Fókuszban az őszi árpáink

Jelen összefoglalónk cégünk által megbízott vállalkozóknál, több termőhelyen beállított őszi árpa kísérletek eredményeit összegzi az elmúlt két termesztési idényből.

A 2017/2018-as idény időjárás szempontjából igen hektikusnak bizonyult. Az aratás a szokottnál hamarabb kezdődött meg, az időjárás miatt megyénként, régiónként, és sokszor egy gazdaságon belül is eltérő hozamok és terméseredmények alakultak ki. Az országos termésátlag 5,2 t/ha körül alakult, kísérleteinkben fajtáink ezt a szintet nem csak megugrották, de magasan túl is szárnyalták. Az idei év abszolút győztese a Patina, hatsoros árpa fajtánk, melyet takarmány célú termesztésre ajánlunk. Eredményben szorosan követik KH Rudolf, Faktor és KH Hunor fajtáink, melyek a Szalántán beállított kísérletben 9 t/ha-t meghaladó termésszintet produkáltak.

Árpáink söripari, illetve takarmány minőségben állnak a termelők szolgálatára. A söripar számára termelők figyelmébe Eger, KH Korsó és Amazon fajtáinkat ajánljuk, ezek a kétsoros árpák termésben meghaladják több nagy termőképességű hatsoros árpa hozamát. Az Eger fajta új elem portfóliónkban, mely jó termő- és alkalmazkodóképességgel rendelkezik, alacsony termetének köszönhetően megdőlésre nem hajlamos.


A 2016/2017-es szezonban a természet kegyesebb volt a termelőkkel, ebben az idényben fajtáink jobban kiaknázhatták a genetikai potenciáljukat. Több termőhely átlagában a KH Korsó söripari illetve takarmányozási célra kínált fajtánk 9 t/ha-t megközelítő hozamot produkált. Kedvező körülmények között a Faktor, Patina, KH Kárpátia, KH Tas és KH Korsó fajták meghaladhatják a 10 t/ha-os termésszintet. Ugyanakkor gyengébb aranykorona értékkel rendelkező területeken is képesek hozni a 4-6 t/ha-os átlagokat. Árpáink termesztése során ajánlott a morforegulátorok használata, különösen kedvezőbb talajviszonyok, intenzív termesztéstechnológia mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.