Csabaszabadi bemutató 2014
Nyomtatás E-mail

Kicsit korainak tűnő, de az őszi árpák érését tekintve indokolt időpontban, május 27-én tartottuk meg kalászos bemutatónkat Csabaszabadiban a Kereki Korona Zrt, a Bayer és a Huminisz társszervezésében.
A rendezvényt kerülgette az eső: előtte és utána is esett, de a táblán a huzamosabb csapadékhiány jelei már mutatkoztak. A sárguló levélvégekben néhány gazda már a sárgarozsda tüneteit vélte felfedezni, pedig az egyáltalán nem volt jelen a táblán. Fajtáink zöme rezisztens vagy csak kismértékben fogékony az idén nagy veszteségeket okozott betegséggel szemben. A sárguló levélvég annak a tünete, hogy a búzák nagyon sokáig rendkívül jól el voltak látva mindenféle égi és földi jóval, remekül mentek a télbe és indultak a tavaszba, viszonylag rövid gyökeret eresztettek, és amikor az aranyat érő májusi eső sokat késett, már mutatkoztak a szárazság tünetei. Csupán ez lesz az oka annak, hogy az egyébként remek kondícióban lévő fajták a bemutató táblán nem fognak 8-9 tonnás hektáronkénti termést adni. Egy kis május eleji esővel ugyanis ez is könnyen elérhető lett volna árpában, búzában és tritikáléban egyaránt.
A bemutató területén így is meg lehetett szemlélni a búzákra jellemző külalakot és a bennük rejlő hatalmas potenciált, a betegségellenállóságot. A fajták bemutatása során Mátrai Tibor termékfejlesztő igyekezett a prospektusban leírtakon túl kiemelni a fajták egy-egy lényeges tulajdonságát. Az árpák esetében beszélt a téli sárgulásról, a búzák esetében a sárgarozsdáról.


Árpa fajtáink közül hosszasabban beszélt a KH Tas fajtáról, mivel a piacon ez a legelterjedtebb Agromagos – kompolti fajta. Mégpedig azért mert kiemelkedőt is tud teremni, ugyanakkor a rendkívüli helyzetekhez is jól alkalmazkodik. Erre az idén is szükség volt, és úgy tűnt, hogy nem kalászolt ki annyira korán mint szokott (egészen pontosan az idén minden árpa történelmien korán kalászolt, de a Tas a többi fajtához képest most egy picikét később), és így tovább növelte az asszimiláló felületet, mely az idén is jó eredményt vetít előre. Az Anatóliát a gyengébb helyekre, a Kárpátiát az erősebb, intenzívebb területekre ajánlotta. A hatsorosak közül a szépségdíjas most a már mindenféle időjárást és körülményt megélt KH Viktor volt. A Korsó és Malko esetében meg felhívta a figyelmet az előrendelésekre, mert a kétsoros árpákat kedvelők egyre nagyobb hányada fordul ezek felé a fajták felé. Az Amazonban is benne van a hatalmas termés, a bemutatóhoz közeli vetőmagelőállító táblán szintén.

Igen nagy termést sejttettek a tritikálék. Az Odisej lényegesen korábbi mint a Tátra, de a végeredmény hasonló termés. Van akinél az Odisej, van akinél a Tátra jön be jobban.A búzák közül sokak számára már kiderült, hogy a Babona a favorit. Nehéz úgy beszélni a többi  fajtáról, hogy a legtöbben csak egyre kíváncsiak. A fajtasor azonban megmutatta, hogy más fajtáknak is van keresnivalója: az NS 40S, Baletka, Bardotka, Lidka és Federer mind nagyot fognak teremni. A kiemelkedő termőképességű fajtáink közül egyedül a Baletka volt érintett a sárgarozsdában, a többi vagy rezisztens vagy éppen hogy csak a betegség szele meglegyintette. Ezek a fajták még növényvédelem nélküli kísérletekben is képesek 8-9 t/ha-ros termésre. A Bonnet, a Karpatia és a Corvinus várhatóan jó minőséget fognak produkálni. Még nem lehet tudni, hogy az idei év fuzáriummal terhelt lesz-e vagy sem. Ha igen, akkor a Bakfis az alacsony fertőzöttséggel fog kitűnni a többi fajta közül.
A rendezvénnyel szervezőként elégedettek voltunk, mert a megjelentek elégedettek voltak. Az ebéd alatt már konkrét üzletek köttettek. Reméljük a terméseredmények igazolják majd a várakozásokat.


Még több képet megtekinthet a bemutatóról itt.