Ne várjon, próbáljon!

Úgy gondolom, hogy minden gazdaságnak érdemes hangsúlyt fektetnie az új fajták kipróbálására. Abban ugyanis biztos vagyok, hogy előbb-utóbb mindenkinek le kell majd cserélnie az adott termesztéstechnológia mellett jól bevált fajtáit, és akkor az a gazda lesz helyzeti előnyben, aki előre gondolkodott és folyamatosan kereste a gazdasága számára jól alkalmazható, új genetikákat. Nézzük, hogy ehhez a próbához az Agromag Kft. milyen új fajtákkal tud hozzájárulni!

Az Agromag őszi búza kínálata a piaci trendeknek megfelelően, a nagy termőképességű és az euro-malmi minőség határán lévő fajtákkal bővült. A korai NS Obala ideális szárszilárdságú, jó ellenálló és alkalmazkodóképességű búza. Kiváló télállóságának és szárazságtűrésének köszönhetően jó a termésbiztonsága. Kitűnő a betegség ellenálló képessége, különös tekintettel a lisztharmatra. Az átlagnál kevésbé érzékeny a termőhelyre, ezért a gyenge és a jó talajokra egyaránt ajánljuk. Intenzív körülmények között rendkívüli terméseredményekre képes. 2017-ben Kaposváron 8,58 t/ha, Kompolton 10,28 t/ha termésátlagot ért el a kisparcellás kísérletekben.

A szintén korai Antille jó bokrosodási képességgel rendelkező, közepes magasságú, jó szárszilárdságú szálkás búza. Kiemelkedő ellenállóságot mutat a lisztharmat, a vörösrozsda és a szeptória ellen. 2018-ban Jánoshalmán több nemesítőház 35 búzafajtáját felsoroltató fajtasorban a 2. legnagyobb termést érte el 8,53 t/ha hozammal, 13,3% fehérje- és 27,5% sikértartalom mellett.

Antille

A középérésű Steffi kiváló bokrosodású, 110 cm körüli szármagasságú, megfelelő szárszilárdságú fajta. Intenzív viszonyok között, valamint jobb termőhelyeken morforegulátor alkalmazása szükséges a sikeres termesztéshez. Fagytűrő képessége közepes. Kimagasló ellenállóságot mutat a lisztharmattal, szeptóriával, a sárga- és fekete rozsdával és a fuzáriummal szemben. Nagyon jó az alkalmazkodóképessége az eltérő talajtípusokhoz és időjáráshoz, a hozamok szezonális ingadozása minimális. 2018-ban Székkutason a kisparcellás kísérletben 7,22 t/ha termésátlaggal és euro minőséggel az első helyen végzett.

Steffi

Jövőre nagyobb mennyiségben is elérhető a Princessz, ami képes a hibridbúzák szintjén teremni. A fajta korai kalászolású, alacsony-középmagas növésű, megfelelő állóképességgel és télállósággal rendelkezik. A NÉBIH által lebonyolított fajtajelöltek kísérletében kiemelkedően teljesített, a három vizsgálati év átlagában 9,9%-al haladta meg a sztenderd fajták termésátlagát. A kísérletsorozat első évében 9 hely átlagában 9,08 t/ha termésátlagot produkált, így 19,3%-al szárnyalta túl a sztenderdek hozamát. Legnagyobb termését Szombathelyen érte el 11,15 t/ha-ral. Betegség-ellenállósága figyelemre méltó, különösképp a rozsdákkal szemben kitűnő. Lisztharmatra közepesen fogékony. A kiemelkedő termőképességéhez közepes minőségi mutatók társulnak.

Az Agromag őszi árpa kínálata négy nagyon ígéretes fajtával bővült. A KH Rudolf korai, hatsoros takarmányárpa. Az elismerés évében a sztenderd fajták átlagát 7,6 % terméstöbblettel múlta felül. Ezt a különbséget a következő évben 13,6 %-ra növelte. A KH Rudolf 2018-ban jól szerepelt a kisparcellás kísérletekben, 6,99 t/ha-os átlagtermése (5,03-9,56 t/ha) az élmezőnybe sorolta. Legnagyobb termését Szalántán érte el 9,56 t/ha-os hozammal. Lisztharmatra az átlagosnál kevésbé fogékony.

A Faktor középérésű, hatsoros takarmányárpa. Kimondottan nagy szemei vannak. Termése kiváló takarmány. Habitusa alapján inkább az extenzív területeken vagy költségtakarékos technológiával javasoljuk a termesztését. A fajta átlag feletti szárazságtűréssel rendelkezik, alkalmazkodóképessége kiváló. A Faktor ezermagtömege magas (48,7-51,4 g), ehhez egy nagyon jó hektolitertömeg társul (62,7-64,9 kg), ez a legmagasabb a 2018-as kísérleteink átlagában. Télállósága kiváló, dőlésre kevésbé hajlamos, szárszilárdsága nagyon jó, pedig a magasabb árpák közé tartozik, magassága 75-98 cm között változott a 2018-as év során.

Faktor

Az Eger korai, kétsoros takarmányárpa, amely a beltartalmi értékeinek köszönhetően söripari célokra is alkalmas lehet. Jó termő- és alkalmazkodóképességű fajta, gyenge és jó talajokon egyaránt termelhető. Betegségekkel szemben közepesen ellenálló. A szem nyersfehérje tartalma N-trágyázással jól befolyásolható. Osztályozottsága kiváló. Télállósága a jászboldogházi kísérlet alapján kimagasló. Alacsony termetű árpafajta, magassága 65-85 cm között alakul, alacsony méretéhez kiváló szárszilárdság társul.

Eger

Jövőre nagyobb mennyiségben elérhető Arizona egy újonnan elismert hatsoros, kiváló termőképességű őszi árpa. A fajta alkalmas arra, hogy az extrém száraz és meleg körülményeket is elviselje. Termésben képes a piacvezető fajtákat elérni, de azokat minőségben magasan túlszárnyalja. A szlovákiai minősítő kísérletekben 2016-ban az első helyen végzett, 6 kísérleti hely átlagában 9,94 t/ha hozamot produkált. 2017-ben szintén remekelt, 8,87 t/ha átlagterméssel takarították be. A magyarországinál zordabb téli időjárási viszonyok mellett is bizonyította kiváló télállóságát. Egységnyi területen hozott kalászok számában kiemelkedő, a minősítő kísérletekben 700-800 kalászt számoltak négyzetméterenként. Árpa levélrozsdával és Rinhospóriumos levélfoltossággal szemben magas fokú rezisztenciát mutat. Fahéjbarna levélfoltosságra (Drechslera tritici-repentis) és lisztharmatra közepesen ellenálló, a levélbetegségek fungicides kezeléssel hatékonyan kordában tarthatók.

Remélem, hogy tényleg hozzá tudunk majd járulni ezekkel a remek genetikákkal a sikeres termesztéshez és mindenkinek sikerül majd megtalálnia a hozzá legközelebb álló fajtát. Válasszon az Agromag Kft. remek biológiai hátterű fajtái közül, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön a termésben! Sikeres termesztést kíván az Agromag Kft.

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.