Őszi kalászos fajtabemutató Békéscsaba 2013
Nyomtatás E-mail

Kalászos bemutatót tartott az Agromag Kft. Békéscsabán


Mi köze a babonának a tini lányhoz? Megtudhatta, aki május 27-én ellátogatott a Kereki Korona telephelyére szervezett fajtabemutatónkra. Az időjárás nem volt kegyes az összegyűltekhez: erős szél és heves eső várta őket. Ezért egy kinti-benti bemutatót rögtönöztünk: esőtől védett, de széljárta helyen, az egykori pálinkafőzde oldalában kialakított fedett pihenőrészen beállítottuk a vetítőt és ismertettük a fajtáink eredményét és az újdonságokat.

Mátrai Tibor az Agromag termékfejlesztője először az országban jelentős területen termesztett őszi árpáinkat ismertette. A KH Tas a legkeresettebb kompolti fajta, és egyben a harmadik legkeresettebb árpa az országban. Kitűnően alkalmazkodik az időjárási szélsőségekhez, ezért negatív meglepetés ritkán éri a gazdákat. Meglepődni inkább azon szoktak, hogy többet terem annál is, mint amit mutat. Megelégedett vevőinek köre évről évre bővül. A kétsoros árpák közül a KH Korsó és az Amazon fajtákat emelte ki, mert az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezekből a fajtákból növelték a vetőmag előállító területeket. Ezek a fajták elsősorban a klasszikus árpatermő területeken érzik jól magukat és teremnek kimagaslóan.


 


Mátrai Tibor az elmúlt években kiszélesedett búza fajtakínálatból csak a legkitűnőbbekről tájékoztatott. Az NS 40S rekordtermésekre képes. 2010-ben a GOSZ-VSZT kísérletek 2. helyezettje, sok kis- és nagyparcellás rekorddal bíró, megbízható, szálkás búza. Tavaly a bemutatósoraink rekordere, 9,72 t/ha-os eredményét a Kaposvárt elkerülő út mellett érte el. A 2012-es vetőmag értékesítési szezonban ez a búzánk fogyott el elsőként, ezért aki 2013-ban szeretne ebből a fajtából vásárolni, az időben adja le megrendelését. Azt gondoljuk, hogy ez a fajta idén is kapós lesz, mert kitűnően mutat a legkülönfélébb idei területeken is, mely jó reménnyel tölti el a gazdákat. A Corvinus a jó termés mellett egy magasabb minőségi szintet képvisel. Az idei év a főpróbája, mert most szerepel először nagyobb területen. A kisparcellás kísérleti eredményei és a környező országok tapasztalatai mindenesetre nagyon kedvezőek. A Babona a GOSZ-VSZT kísérleti rendszerében az elmúlt két évben kiemelkedő eredményeket produkált. Mindkét évben a legnagyobb termőképességű fajtabúza volt. Bár a nagy termés általában gyenge minőséggel jár, ez a Babona esetében nem így van. Kétségtelen, hogy nem tartozik a kitűnő minőségű fajták közé, de stabil malmi minőséget, sőt legtöbbször A2-es farinográfos értékszámot, és magas hektolitersúlyt produkál. Jól bokrosodó, gyönyörű, kiemelkedő termőképességű búza. A Federer kiváló minőségével és hosszú tenyészidejével tűnik ki a többiek közül. A Bakfis pedig különösen jó fuzárium ellenállóságával emelkedik ki a mezőnyből.


 


Farády László a Bayer Hungaria Kft. kalászos növényvédelemmel foglalkozó marketing menedzsere bemutatta az általuk javasolt növényvédelmi technológiákat. Ismertette a Lamardor és Yunta Quatto csávázószereket, a Huszár, Sekator és Puma Extra gyomirtókat, a Falcon Pro, Folicur Solo, Prosaro, Sfera és Zantara gombaölőket. Egyúttal ismertette, hogy a neonikotinoid csávázószerek használatának korlátozása az őszi kalászosokat nem érinti, ezért a korai vetésű őszi árpákra a rovarölő szert is tartalmazó csávázást javasolta.

Pais István a teljes egészében magyar tulajdonú Huminisz Kft. kereskedelmi vezetője a növénykondicionálás pozitív hatásairól beszélt, és bemutatta a Kondisol növénykondicionálókat.

Az ismertetők végén megebédeltünk, és mivel az eső elállt, ezért az érdeklődőbbek gumicsizmát vagy cipővédőt húztak és két különböző helyszínen megtekintették a Babonát, a Bakfist, valamint a többi búzát, az árpákat és egy tritikálét is. A megjelentek egyik része az eredetileg meghirdetett helyszínen ismerkedett a fajtákkal, egy másik csapat pedig a Békéscsaba–Kondoros út mellett taposta a sarat. Ez utóbbi bemutatósor megtekintése után KH Korsó és KH Malko fajtákra jelentős vetőmag megrendelést adtak le a gazdák szóban, melyet azóta írásban is megerősítettek.
Mivel a legjobb visszajelzés a megrendelés, ezért a bemutatót különösen sikeresnek ítéltük. Egyúttal szeretnénk jelezni, hogy KH Malko és KH Korsó fajtákból a készletek hamarosan elfogynak.