Milyen árpát válasszunk?

A kiváló hazai adottságok mellett sikeresen termeszthetőek a kalászos gabonák, amit az országban megtalálható széles palettájú faj- és fajtaválaszték is bizonyít. A gazdáknak nem egyszerű feladat a megfelelő fajtákat kiválasztani. A helyes döntést a termesztési környezeten felül a biológiai háttér is befolyásolja. A különböző termesztési célokhoz széles körű, gazdaságosan termelhető fajtákat találunk az Agromag Kft. 2018-es kínálatában.

Bevált szokás, hogy gyengébb minőségű talajokra, extenzív körülmények közé nem búzát vet a termelő, hanem más kalászost választ. Ezekben az esetekben leggyakrabban a tritikálé és őszi árpa jön szóba. Az őszi árpa esetében a termőképesség a leglényegesebb szempont a fajtaválasztás esetében. A kiemelkedő termőképesség mellett vannak olyan jelentős tulajdonságok, amelyek elősegítik a sikeres termesztést. Alábbiakban, a portfóliónkban szereplő fajták bemutatása során olyan tulajdonságokat emelek ki, amelyek segíthetik a Termelőket a választásban.

Patina és a nemesítője

Az Agromag Kft. kínálatában kiváló genetikai háttérrel rendelkező őszi árpafajták találhatók. Nagyobb részük a korai éréscsoportba tartozik és rendkívül jó az alkalmazkodó képességük, ezért szinte minden fajta jól beilleszthető mind az extenzív, mind az intenzív technológiájú gazdaságokba. Kedvező talajadottságok mellett és intenzív körülmények között célszerű morforegulátort és/vagy szárszilárdítót alkalmazni a fajták használata során. A középérésű Faktor habitusából adódóan inkább a költségtakarékosabb, extenzív területekre javasolható. Kiváló a télállósága és szárazságtűrése, rendkívül jó takarmányárpa. A korai KH Tas, KH Anatólia, KH Kárpátia, KH Rudolf és Patina takarmányárpák az értékesebb termőterületeken a 10 t/ha feletti termésátlagot is elérhetik. Az előző fajták közül kiemelném a KH Tast, amely a piacon a legelterjedtebb fajtánk, ami egyébként hazai nemesítés. Legnagyobb érdekessége, hogy nagyon gyorsan alkalmazkodik a rendkívüli helyzethez. Ha az őszi időjárás a bokrosodás számára kedvezőtlenül alakul és a legtöbb piacon lévő fajtától már nem várhatunk igényeinknek megfelelő termést, akkor a KH Tas növeli a kalászhosszát, amire csak nagyon kevés piacon lévő fajta képes. A terméspotenciál terén a kettőshasznosítású Amazon és Eger is remekel. Az Amazonnak a szem nyersfehérje-tartalma N-trágyázással jól befolyásolható, betegségekkel szemben közepesen ellenálló. Az Eger jó termő- és alkalmazkodóképességű fajta. Alacsony, mindössze 85–95 cm-es, szárszilárdsága jó. Az Agromag Kft. portfóliójában találhatta meg a termelő elsőként a magyar piacon az őszi sörárpát. A KH Korsó pelyvája finoman ráncolt, vékony. Söripari értéke, valamint lisztharmat és vírus ellenállósága jó. Az évjárat-biztonsága kiemelkedő.

KH Tas

Úgy gondolom, hogy a termésátlag mellett akármelyik másik szempontot előtérbe helyezve választ a Termelő, érdemes a portfóliónkban szereplő kiválóságok között szemezgetni, mert ezek közül mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló fajtát. Válasszon az Agromag Kft. remek biológiai hátterű fajtái közül, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön a termésben! Sikeres árpatermesztést kíván az Agromag Kft.

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.