Szója évértékelő

A termőterület viszont visszaesést mutatott: országosan 61 ezer hektáron termesztettek szóját, míg 2015-ben 76 ezer hektáron. A visszaesés valószínűsíthetően azon termelők elállását jelenti a szójatermesztéstől, akik nem voltak sikeresek 2015-ben. A szója igényes növény, de több odafigyeléssel könnyen megismeri a termelő ezt a kultúrát, amelynek sajátossága, hogy érzékeny a légköri páratartalomra. Termesztése során ugyancsak kritikus a gyommentes állapotban tartás, és az időben történő betakarítás. Ez utóbbit befolyásolhatjuk, ha rövidebb tenyészidejű fajtát vetünk. Sok gazda él ezzel az opcióval Magyarországon, nem hiába, ma már az összes megyében termesztenek szóját.

Az elmúlt szezon remek szójás év volt, számos termésrekordunk megdőlt. Bátran ajánljuk kiemelkedő termőképességű fajtáinkat, amelyek közül köztermesztésben a következők érhetők el.
Az Ema a legújabb és legkorábbi fajtánk, idén próbálhatják ki nagyobb területen először a hazai gazdák. 2015-ben országosan 4 különböző helyre kihelyezett kisparcellás kísérletben konzekvensen az átlag felett teljesített, ami bizonyította jó alkalmazkodóképességét. Szára többszörösen elágazik, de szárdőlésnek jól ellenáll. 2016-ban köztermesztésben szeptember 20-ra már beérett és 4,5 tonnás csúcstermése volt, a dalmandi kisparcellás kísérletünkben 4,63 tonnát adott. Olyan termelők számára ideális választás, akik egy korai fajtától várnak magas termést. Ez a szójánk már csak korlátozott mértékben elérhető.

A Seka méltán válik egyre népszerűbbé a partnereink körében, hiszen az aszályosabb 2015-ös évben valamivel több, mint 4,3 tonnát (szeptember 1-i betakarítással), míg 2016-ban, csapadékosabb évben 4,7 tonnát adott (szeptember 23-24-i betakarítással) Baranya megyei termelőnknél. Ez jól mutatja, hogy szárazabb évjáratban tenyészideje mennyivel megrövidül, azonban mégsem okoz csalódást termesztőjének. Kifejezetten erős szára van, a hüvelyek zöld száron érnek, a szintek egymáshoz viszonylag közel helyezkednek el. Étkezési célra is termeszthető, mivel a mag köldökének színe megegyezik a szem színével. A piacvezető fajták a Sekával méltó ellenfélre találtak, ráadásul korábbi betakaríthatósággal.

Az Ika régi motoros nálunk, a legjobb szárazságtűrésű fajta, ezért a nem hagyományosan szójás régiók kedvelt fajtája. Vízleadása gyors, betakarításkor hüvelye nem pereg. 2016-ban 4,5 tonnát meghaladó termésekkel büszkélkedhetett. 2014-ben hivatalos fehérpenészes szárrothadással szembeni reizisztenciavizsgálatok során a középérésű fajták 6,6%-os átlagos fertőzöttsége mellett az Ika-nál egyetlen fertőzött tövet sem találtak. A NÉBIH kisparcellás fajtakísérletekben sztenderd fajta, termésszintje és érésideje teljes mértékben megegyezik a másik sztenderd és egyben piacvezető fajtával, azonban ára kedvezőbb, még csávázószerrel és oltóanyaggal kezelve is. Alkalmas takarmány és étkezési célú termesztésre is.

Győződjön meg fajtáink megbízhatóságáról és kedvező árainkról!

Elérhetőségeink: tel: 30/205-8488, e-mail: hugyecz.evelin@agromag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.