Szabolcs – Őszi kalászos fajtabemutató

2016. június 3-án került megrendezésre a már hagyománnyá vált őszi kalászos fajtabemutató Szabolcson. A timári Vetőmag és Szárító Kft. évről évre a régió legjelentősebb kalászos rendezvényét tartja meg ezen a különleges helyszínen, a szabolcsi földvár tövében.

Szép, napos idő fogadta az eseményre látogató vendégeket, akik szép számmal érkeztek. A parkban felállított sátor teljesen megtelt az érdeklődők sokaságával. A frissítőkről, italokról kedves kiszolgáló csapat gondoskodott, így mindenki kellemesen, családiasan érezhette magát, ami nem titkolt célja is volt a szervezőknek.

A kft. ügyvezetője, Pásztor András köszöntő beszéde után hallhatták Vinnai Győző országgyűlési képviselő úr szavait és jókívánságait, de előadók érkeztek a Földművelésügyi Minisztériumból is, akik az agrárgazdaság és a földhasználat aktualitásairól beszéltek.

Ezután Rácz Imre, a NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke kapott szót, végül pedig Péter József, növényvédelmi szakmérnök tartott előadást a BASF-Kwizda képviseletében a búza komplex növényvédelméről.

Mindeközben egy félreeső sátorban szakácsok már javában készítették az ebédet, amely a mai napon több különböző pörkölt volt főtt krumplival, desszertnek pedig rétest kínáltak.

Az előadások és a tombolasorsolás végeztével a vendégek autóba ültek és kilátogattak a kalászos fajtabemutató helyszínére, megkezdődhetett a szántóföldi szemle. Sajnos azonban az időjárás ekkorra borongósra fordult, lógott az eső lába. Bár a cégek képviselői elkezdték saját fajtáik bemutatását, az eleredő eső miatt erre nem kerülhetett sor, igyekezett mindenki fedett helyre húzódni, vagy visszamenni a sátorba.

A visszaérkező vendégeket már terített asztalok fogadták, és mindenki jóízűen fogyasztotta el az ebédjét. Bár szó volt róla, hogy a cégek képviselői a sátorban tartanak a fajtáikről rövid bemutatást, erre végül nem került sor.

Az AGROMAG Kft. a bemutató parcellákon búzában és árpában 2-2 fajtával képviseltette magát.

 

babona

 

Búzában a már jól ismert és évek óta jól teljesítő Babona szerepelt. Ez a kiemelkedő termőképességű, tar kenyérbúza az elmúlt 5 évben a GOSZ-VSZT kísérletek egyik legjobban termő és egyúttal jó minőséget is adó fajtája volt. A 9 t/ha felettiek közül az egyetlen, amely a 30%-os sikértartalmat többször hozta, esetenként felülmúlja a hibridbúzák termésmennyiségét. Kisparcellás kísérletekben 2014-ben Iregszemcsén 11,5 t/ha termésmennyiséggel, Székkutason pedig 35,2%-os sikértartalommal takarították be. A szabolcsi fajtasorban az éghajlati és évjárati viszonyokhoz képest abszolút jónak mutatkozott a Babona, többen is megdicsérték a jelenlévők közül.

Az új fajták képviselőjeként a Laudis szerepelt a fajtasorban, melyet nagy termőképessége és az ezzel együtt járó kiváló minősége jellemez. A Babona mellett látványosan magasabb volt. Nagyon jó bokrosodási képességű fajta, ráadásul az oldalhajtások ideális körülmények között felnőnek a főhajtások szintjére és nagyon kiegyenlített állományt képeznek. Éppen emiatt alacsony csíraszámmal is vethető. Ebben a fajtasorban szép állományt mutatott a Laudis szálkás búzafajta.

 

laudis

 

Árpában részünkről a legelterjedtebb Agromagos fajta, a KH Tas szerepelt a fajtasorban, amely kompolti magyar nemesítés. Nagy előnye, hogy koraisága ellenére nagyot tud teremni és ezt a manapság jellemző szélsőséges viszonyok között bizonyítja is. A rendkívüli helyzetekhez remekül alkalmazkodik, ideális esetben jól bokrosodik, azonban ha ez a kedvezőtlen időjárás miatt mégsem valósulna meg, kalászának hosszát megnöveli – amire csak nagyon kevés piacon lévő fajta képes -, így biztosítva a megfelelő termésmennyiséget.

 

kh tas

 

Az árpák másik Agromagos szereplője a Patina volt, amely a cég első saját nemesítésű kalászos fajtája. Kiemelkedő termőképességű hatsoros árpafajta. A 2014-es évben kísérleti rendszerünkben az Agromag által forgalmazott fajtákat minden egyes termőhelyen maga mögé utasította termésmennyiségben. 2016-ban is kimondottan jól szerepelt.

A bemutatottakon kívül az Agromagnak még sok jó búzája, árpája és tritikáléja van. De talán sikerült a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében leginkább sikerekkel kecsegtető 4 legjobb fajtánkat helyben bemutatnunk. A Babona és a KH Tas fajták vetőmagja a tímári Vetőmag és Szárító Kft-nél is kapható. Az összes fajtánkról bővebb információt Kovács Tamás területi képviselőnktől kaphatnak és vetőmag megrendeléseiket is nála lehet leadni. A honlapunkon tovább böngészve szintén értékes információkat találhatnak a fajtákkal kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.