Minőség vagy mennyiség?

A leglényegesebb kérdést, hogy kiváló minőségi paraméterekkel vagy nagy terméspotenciállal rendelkező fajtát válasszunk-e, azt a termény értékesítésének lehetőségei szabják meg. Ezek után jöhet a gazdaságunk adottságait figyelembe véve a fajtaválasztás.

Ahogy sikerült eldöntenünk, hogy a mennyiséget vagy a minőséget preferáljuk, azután a lehetőségeink adta korlátok szerint indulhat a fajták közötti válogatás. Bármelyik szempont mellett döntünk nem lesz könnyű dolgunk, mert a magyar piacon nagy a fajtaválaszték. Ha a minőség mellett raktuk le a voksunkat, akkor az Agromag portfóliójából szóba jöhet három fajta, a Gordius, a Laudis és a Federer. Ezen fajták mindegyike kiváló minőségi paraméterekkel rendelkezik, de mindhárom más gazdálkodási színvonal és termesztési környezet mellé ajánlható. A Gordius a szárazságnak kitett, gyengébb és betegségekkel terhelt területeken tud leginkább kiemelkedni a versenytársai közül. A Laudis inkább az intenzíven gazdálkodóknak ajánlott, mert ha megteremtik a megfelelő körülményeket a számára, akkor a kiváló minőség mellett képes kiemelkedő termésátlagot is produkálni. A Federer a késői érése miatt jól használható a betakarítási munkacsúcs széthúzására. Különösen ajánlott a repcetermesztőknek, akik a nagyobb értéket képviselő árujuk betakarítása alatt minden gond nélkül lábon tarthatják a Federert.

Ha a mennyiséget részesítjük előnyben, akkor szóba jöhetnek a kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező fajtáink az NS 40S, Lidka, Valér és a Steffi. Az NS 40S az egyik legnagyobb termőképességű búzafajta talajtól és évjárattól függetlenül, ami a piacon elérhető. A Lidka szélsőséges évjáratokban is kiemelkedő terméseredményre képes, amit a kiváló csapadék- és szárazságtűrésének köszönhet. Mindkét fajta jól használható bármely gazdaság számára a termesztési célnak megfelelő technológia megválasztásával. A Valér megbízható termőképességű, nagy vitalitású, tar kenyérbúza. Egyszeri kezeléssel megoldható a növényvédelme a betegségekkel terhelt években is. Extenzíven gazdálkodók számára kifejezetten jó választás lehet a jó kompenzációs képességének köszönhetően. A Steffinek nagyon jó az alkalmazkodó képessége az eltérő talajtípusokhoz és időjáráshoz, ennek köszönhetően a hozamok szezonális ingadozása minimális. A jó előveteményt és a jó kultúrállapotú talajt kiemelkedő terméseredménnyel hálálja meg.

Ha valaki olyan búzafajtát keres, amelyik sokat is terem és megfelelő körülmények között a minősége is jó, akkor legjobb választás a Babona és a Weronka. A Babona a kiemelkedő termőképességű búzák között kiemelkedő sikértartalmat produkál. Ezt számszerűsítve a Babona a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérlet elmúlt 3 év átlagában 8,43 t/ha-os termésátlag mellett 31,27%-os sikértartalmat produkált. A Weronka bárki számára jó alternatívája lehet a Babonának, ugyanis a két fajta termésmennyiségben és minőségben is fej-fej mellett halad. A fent említett kísérleti rendszerben, az elmúlt 3 év átlagában 8,20 t/ha-os termésátlag mellett 31,93%-os sikértartalmat ért el. Mindkét fajta a jó adottságok között gazdálkodók számára biztosítja a mennyiséget és minőséget is egyben.

Grafika: Masáné Hódi Renáta

Úgy gondolom, hogy akár a minőség, akár a mennyiség mellett teszi le a voksát, érdemes a portfóliónkban szereplő kiválóságok között szemezgetni, mert ezek közül mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló fajtát. Válasszon az Agromag Kft. remek biológiai hátterű fajtái közül, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön a termésben! Sikeres búzatermesztést kíván az Agromag Kft.

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.