„Ki mint vet, úgy arat.”

Mai napig nagy igazság van a címben olvasható népi bölcseletben. A kukorica termesztéstechnológiának az egyik legkritikusabb pontja a vetés, amivel megalapozható a termesztés sikeressége, vagy ha másképp fogalmazok: az itt elkövetett hibák később nem, vagy csak nagyon nehezen hozhatók helyre. Nagyon sok tényezőtől függ, hogy végül hogy sikerül ezt a munkaműveletet véghezvinni. A teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhány praktikát.

Elsőként kezdeném a talajművelés minőségével, ha sikerült aprómorzsás magágyat készítenünk, ami tartja azt a kevés nedvességet, ami a tarlóhántás óta került a talajba, akkor egy hatalmasat léptünk az eredményesség felé. Ha nem, akkor már az elején gondban leszünk, és eső után fohászkodhatunk vagy igyekszünk olyan hibridek után nézni, amelyek jobban tolerálják az ilyen jellegű problémákat (pl.: Temes), mint a társaik.

Nagyon lényeges a vetés időpontjának helyes megválasztása. Ebben az esetben már nem biztos, hogy a népi bölcseletre hagyatkoznék, miszerint Szent György-napján kell elkezdeni a kukoricát vetni. Nem lehet minden évjáratnak megfelelő naptári időpontot meghatározni a vetés elkezdésére. Az időpont megválasztásánál az adott évhez kell igazodni. Figyelni kell a talajhőmérsékletet, és ha elérte a kukorica csírázásának optimális 10-12 oC-ot, akkor érdemes elkezdeni a vetést. Vannak olyan hibridek, amelyek jól tolerálják a hidegebb talajt (pl.: Jennifer), azokat el lehet kezdeni hamarabb vetni, de a többi hibrid esetében a talajból fertőző kórokozóknak köszönhetően jelentős tőszám kieséssel lehet számolni, ha – amúgy manapság divatosnak mondhatóan – túl hamar vetünk. A kései vetés sem mondható szerencsésnek, ebben az esetben nem a talajhőmérséklet miatt lesz vontatott a kelés, hanem azért, mert a vetés mélységében már nem lesz megfelelő mennyiségű nedvesség a csírázáshoz. Talajféleségektől függően általánosságban elmondható, hogy a déli országrészben előbb, az északi országrészben később lehet elkezdeni a vetést. A könnyen felmelegedő talajokon érdemes hamarabbra tervezni a munkaműveletet, abban az esetben, ha a talajnak jó a hőtartó képessége és az esetleges előforduló éjszakai fagyokat tudja kompenzálni (pl.: mezőségi talajok).

A vetés mélységének meghatározása is nagy körültekintést igényel. Szem előtt kell tartani a talaj kötöttségét, nedvességtartalmát, a magágy készítés eredményességét és a vetés időpontját. Laza, könnyen felmelegedő talajokon a vetés mélysége elérheti a 6-8 centimétert is, míg a kötött talajokon érdemes 4-5 centiméterrel kalkulálni. Ha a talaj felső rétege száraz, mert nem sikerült jól a magágy elkészítése vagy későn sikerült elkezdenünk a vetést, akkor érdemes mélyebbre, akár 6-8 centiméterre tervezni a vetést.

A kukorica optimális tőszám megválasztása szintén nagyon nagy ráhatással van a terméseredményre. A megfelelő tőszám megválasztásnál számos tényezőt kell figyelembe vennünk, például a talaj tulajdonságait, a csapadék mennyiségét és eloszlását, a vetésidőt, tápanyag-utánpótlást, öntözést és a hibrid igényeit. Általánosságban elmondható, hogy gyengébb talajokon, alacsonyabb tápanyagszint esetén, csapadékhiányra hajlamos területeken alacsonyabb tőszám vetése indokolt. Mindemellett a siker érdekében érdemes a körülményekhez megfelelő hibridet választani, például: gyengébb, extenzív körülmények közé Ericet, Temest vagy Isztriát; intenzívebb körülmények közé Shakirát, Salontát vagy Magdolnát. A hibridek habitusukból kifolyólag eltérő tőszámot igényelnek, a generatív típusúak a magasabb tőszámot jól kompenzálják (például: Eric, Salonta), valamint a felálló levélzettel rendelkező hibridek jobban sűríthetők (például: Shakira) a társaiknál. Ma általában 55-75 ezres tőszámot ajánlanak hektáronként a szakemberek.

Végignéztünk néhány gondolatot, amit érdemes megfogadni, ha sikerre szeretnénk vinni a kukoricatermesztésünket. Ezenfelül maradtak még olyan lényeges kérdések, mint a vetőgép felkészítése, beállítása (mélység, tőtávolság), vagy a betakarításkor kívánt tőszám vetéskori kikalkulálása. Ezekkel a kérdésekkel a következő bejegyzésben fogok foglalkozni.

Addig is sikeres kukoricatermesztést kíván az Agromag Kft.!

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.