A legkedveltebb búzafajták vs. Babona

Az alábbi rövid összefoglalóban egy kivételes búzát, a Babonát és a köztermesztésben legfelkapottabb fajtákat hasonlítom össze. Segítségül a GOSZ-VSZT posztregisztrációs fajtakísérlet eredményeit és a NÉBIH vetőmagszaporító területekről szóló tájékoztatókat használtam. Itt jegyezném meg, hogy a legkedveltebb fajták alatt az elmúlt öt év átlagában a kilenc legnagyobb területen szaporított búzát értem.

A Babona 2011-ben szerepelt először a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletben, ezért ettől az évtől 2017-ig hasonlítom össze a vizsgált fajtákkal. A legkedveltebb búzafajták termésátlagát nyilak segítségével viszonyítom a Babona termésátlagához. A felfele mutató nyíl esetében a Babonánál nagyobb termésátlagot ért el az adott fajta, lefele mutató esetében kisebbet. Az 1 tonnánál nagyobb terméskülönbségek a nyilak duplázása segítségével vannak érzékeltetve. Annak érdekében, hogy együtt legyen vizsgálható a termésátlag és a minőség, ezért a táblázatban szereplő nyilak és termésátlagok színezve vannak. Pirosra a 30% alatti, zöldre a 30 és 33,9% közötti, valamint sárgára a 33,9% feletti sikértartalmi kategóriába eső eredmények. Figyelembe véve, hogy melyik fajta melyik évben szerepelt a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletben, átlagoltam az eredményeiket valamint, kizárólag ugyanazokra az évekre vonatkozóan megnéztem a Babona eredményeit is, amelyből szintén számoltam egy átlagtermést. Az így kapott két átlag egymáshoz való viszonya látható az utolsó oszlopában (1. ábra).

1. ábra: A köztermesztésben legkedveltebb fajták termésátlagának viszonyítása a Babonához

(forrás: GOSZ-VSZT, NÉBIH; szerk.: szerző)

2011-ben szerepelt a kísérletben négy fajta a legkedveltebbek közül. A Babona mindegyiket verte termésátlagban, volt olyan fajta köztük, amelyiket 1 tonnánál is nagyobb különbséggel. A kiválóságunk a következő évben is megtartotta az előnyét, az évjárathatás miatt kevesebbet termett, de ugrott egy minőségi kategóriát. A másik négy fajtánál is hasonló tendencia volt megfigyelhető. 2013-ban már hat vizsgált fajta szerepelt a kísérletben. A Babona mindegyiket verte termésátlagban, kettőt közülük jelentős különbséggel, bár mindkettő fajta eredményei magasabb minőségi kategóriába estek. A következő két évben már az összes legkedveltebb fajta szerepelt a kísérletben. Három esetben volt két olyan fajta a két év során, ami képes volt megelőzni a Babonát termésátlagban, mindhárom esetben az eredményeik gyengébb minőségi kategóriába estek. A többi megfigyelt fajta esetén szinte minden alkalommal jelentős termésátlag különbséggel zárt a Babona és jellemzően a fajtánkkal megegyező minőségi kategóriába estek az eredmények. Az évjárathatás miatt 2016-ban a kiválóságunk egy minőségi kategóriával lejjebb került, de ezt kompenzálva verte az összes megfigyelt legnagyobb területen termesztett fajtát, amely szerepelt ebben az évben a kísérletben, nem egyet közülük 1 tonnánál nagyobb termésátlag különbséggel. 2017 nem a középérésű kalászosok éve volt, a virágzásuk pont egy aszályos periódusba esett és ezért az eredményeket nézve nem a megszokott tendenciát tapasztalhattuk, azaz a rövidebb tenyészidővel rendelkező kalászosok nagyobb termésátlagot és jobb minőséget értek el. A Babona és a legkedveltebb fajták esetében is hasonló irányvonal volt megfigyelhető.

Az átlageredmények alapján a vizsgált 10 fajta közül 8 – köztük a Babona is – a 30–34% sikértartalmat adó minőségi kategóriába esett. Két fajta volt, aminek ugyan minimális terméstöbblettel, de sikerült megvernie a Babonát. Az egyik fajta határozottan gyengébb minőségi kategóriába esett, a másik fajta, meg pont elérte azt a minőségi kategóriát, amit a Babona magabiztosan hozott. A kiválóságunk a megfigyelt fajtáknak több mint a felét 1 tonnánál nagyobb termésátlagbeli különbséggel verte.

A számottevő különbségek jól láthatók a felkapott fajták és a Babona eredményei között, ezért nagy öröm számomra, hogy egyre több Gazdálkodó ismeri fel ezt a tényt és fog ennek a remek fajtának a termesztésbe. Remélem, hogy a fenti adatok figyelembevételével minél több Gazda kedvet kap ehhez a kiemelkedő termésátlaggal és malmi minőséggel rendelkező fajta kipróbálásához, és örömét leli majd a Babona által nyújtott kiemelkedő eredményekben.

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.