Agromag-Milyen kukoricát vessek

Ezekből a kukoricákból választhat még!

Mezőgazdasági termelés során mindig számíthatunk kihívásokra, és ettől a tavalyi szezon sem volt mentes. Sajnos hosszú évek óta nem látott csapadékhiány volt tapasztalható az ország jelentős területén a vegetációs időszakban. Jelenleg az tapasztalható, hogy a gazdálkodók kivárnak a tavaszi vetésekre való vetőmag vásárlással, próbálják meghoznia a lehető legjobb döntést. Ebben a döntésben szeretnénk egy kicsit segíteni a gazdálkodóknak néhány még készleten lévő, az évjárati viszonyokhoz kiválóan alkalmazkodó hibrid bemutatásával.

Az Agromag Kft. az új piaci helyzethez igazodva, új korai és középérésű hibrideket vezetett be a portfóliójába. A korai hibridek bővítésénél figyelembe vettük a jelenleg tapasztalt megugró energia árakat is, hiszen az általunk kínált korai hibridek nagyszerű vízleadó képességgel rendelkeznek. A kiemelkedő és gyors vízleadás minimalizálhatja a szárítási költségeket.

Az új hibridjeink közül a CENZUS  (FAO 300-320) egy korai, lófogú szemtípussal rendelkező kukorica. Erélyes kezdeti fejlődés és kiváló szárszilárdság jellemzi. Nagy erénye a korai betakaríthatóság jó nedvességtartalom mellett valamint a megbízható termésstabilitás.

Az ugyancsak korai éréscsoportba tartozó RODONIA (FAO 350-370) kifejezetten a nehéz terepekre ajánlott. A benne rejlő potenciál a kedvezőtlen körülmények között mutatkozik meg. Jól tolerálja a csapadékhiányos időszakot és a gyengébb adottságú talajokat is. Kimagasló az alkalmazkodó képessége a szélsőséges körülményekhez, így a csapadékhiányos évjáratokat is jól tolerálja. Jó kezdeti fejlődéssel rendelkezik. Jól tolerálja a csapadékhiányos időszakokat és a gyengébb adottságú talajokat is, de megfelelő időjárási és termőhelyi kondíciók esetén hajlamos dupla csöveket nevelni.

Idén mutatkozik be a ZP 4123(FAO 370-380) hibridünk is. Kísérleti tapasztalataink alapján stressz, ezen belül a szárazságtűrése kiemelkedő. Zöld száron érő típus, közepes növénymagassággal. Alacsonyabb tőszám, illetve kellő mennyiségű csapadék esetén a cső méretét meghosszabbítja. Gyors vízleadás jellemzi. Megbízható termőképességének, évjáratokhoz és termőhelyekhez való figyelemreméltó alkalmazkodóképességének köszönhetően hazánk szinte minden termőhelyén eredményesen termeszthető. 2021-ben az Agromag által beállított kisparcellás kísérletekben 11,7 t/ha átlagtermést produkált.

Portfoliónk kialakítása során azokra is gondoltunk, akik a későbbi csoportból választanának. Éppen ezért az általunk forgalmazott hibridek sorát egy igazi nagyágyúval bővítettük a középérésű csoportban. Az AKINOM (FAO 470-480) egy magas, nagy vegetatív tömeggel rendelkező, éréscsoportjában nagyon stabil, magas terméshozamú hibrid. Csövei egyenletesen nagyok, 18-22 sorral rendelkeznek.

Nagyon megbízható, minden termőhelyen igyekszik kihozni magából a termésmaximumot a MAFATE ( FAO 440-450) hibridünk. Termésátlaga száraz évjáratokban is átlag feletti. Az alacsonyabb tőszámot kétcsövűséggel vagy nagyobb csőmérettel kompenzálja. Kiváló szárszilárdság jellemzi. Középmagas növényein a csövek mellmagasságban helyezkednek el. Korai vetés esetén is jó vigorral rendelkezik, az első kukoricák között vethető. Optimális, 10 °C körüli talajhőmérséklet esetében szinte kirobban a földből. 

Vetőmag készleteink fogynak, ezért ne habozzon, keresse az Agromag Kft kollégáit és válasszon megbízható minőséget a több mint 30 éve a gazdák szolgálatában lévő Agromag Kft szortimentjéből.

Agromag Kft.

„ Ma vetőmag, holnap érték”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.