Biztosra szeretne menni?

A tavalyi év folyamán próbálhatták ki először a gazdák a kiváló adottságokkal rendelkező Tomasovot. Jelenleg ez a legújabb hibridünk, ami egyben a legnagyobb terméspotenciállal rendelkezik a portfóliónkból. Ha egy kicsit kitekintünk, és szemügyre vesszük a versenytársakat is, akkor a Tomasovnak a terméspotenciálján túl az évjáratbiztonság a leginkább figyelemre méltó tulajdonsága. Ha szeretne a termesztett hibridjei között olyat, amelyre a szokásosnál jobban számíthat, és lényeges Ön számára a termésátlag is, akkor próbálja ki a Tomasovot!

Mivel egy új hibridről beszélek, ezért évekre visszamenőleg csak a fajta kiválasztásnál nagy szerepet játszó kisparcellás kísérletek eredményeit tudom segítségül hívni, hogy bebizonyítsam, kivételes fajtáról beszélünk. A termékfejlesztő kollégáim országszerte több helyszínen figyelik a lehetséges új fajtákat és hasonlítják össze a portfóliónkban szereplő kiválóságokkal és a piacvezető cégek élen járó hibridjeivel. Igyekeznek olyan fajtákat kiszemelni, amelyek a kiemelkedő terméspotenciáljuk mellett még valami pluszt is tudnak nyújtani a gazdálkodók számára. Jelen esetben ez a plusz a rendkívül jó évjáratbiztonság, mely azt jelenti, hogy a kísérleteink alapján a Tomasov teljesített a legstabilabban a vizsgált évek során, esetében volt a legkisebb különbség az átlagok között (1. ábra).

1 . ábra: 2015 és 2018 között három kísérleti hely átlagában a hibridek legkisebb és legnagyobb termésátlagai
(forrás: Agromag Kft. kisparcellás kísérletei, helyszínek: Bóly, Cegléd, Pusztaföldvár)

A legmagasabb termésátlagot produkáló fajta a legjobb évjáratban (2016) elérte a 13,7 t/ha-t, ugyanakkor a legrosszabb évjáratban (2017) csak 10,1 t/ha-t produkált, míg a Tomasov ekkor is 11 t/h feletti termésátlagot ért el (1. táblázat). Mivel a hibrideket azonos körülmények között vizsgálták, ezért ezekből az adatokból arra lehet következtetni, hogy a Tomasov a legmegbízhatóbb fajta a kísérletben résztvevők között. Tehát ezt a hibridünket tudták befolyásolni a legkevésbé az időjárás viszontagságai.

1. táblázat: 2015 és 2018 között három kísérleti hely átlagában a tíz legnagyobb termésátlagot elérő hibrid
(forrás: Agromag Kft. kisparcellás kísérletei, helyszínek: Bóly, Cegléd, Pusztaföldvár) 

Az elmúlt évek időjárási anomáliáit nézve azt mondhatom, hogy minden évben számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy a tenyészidőszak során kedvezőtlen körülmények fogják érni a növényeinket. Ezek ellen nem tehetünk semmit. Ne keseregjünk! Próbáljunk megfelelő agrotechnikával és jó fajtaválasztással enyhíteni a viszontagságok hatásain. Jól látható a grafikonon és a táblázatban is, hogy azokban az években, ahol az időjárás nagymértékben beleszólt a termesztésbe (megjegyezném, hogy négy évből kettő ilyen volt) ott a Tomasov az élen végzett. Mindemellett azokban az években, ahol kevésbé volt negatív hatása az időjárásnak a termésátlagokra nézve ott is az élmezőnyben szerepelt. Napjaink olykor igen szeszélyes időjárási körülményei között érdemes olyan hibridet termeszteni, amelyre mindig számíthatunk, termésátlaga kiemelkedő és stabil.

A Tomasov rendkívüli genetikai hátterét leginkább intenzív termesztéstechnológia mellett tudja megmutatni. Országszerte remekül szerepelt több kísérleti helyen is az elmúlt években. Például 2016-ban Kaposváron 15 tonnás termésátlagot produkált. 2017-ben Bólyban 13 tonnával takarították be. 2018-ban Hajdúböszörményben 15,1 t/ha lett a termésátlaga.

Próbálja ki Ön is a Tomasovot és töltse el megnyugvással, hogy egy kiváló évjáratbiztonsággal és remek terméspotenciállal rendelkező fajtát tudhat a területein!

Sikeres kukoricatermesztést kíván az Agromag Kft.!

FCsT

Comments (2)

 1. Várkonyi A. says:

  Nógrádban sok a FAO 400

  1. admin admin says:

   Kedves Hozzászóló!

   Ön ismeri legjobban a területi adottságait, ha a FAO 400-as hibrideket már kipróbálta és nem váltak be a földjein, akkor nem szeretném rábeszélni a Tomasovra sem. A tapasztalatunk az, hogy északon is sikerrel termeszthetők a FAO 400 feletti hibridjeink.

   Esetleg figyelmébe ajánlom a FAO 360 érésű Salontát, amely szintén egy eléggé megbízható hibridünk.

   FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.