Szójás újdonságok az Agromag Kft. háza táján

Az utóbbi két évben négy új fajtával és egy remek oltóanyaggal bővült az Agromag Kft. szója ajánlata. Kezdjük az elején!

2018-ban a számunkra új Prestoproval és a Borbálával bővítettük szója fronton a portfóliónkat. Betakarításkor mindkét fajtánál magas fehérjetartalom – a Prestopronál 41%, a Borbálánál 39% körüli – és jó termésátlag várható. Jó az állóképességük és minimális pergési veszteséggel kell náluk kalkulálnunk. Az igen korai éréscsoportba tartozó Prestopro jól tolerálja a megkésett vetést. Az ország egész területén stabil terméseredményekre képes. 2018-ban Baranya megyében remekelt, 4,37 t/ha-os terméseredményt ért el a hoboli bemutatósorban. A Borbála az Ika egyik váltó fajtája lehet. Nemesítője szerint a biogazdálkodók előszeretettel használják, mert az átlagnál jobb a gyomelnyomó-képessége. Mindemellett kiemelkedően is tud teremni, 2017-ben Dalmandon a kisparcellás kísérletünkben 4,63 t/ha-os termésátlaggal takarítottuk be.

Prestopro

2018-ban már az új oltóanyagunk nagyüzemi verziójával oltottuk a fajtáinkat. 2019-től mindenki számára elérhető a Liquifix termelőknek szánt verziója is, amely lehetővé teszi a vetés helyszínén való oltást. A készítmény folyékony halmazállapotú a tökéletes fedés végett. Kiemelkedően magas számban tartalmaz Bradyrhizobium japonicum baktériumot, amelyet a gyártó steril körülmények között állít elő, hogy kiváló minőségű oltóanyagot kaphasson a termelő. Az előnye még a készítménynek az, ha a felvitel után úgy adódik a helyzet, akkor nem szükséges rögtön elvetni az oltott magot, mert az száraz, hűvös helyen akár hét napig tárolható. Mindemellett a kiváló baktérium törzsanyagnak köszönhetően termésnövelő hatása is van. Zalaszentgróton egy színvonalas kisparcellás kísérletben volt elvetve a Seka Liquifix-szel oltva és natúr (1. ábra). Az ábrán jól látható, hogy mekkora terméstöbbletet ért el az új termékünkkel oltott Seka.

1. ábra: 2017-es zalaszentgróti szója hozamkísérlet (forrás: Dr. Szabó Agrokémia Kft.)1. ábra: 2017-es zalaszentgróti szója hozamkísérlet (forrás: Dr. Szabó Agrokémia Kft.)

A 2019-es szezonra sikerült újabb két fajtával bővítenünk a portfóliónkat. A Mercury az igen korai éréscsoportban, a Sinfonia a középérésűek között veszi fel a versenyt a piacvezető fajtákkal. A Mercury kimondottan jól ellenáll a megdőlésnek. Vetésidő optimuma tág, öntözött körülmények között akár másodvetésre is alkalmas. Az elmúlt két évben éréscsoportjában megnyerte a kisparcellás kísérleteinket. 2017-ben 3,89 t/ha-os, 2018-ban pedig 3,42 t/ha-os termésátlaggal remekelt 5 kísérleti hely átlagában. A Sinfonia terméspotenciálja mellé átlagosnál jobb fehérjetartalom társul. 2016-ban és 2017-ben NÉBIH által rendezett kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletekben ért el kiemelkedő termésátlagokat. 2016-ban az iregszemcsei kísérleti állomáson 6,52 t/ha-os eredménnyel, a második helyet elérő fajtára 0,37 tonnát ráverve lett első. 2017-ben a bólyi állomáson lett az első 5,82 t/ha-os termésátlaggal. 2019-ben mindkét fajtából csak magasabb szaporulati fok érhető el!

Mercury

Próbálja ki Ön is ezeket a remek újdonságokat, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön az eredményeiben!

Sikeres szójatermesztést kíván az Agromag Kft.!

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.