Őszapó – töretlen siker 2015 óta az étkezési és hántolási napraforgók csoportjában

A napraforgó vetésterülete évről-évre növekszik hazánkban. 2022-ben az egy évvel korábbinál 5,8%-kal nagyobb területen, közel 700 ezer hektáron termesztették. A növekedés részben a növény jó alkalmazkodó képességének, szárazságtűrésének köszönhető. Ezenkívül a napraforgó termékei iránti kereslet is exponenciálisan növekszik. A növekvő felhasználásnak, területi részarányának köszönhetően, a napraforgó termesztéstechnológiája nagy fejlődésen ment keresztül hazai szinten. A vetésterület emelkedett és ezzel együtt a hazai gazdák nagy teljesítményű hibrideket és a hozzájuk kapcsolódó korszerű agrotechnikát alkalmaznak.

A szakirodalom szerint a napraforgó kultúrák esetében a fajtaválasztás 20-25%-ban határozza meg az elérhető termést. A piacon elérhető hibridek termőképessége egészen kiegyensúlyozott, ritka, hogy ebben a szoros versenyben olyan genetikai anyagra akadjunk, ami kiugróan jobban tud teljesíteni, mint az átlag. Ilyen ritkaságot szeretnék bemutatni, ugyanis az Őszapó először 2015-ben szerepelt a NÉBIH kisparcellás kísérleteiben, és azóta is minden évben elhozza a legnagyobb termésű napraforgó címet az étkezési és hántolási csoportban, melyben a madáreleségnek nemesített hibrideket is vizsgálják.

Mint minden évben, 2022-ben is első helyezést ért el a NÉBIH által megrendezett kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletben a hántolási csoporton belül. A kísérletet 10 helyen végezték és az Őszapó 12%-kal haladta meg az átlagtermést. Szombathelyen érte el a legnagyobb termését, itt 4,14 t/ha kaszattermést produkált.

A 2021-es adatok is jól szemléltetik kiválóságát. Ebben az évben 4,30 t/ha termésátlagot produkált, 15,4%-os fehérjetartalom mellett.

Mi a titka az Őszapónak?

Kiváló genetikai potenciálja mellett a betegség-ellenállóságáról beszédes tény, hogy több évben, több helyen is a NÉBIH kísérleteiben fungicid használata nélkül is meghaladta az 5 t/ha átlagtermést. Kitűnő stressztűrő képességének köszönhetően megbirkózik a változó időjárás okozta nehézségekkel. A napraforgó legérzékenyebb időszaka a virágzás idején van. Az Őszapó szétterjedt, mélyre hatoló gyökérzete miatt az aszályos virágzási időszakban is relatíve nagyobb mennyiségű nedvességet tud felvenni, megtartani, ezért a megtermékenyülést és a szemek kifejlődését is nagyobb biztonsággal tudja elérni. A nemesítője külön odafigyelt a kipergés-ellenállóság növelésére, csökkentve ezzel a betakarítási veszteségeket.

Közepes magasságú, a legnépszerűbb olajnapraforgók magasságát nem haladja meg, de széles, nagy levelei kiváló gyomelnyomó hatással rendelkeznek. Parlagfűvel erősen fertőzött területen nem ajánlott a termesztése, mert hagyományos gyomirtású hibridről lévén szó, szinte fegyvertelenek vagyunk ellene.

Őszapó agronómiai tulajdonságai
ezerkaszattömeg 70-75 g
olajtartalom 38-44 %
kaszat fehérjetartalma 16-19 %
betegség-ellenállóság Kitűnő
tányér típusa félig bókoló
kipergés ellenálló
gyomirtása hagyományos
felhasználási terület madáreleség, hántolás, étkezés

Próbálja ki Ön is az Őszapó hibridünket, győződjön meg a rendkívüli terméspotenciáljáról!

További kérdéseivel forduljon bizalommal területi képviselőinkhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.