Kiemelkednek a tömegből

A gazdaság adottságainak megfelelően megválasztott fajtával nagymértékben befolyásolható a búzatermesztés sikeressége. A fajtaválasztás során célszerű a termesztési körülményeket figyelembe venni és ennek megfelelően több lépcsőben kiválasztani a termeszteni kívánt fajtát. Extenzív termesztési körülmények között érdemes a sikeresség jegyében az ellenálló- és alkalmazkodóképességet szem előtt tartani, majd csak azután a termőképességet preferálni. Intenzív körülmények közötti termesztés során fordított a helyzet, ebben az esetben nagy hangsúlyt lehet fektetni a termőképességre, majd azután az egyéb tulajdonságokat figyelembe véve célszerű szelektálni a szimpatikus fajták között. A kiválasztott fajtáknál minden esetben ajánlatos a minőségi paramétereket is figyelembe venni, mert az azonos termésszintet ígérő, de jobb minőségű fajta termését nagy valószínűséggel könnyebben lehet majd értékesíteni. Nézzük, hogy milyen nagy termőképességű búzákat tud ajánlani az Agromag Kft.!

Az Agromag Kft. egyik jól bevált, nagy termőképességű fajtája az NS 40S, amelynek talajtól és évjárattól függetlenül több évben volt már 10 t/ha feletti eredménye is. 2017-ben a jánoshalmi bemutatósorban 9,58 t/ha termésátlagot produkált, amelyhez 29,6 %-os sikér társult. Kisparcellás kísérletben Kompolton 10,78 t/ha termést hozott. 2018-ban Kiskunlacházán 9,7 tonnás termésátlaggal fölényesen az első lett az 59 fajtából álló bemutatósorban (1. ábra). A gombabetegségekkel szemben közepes ellenállóságot mutat. Sikértartalma és sikérminősége általában közepes, de hosszú érési időszak esetén képes jobb minőségi paramétereket produkálni.

1. ábra: 2018-ban az NS 40S 11 fajtatulajdonos 59 fajtájából az első helyen végzett a kiskunlacházi fajtasorban (forrás: Agromag Kft.)

Az NS 40S utódjának szánt NS Obala intenzív körülmények között rendkívüli terméseredményekre képes. 2017-ben Kompolton 10,28 t/ha termésátlagot ért el a kisparcellás kísérletben. Korai érésű fajta, ideális szárszilárdságú, jó ellenálló és alkalmazkodó-képességű búza. Kiváló télállóságának és szárazságtűrésének köszönhetően jó a termésbiztonsága. Kitűnő a betegség-ellenálló képessége, különös tekintettel a lisztharmatra. Az átlagnál kevésbé érzékeny a termőhelyre, ezért a gyenge és a jó talajokra egyaránt ajánljuk.

A Babona nem csak egy simán nagy termőképességű fajta, hanem a kiemelkedő terméspotenciálja mellé az átlagosnál jobb beltartalmi értékek társulnak. Minden évben a legnagyobb termésű malmi minőségű búza a fajtasorinkban. 2017-ben a jánoshalmai bemutatóban 34,1 %-os sikér mellett 9,07 t/ha termésátlagot hozott. 2018-ban a bemutatósorokban Jánoshalmán és Kiskunlacházán is az élmezőnyben végzett, mindkét helyen meghaladta a 8 tonnás termésátlagot. Gabona lisztharmatra a közepesnél fogékonyabb, sárga levélfoltosságra átlagosan fogékony, míg a legveszélyesebb betegségekre, a vörös- és sárgarozsdára csaknem teljesen rezisztens. Fuzárium-ellenállósága is jobb az átlagosnál.

Babona

A Lidka száraz és nedves években egyaránt az egyik legnagyobb termést adó fajta. A Bács-Kiskun megyei bemutatósort rendszerint megnyeri. Jánoshalmán 2015-ben 10,71 t/ha; Felsőszentivánon 2016-ban 10,46 t/ha; Jánoshalmán 2017-ben 9,24 t/ha és 2018-ban 8,2 t/ha termésátlaggal lett az első. Télállósága, szárazság- és csapadéktűrése kiemelkedő. Rozsdákkal szemben jó ellenállósággal rendelkezik, gabonalisztharmat és DTR iránt közepesen fogékony. Nyersfehérje-tartalma 12–13%. Sikértartalma közepes, de az egyik legjobb a kiemelkedő termésű fajták közül (29–30%), mely késői fejtrágyázással tovább növelhető.

Jövőre nagyobb mennyiségben is elérhető a Princessz, ami képes a hibridbúzák szintjén teremni. A fajta korai kalászolású, alacsony-középmagas növésű, megfelelő állóképességgel és télállósággal rendelkezik. A NÉBIH által lebonyolított fajtajelöltek kísérletében kiemelkedően teljesített, a három vizsgálati év átlagában 9,9%-al haladta meg a sztenderd fajták termésátlagát. A kísérletsorozat első évében 9 hely átlagában 9,08 t/ha termésátlagot produkált, így 19,3%-al szárnyalta túl a sztenderdek hozamát. Legnagyobb termését Szombathelyen érte el 11,15 t/ha-ral. Betegség-ellenállósága figyelemre méltó, különösképp a rozsdákkal szemben kitűnő. Lisztharmatra közepesen fogékony. A kiemelkedő termőképességéhez közepes minőségi mutatók társulnak.

Az Agromag Kft. igyekezett az őszi búza fajtaválasztékát korszerűen, a termesztési igények figyelembevételével összeállítani. A fajták a megbízható termőképességüknek és a nagyon jó alkalmazkodóképességüknek köszönhetően kiválóan használhatók szélsőséges körülmények között is. Válasszon az Agromag Kft. remek biológiai hátterű fajtái közül, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön a termésben! Sikeres búzatermesztést kíván az Agromag Kft.

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.