Még nem késő!

A váratlan kora tavaszi fagyok elmúltával megindult a felmelegedés, nemsokára megkezdődhet a kukoricák vetése.

Nem kell aggódnia, ha még nem szerezte be a szükséges vetőmagokat, az Agromag Kft magyarországi telepein még rendelkezésre állnak szabad készletek, így megrendelését pár napon belül teljesíteni tudjuk.

Érdemes átgondolni, hogy a gazdaság területein melyik hibrid mit tud nyújtani. Nem biztos, hogy megéri a legnagyobb termésátlaggal kecsegtető fajtát megvásárolni ott ahol szélsőséges időjárás várható vagy esetleg olyanok az ökonómiai adottságok, hogy a választott hibrid feltételezett jobb biológiai hátterét nem képes felszínre hozni. Sok esetben célravezetőbb és költséghatékonyabb a várható termésátlag mellett még néhány tényezőt figyelembe venni.

            A termésátlag mellett lényeges szempont lehet a termésbiztonság növelése, amit a helyes agrotechnikán kívül jó fajtaválasztással is tudunk befolyásolni. A rövid tenyészidejű hibridek használatával, mint például a Salonta vagy a Temes nagy valószínűséggel elérhetjük, hogy a virágzás ne az aszályos időszakra essen, ezáltal lényegesen csökkentve a stresszhatást, növelve a termésbiztonságot.

            A termelés sikeressége tovább növelhető olyan hibridek választásával, amelyek az átlagnál jobb víz- és tápanyag-hasznosító képességgel rendelkezne, mint a Temes. A mélyre hatoló és nagy gyökértömegüknek köszönhetően jobban átvészelik a kedvezőtlen körülményekből adódó megrázkódtatásokat. Számos stresszhatás elkerülhető jó kezdeti fejlődésű hibridek használatával, mint például a Salonta, a Temes vagy a Magdolna. Ezek az állományok gyorsan kinőnek a fiatalkori kártevők foga alól, valamint helyes tőszám megválasztása esetén az átlagnál kedvezőbb a gyomelnyomó képességük. Néhány hibridnek, mint például a Salontának a megszokottnál jobb a tőszámreakciója, azaz jól sűríthető, ugyanakkor alacsony tőszámnál jól kompenzál.

            A termésbiztonság mellett lényeges szempont a gazdaságosság. A fajtaválasztás oldaláról nézve ezt a zöld száron érő, remek vízleadású, kiváló ár-érték arányú hibridek választásával támogathatjuk leginkább, mint a Magdolna, Salonta vagy a Temes.

Ha a magas hozamokért hajlandóak vagyunk jobb termesztési feltételeket biztosítani a hibridünknek, érdemes olyat választani, ami meghálálja a gondoskodást, akár a 15 t/ha termésátlag feletti potenciállal rendelkező Magdolna.

            A termőhelyi adottságoknak és a ráfordítás színvonalának megfelelő hibrid kiválasztása mellett a sikeres kukoricatermesztéshez elengedhetetlen a helyes agrotechnika. A megfelelő vetésváltással, az okszerű tápanyag-utánpótlással, a lehetőségek szerint legjobban elvégzett talajművelésekkel, a helyesen megválasztott vetésidővel és a jól megválasztott tőszámmal nagymértékben hozzájárulunk a sikeres, stresszmentes termesztéshez.

            Válasszon az Agromag Kft. remek biológiai hátterű és ár-érték arányú hibridjei közül, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön a termésben! Sikeres kukoricatermesztést kíván az Agromag Kft!

 

Szabó Gergely

szabo.gergely@agromag.hu

+36 30/471-9874

http://www.agromag.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.