyi év az évszázados rekordszárazság (mindösszesen 404 mm volt az országos csapadék átlag) ellenére jó volt: búza, árpa, kukorica, napraforgó és repce egyaránt jól termett. Voltak azonban jobban sújtott régiók, amelyek megszenvedték az elmúlt évet, különösen Szolnok megye teljesített rosszul.


Kovács Attila
A Syngenta Kft dél- és kelet európai régiójában a napraforgó és repce termékfejlesztéséért felelős Kovács Attila vezető tartott remek összefoglalót arról, hogy milyen óriási munka rejlik a napraforgó nemesítésben, és hogy milyen sokrétű feladatokat kell a nemesítőknek elvégezniük, hogy a különféle piacokra tudjanak fajtát kínálni. Az előadásból kiderült, hogy Magyarország a világon egyedülálló módon minden felhasználói típusból termel.


Törőcsik Éva

A Syngenta Kft szerkezeti átalakulásáról és a Syngenta által forgalmazott hibridekről illetve a kínálatukban szereplő vegyszer-vetőmag csomagokról Törőcsik Évától (Csongrád megyei területi képviselő) hallhattunk részletes tájékoztatót.


Mátrai Tibor

Végül, de nem utolsó sorban Mátrai Tibor az Agromag Kft termékfejlesztője 21 fajtát mutatott be a 21 éves Agromag kínálatából. Előadásában kitért a cég tavaszi vetőmag kínálatára, különösen a megbízható és jól ismert Ika szójára, valamint az új szójafajtáinkra (Vita, Atlantic). Néhány mondatban beszélt a minden évjáratban (nedves, száraz) megbízható termésű Shakira, Eric, Temes kukorica hibridekről. Bejelentette, hogy a megnövekedett igények miatt az Ebson és Bojos tavaszi árpa készleteink az előadás alatt megrendelésre kerültek, elfogytak. Ezt követően rövid betekintést kaphattunk a magyarországi kendertermesztésben rejlő óriási lehetőségekbe. Végül bemutatta a legújabb árpa és búza fajtákat, köztük a nagy ígéreteket: a Bonnettet, a Federert, a Corvinust és a Babonát.

A Magyar Mezőgazdaságban megjelent cikkért kattintson ide >>>

Vendégek