Őszi kalászos fajtabemutató Bihartorda 2013
Nyomtatás E-mail

Agromag fajtabemutató, Bihartorda, 2013.06.07.
Az Agromag Kft. a Horizont 98 Kft. szervezésében és a Cheminova társrendezésében őszi kalászos fajtabemutatót tartott június 7-én Bihartorda határában. A bemutatót megelőző folyamatos esőzések elmúltával szerencsések voltak a szervezők és a bemutatót meglátogatók egyaránt, mert lehetőség nyílott egy csodálatos bemutató megtekintésére. A korai árpafajták már sárgultak, a későbbiek, valamint a tritikálék és a búzák még zöldelltek.


Az Agromag-Cheminova közös rendezvényén bemutatott őszi kalászosok gyomirtása Nuance 750 WG készítménnyel történt. Amely a területen jelenlevő gyomok (ebszíkfű, napraforgó árvakelés stb.) ellen tökéletesen hatékony volt.


A rendezvényt Fejes Antal, a bakonszegi Horizont 98 Kft. növénytermesztési ágazatvezetője nyitotta meg. Üdvözölte megjelent partnereiket és néhány aktuális témáról ejtett szót.


Az aktualitások rövid felvázolása után Mátrai Tibor, az Agromag Kft. termékfejlesztője mutatta be a fajtákat.

Az őszi árpák közül szépen látszott, hogy melyek a koraiak, mert azok már sárgultak. Különösen a KH Tas mutatta meg, hogy mennyivel korábbi a többi árpánál. A koraiság ebben az esetben azonban együtt jár a kimagasló terméssel is, mint ahogyan azt a Tastól az elmúlt években megszokhattuk. A térségben a Tast csak most próbálgatják, mert a KH Viktor a környéken igen elterjedt, minden évjáratban kitűnően teljesítő árpa. Véleményünk szerint a Viktort nem leváltani, hanem kiegészíteni kell a Tassal, mely sok tekintetben hasonlít a Viktorra, de potenciális termőképessége nagyobb. Egy picit későbbi a KH Anatólia, mely nevét a száraz török fennsíkról kapta, mert annyira jó a szárazságtűrése. A gyengébb termőhelyek kitűnő fajtája lehet az elkövetkezendő években. Gyönyörű látványt nyújtottak a kétsoros fajták: a középérésű KH Malko és a korai KH Korsó. Mindkettőt sörárpának nemesítették, de a legfőbb cél náluk is a megbízhatóan jó termés volt. Sajnos kétsoros árpáink vetőmagjára már szezon előtt akkora volt a kereslet, hogy hamarosan készletünk végére érünk, szerencsére viszont ebben a térségben a hatsoros árpák kedveltebbek.


Az Odisej tritikálét sokan most látták először és máris kedvet kaptak a termesztéséhez, csak a piacot hiányolták. Szabó Béla a Horizont Kft. ügyvezetője hozzászólásában kiemelte, hogy ők szívesen felvásárolják a tritikálét, mely a térség sikeresen, eredményesen termeszthető növénye lehet.

A búza fajtasorban először a kitűnő minőségű fajtákat láthattuk, majd a kiemelkedő terméshozammal bíró fajták mutatták meg, hogy az idei különös évjáratban mire képesek. Az Agape, a Karpatia és a Bardotka magas sikértartalma a jó minőségű malmi búzát termesztők igényeit elégíthetik ki. Késő, jó minőségű fajta a Federer, mely a névadó teniszezőhöz hasonlóan sok csatából került már ki győztesen, akár a termés mennyiségét, akár a minőségét nézzük.  Elsősorban a repcetermesztőknek ajánljuk, mert a Federerben jó helyen van a termés, míg a repcét vágja a kombájn.

 A kiemelkedő termésű búzák külalakra is megmutatták, hogy nagy termést várhatunk tőlük. Az NS 40S-ről szerzett helyi tapasztalatokról Fejes Antal beszélt, aki ismertetett egy-két korábbi terméseredményt, mely ehhez a fajtához kötődik, és ezek a számok igen imponálóak voltak. A térségben szeretik a szálkás búzát, így az NS 40S-re idén tovább fog nőni a kereslet. Az NS 40S mellett további kiemelkedő termésű fajták az Agromag kínálatából a tar búzák közé tartoznak: a Baletka, a Babona és a Lidka. Viszont a kísérletekben jól termett és jó malmi minőséget hozott az új szálkás búza, a Corvinus. A Bakfis az idén valószínűleg jól meg tudja majd mutatni kiemelkedő fuzárium ellenálló képességét, a Bonnet pedig a stabil malmi minőség mellett a nagy termést.


Tóth Balázs, a Cheminova képviselője kiemelte, hogy a szélsőséges tavaszi időjárás negatív hatásait 3 l/ha Amalgerol kijuttatásával sikerült helyrehozni.

A belvizes foltok ellenére is egyöntetű, homogén állományt értünk el, a kalászos kondícióját javította, egészséges állományt eredményezett. Megdőlés a legtöbb fajta esetében nem volt tapasztalható: a szár erős lett, az árpák is álltak, a lomb sötétzöld volt. Az Amalgerol segíti a tápanyagok felvételét a talajból, ez a bemutatott növényeken is látszott. Használatával nő a termés mennyisége és javul a minőség, a növény jobban ellenáll a környezeti stressz hatásoknak.