Fleischmann Rudolf Díj
Nyomtatás E-mail

Állami és miniszteri kitüntetéseket adott át államalapító királyunk ünnepén Fazekas Sándor.

Augusztus 20-a a legősibb ünnepünk. Szent István királynak köszönhetjük a kereszténységet, ami összeköti a nemzetet, és intézkedéseivel ő teremtette meg az erős állam alapjait – emelte ki ünnepi köszöntőjében a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor úgy fogalmazott: 2010 óta újra erős államunk és kormányunk van.

Az új kenyér a hazaszeretet jelképezi, beleértve azt a munkát is, amellyel megtermeljük a mindennapi betevőt. A hazaszeretet emellett olyan teljesítményekre ösztönöz bennünket, melyekre büszkék lehetünk – mondta Fazekas Sándor.

A nemzeti ünnep alkalmából a vidékfejlesztési miniszter mintegy 120 elismerést: állami- és miniszteri kitüntetéseket, életfa emlékplaketteket és miniszteri elismerő okleveleket adott át.

Miniszter Úr Fleischmann Rudolf Díjat adományozott

a növénytermesztés területén végzett munkáért:

Mátrai Pálnak, az Agromag Kft.  ügyvezető igazgatójának,
a vetőmagtermesztésben végzett három évtizedes, magas színvonalú, nemzetközileg is elismert tevékenységéért – a díjat a rendezvény után vette át,

Reszegi Lászlónak, az Agromag Kft. ügyvezető igazgatójának,
a vetőmagtermesztésben végzett három évtizedes, magas színvonalú, nemzetközileg is elismert tevékenységéért.
Forrás: http://augusztus20.kormany.hu/videkfejlesztesi-miniszterium-miniszteri-2013


A díjat az alábbiakban ismertetett összefonódott életpályák adatai alapján nyerte el a két ügyvezető:


A két vetőmagtermesztő szakmérnök 1980 óta dolgozik együtt. Kezdetben a szegedi Gabonakutató által nemesített illetve honosított fajták vetőmagjának szaporítását végezték. Ebben az időszakban jelentős szerepet játszottak a világ vezető kukoricanemesítő vállalatánál elvárt színvonalú vetőmagtermesztés hazai elterjesztésében. 1990 decemberében vetőmagtermesztésben járatos társaikkal együtt megalapították az Agromag Kft.-t, melynek kezdettől fogva ügyvezetői. Kezdetben a fajtahonosítás, majd a hazai fajták képviselete, vetőmagtermesztése és értékesítése terén értek el sikereket. Irányításukkal az Agromag Kft. megalakulása óta 25 őszi búza, 21 kukorica, 18 őszi árpa, 10 kender, 7 napraforgó, 2 tavaszi árpa, 2 tritikálé, 4 szója, 1 tavaszi búza és 1 tavaszi zab fajtát regisztráltatott illetve képviselt a hazai piacon. A hazai fajták közül legjelentősebb a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézet őszi árpáinak képviselete, mely 2003-ban egy fajtával kezdődött, majd ennek sikerein felbuzdulva kiterjedt a többi fajtára is. 2008-ban átvették az intézet kendernemesítési programját, ezáltal megmentve a textilipar tönkremenetele után piac és árbevétel híján maradt magyar kendernemesítést, bízva abban, hogy a magyar kenderfajták még visszakerülhetnek az európai vérkeringésbe. Jelentős eredményeket értek el a napraforgó-vetőmagtermesztés színvonalának és vetésterületének növelésében.  Vetőmagüzemük hazai és külföldi megrendelőknek évente 1,2-1,5 millió hektárra dolgoz fel és fémzároltat napraforgó-vetőmagot, mely a kontinentális Európa felhasználásának 8-9 %-át jelenti. Mindkettőjük tevékenységének meghatározója a nemesítés és a felhasználói gyakorlat közötti kapcsolat megteremtése. Az Agromag Kft. árbevétele egy részét az utóbbi időben nemesítésre fordítják: a kender mellett a kalászos gabonák nemesítésébe fektettek pénzt és bizalmat.