Fajtaválasztás – egy lépés az eredményesség felé

Hamarosan aktuális lesz a szója fajtaválasztás. Az abiotikus tényezőknek és a gazdálkodás színvonalának megfelelő fajtaválasztás esetén egy nagyot lépünk afelé, hogy végül eredményesen zárjuk az évet.

A környezeti adottságainknak megfelelő szójafajta választásban nagy segítségünkre lehetnek a környékünkben gazdálkodók tapasztalatai. Érdemes körbekérdezni, hogy ki milyen fajtát használ és mik a tapasztalatok ezekkel kapcsolatban. Ezen felül nagyon hasznos információkkal szolgál a NÉBIH által végzett kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérlet is. A kísérletsorozatból a fajtáknak különböző értékmérő tulajdonságairól kaphatunk reális információkat (1-2. ábrák).

1. ábra: Fajtáink betakarításkor lényeges értékmérő tulajdonságai a 2017-es kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletben, tájékoztató jelleggel feltüntetve az éréscsoportok szerinti kísérleti átlagok (forrás: NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérlete) 

 

2. ábra: Baranya megyei kísérleti állomásokon szereplő fajták 2017-es és 2018-as termésátlagainak az átlaga
(forrás: NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérlete, korai éréscsoport)

Az eredményes termesztéshez nagyon nagymértékben hozzájárul a megfelelő agrotechnika alkalmazása, valamint a szója igényeit kielégítő termőhely választása. Megfelelő magágy készítéssel, könnyen felmelegedő területek választásával és jól, egyenletesen beállított vetésmélységgel hozzájárulunk a gyors keléshez, ezáltal enyhítve a kezdeti fejlődés során fellépő stresszhatásokat.

A szója esetében a megfelelő terméskötéshez, illetve az aszálykár enyhítéséhez lényeges, hogy olyan területet válasszunk, ahol optimális a páratartalom. Természetes vizek közelében az uralkodó széljárást figyelembe véve biztosan találunk a termesztéshez alkalmas területeket. Az aszálykár tovább csökkenthető még megfelelő tápanyag-utánpótlással, ami természetesen a tenyészidőszak végén mérhető formában a termésátlagban realizálódik. A tavalyi év folyamán a Terrapro fajtában végeztünk egy tápanyag kísérletet (3. ábra), aminél okszerű tápanyag-utánpótlás esetében a kontrollhoz képest 2 tonnás terméstöbbletet sikerült elérni.

3. ábra: Terrapro szójafajtában végrehajtott tápanyagkísérlet (forrás: Agromag Kft., helyszín: Velény, 2018)

A tápanyag-utánpótlásba nagymértékben beleszól a szójának a nitrogénmegkötő képessége. Megfelelő tápanyag ellátás esetén a szója a nitrogén igényét képes bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül a légkörből kielégíteni. Ennek a folyamatnak a megfelelő működéséhez az szükséges, hogy alkalmasak legyenek a környezeti feltételek (pl.: a szárazság és a savanyú talaj gátolja a megkötést) és, hogy nagy számban elszaporodjanak a szója gyökérzetén a nitrogénmegkötő baktériumok. Mivel Magyarországon nem honosak a szójával szimbiózisban élő baktériumok, ezért szükséges a mag oltása. Már a tavalyi év folyamán az új oltóanyagunkkal, a Liquifix 120-szal kezeltük a szójafajtáinkat (4. ábra).

4. ábra: Gümők a négyhetes Terrapro gyökerén (a szerző felvétele)

2017-ben eljuttattunk natúr és Liquifix 120-szal oltott Sekát a Dr. Szabó Agrokémia Kft. szója hozamkísérletbe. A Seka nagyon jól reagált az oltásra, 7 mázsás terméstöbbletet eredményezett a Liquifix 120-szal történő kezelés (5. ábra).

5. ábra: Zalaszentgróti szója hozamkísérlet 2017 (forrás: Dr. Szabó Agrokémia Kft.)

A megfelelő termőhely kiválasztása mellett, helyes agrotechnikával és jól megválasztott fajtával nagyon nagymértékben enyhíthetjük a tenyészidőszak alatt a növényeket érő stressz hatásokat, ezáltal sikeresebbé téve a termesztést.

Válasszon a területi adottságainak megfelelő genetikai háttérrel rendelkező fajtákat, adja hozzá szakértelme legjavát és biztos lehet a sikerben!

Sikeres szójatermesztést kíván az Agromag Kft.!

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.