Telekgerendási őszi kalászos fajtabemutató

A Békés megyei Telekgerendáson tartottuk a 2018-as év első fajtabemutatóját, az utóbbi években megszokottá vált május végi időpontban. Szerencsére kimondottan jó időt fogtunk ki, napsütésben tudtuk szemügyre venni az elvetett kalászosokat.

A rendezvényt Mátrai Tibor, az Agromag Kft. fejlesztési, termeltetési és kereskedelmi igazgatója nyitotta meg néhány észrevétellel az elmúlt és az idei év időjárási viszontagságairól és ezek következményeiről. Ezután bemutatta a portfóliónk legújabb tagjait. Kukoricák közül a Magdolnát, amely a terméspotenciálja révén kiemelkedik a korai éréscsoportban érő versenytársak közül. A FAO 420-as érésű Tomasovot, amely a kiváló alkalmazkodóképessége által biztosítja a kiemelkedő termőképességet. Szóják közül a két korai újdonságot a Prestoprot és Emát, amelyek rugalmas vetésidejük által tervezhetőbbé teszik a tavaszi munkacsúcsot. A középérésű Borbálát, amely kiválóan hasznosítható étkezési célokra is. Napraforgók közül szó esett a gondozásunkban lévő, kiemelkedő termőképességű, madáreleségként hasznosítható Őszapóról. Kalászosok közül az NS Obaláról, az Antilléről és a Steffiről, amelyek kiemelkedő termőképességgel rendelkeznek és kiváló évjáratbiztonsággal termeszthetők. Az árpák közül Fleischmann Rudolf tiszteletére elnevezett KH Rudolfról, ami a koraisága mellett ígéretes terméspotenciállal rendelkezik.

Megnyitó a telekgerendási vetőmag üzemben

Társelőadók közül Pljesovszki Tibor a Bayer Hungária Kft. részéről tartott előadást az őszi kalászosok növényvédelméről, amely esetében egyre inkább előtérbe kerül az intenzív technológia. Ennek szerves része az integrált növényvédelem, mert hiába optimalizáljuk a talajművelés, fajtahasználat, tápanyagellátás és betakarítás elemeit, megfelelő védelem nélkül a termés jelentős része elveszhet, vagy használhatatlan minőségűvé válhat. Minden szezonban csávázással meg kell oldani a mag- és csírafertőző gombák, őszi rovarkártevők és a vírusok kártétele elleni védelmet. Gyomszabályozással megfelelő szint alatt kell tartani a gyomokat, valamint állománykezelésekkel meg kell oldani a vegetációs időszakban a gombabetegségek és rovarkártevők elleni védelmet. A mai technológia fontos eleme ezek mellett az eredményes szárszilárdítás is. A növényvédő szerek piacán a cég minden őszi kalászos-károsító ellen rendelkezik korszerű és hatékony készítménnyel hazánkban.

A fajtasor helyszínén Mátrai Tibor a hatsoros őszi árpák közül a KH Tassal kezdte a bemutatatást, amely a piacon a legelterjedtebb agromagos fajta, ami egyébként kompolti magyar nemesítés. Legnagyobb előnye koraisága mellett, hogy kiemelkedően is tud teremni, ugyanakkor a rendkívüli helyzethez is jól alkalmazkodik. Ha az őszi időjárás a bokrosodás számára kedvezőtlenül alakul és a legtöbb piacon lévő fajtától már nem várhatunk igényeinknek megfelelő termést, akkor a KH Tas növeli a kalászhosszát, amire csak nagyon kevés piacon lévő fajta képes. A KH Anatólia a gyengébb területek befutója lehet, erősebb területeken csak szárrövidítő és szárszilárdító alkalmazásával ajánlott. A KH Kárpátia egy Tas utódhoz méltóan az intenzív termelésbe illeszthető be leginkább. A Faktor valamikori két piacvezető fajta keresztezéséből született, megtartva a kiemelkedő termőképességet és jó alkalmazkodóképességet. A Patina a cég első saját nemesítése, ami az átlag feletti alkalmazkodó képessége mellett kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik. A bemutatósorban a kétsoros KH Korsó következett, ami Magyarországon az első őszi sörárpafajta volt. A portfóliónk másik kétsoros fajtája az Amazon, ami a gyenge és erős területeken egyaránt jól érzi magát.

A szálkás őszi búzák sora a Conditorral kezdődött. A legnagyobb előnye a kiemelkedő termőképessége, emellett olyan betegség-ellenállósággal rendelkezik, hogy akár bioban is termeszthető. A Gordius a szárazságnak kitett, gyengébb és betegségekkel terhelt területeken tud leginkább kiemelkedni a versenytársak közül. A Laudis javító minőséggel, mindemellett a kategóriájában kiemelkedő termőképességgel rendelkezik, amit a főhajtások szintjére felnövő, egyenrangú oldalhajtásokkal ér el. Az NS 40S következett a fajtasorban, melynek bokrosodó és fantasztikus állóképességéről ismét meggyőződhettek a résztvevők. Az Antillét, az egyik újdonságot is megtekinthették az érdeklődők. A fajta látszólag is jó bokrosodó képességgel rendelkezik, középmagas szárú, jó szárszilárdságú, szálkás búza.

NS 40S bemutatása

A tar búzákkal, azon belül is a Valérral folytatódott a sor. A Valér egy növényvédelemmel eredményesen, nagy terméssel és malmi minőséggel termeszthető fajta. A következő két fajta a Weronka és a Babona volt. Mindkettő a kiemelkedő termésmennyiség mellett átlagon felüli minőségi paraméterekkel rendelkezik. A Lidka száraz és nedves években is az egyik legnagyobb termést adja, a kiemelkedő csapadék- és szárazságtűrése miatt. A Federer késői érése miatt biztonsággal kinn hagyható a betakarítás végéig, ezáltal jobban ütemezhetővé téve a munkacsúcsot.

A Lidka bemutatása

Végül a két tritikáléfajtával záródott a sor. Az Odisej és a Tatra nagyon hasonló terméseredményeket produkálnak, de érésidejükben és habitusukban teljesen eltérnek egymástól.

Ezután az ebéd helyszínre visszatérve a Huminisz Kft.-t Pais István kereskedelmi vezető mutatta be. A Kft. 8 éve alakult, teljes egészében magyar tulajdonú, szakmai alapon szerveződött gyártó és forgalmazó vállalkozás. Azzal a céllal jött létre, hogy természetes alapú, környezetbarát, mégis hatékony és versenyképes, a hazai termelők igényeinek megfelelő kiváló ár/érték aránnyal rendelkező növénykondicionálókat, valamint lombtrágyákat állítson elő a vezetők 15 éves tapasztalatával a huminsavas növénykondicionálás terén.

Amint azt hallottunk, az évjárathatás mérséklésének érdekében egyre fontosabb szerepet kap a növénykondicionálás, amely a számos növénykultúrára kidolgozott Huminisz-technológia meghatározó eleme.

Köszönjük szépen a meghívottaknak, hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényünket. Reméljük, hogy elnyerte tetszésüket és jövőre is számíthatunk a megjelenésükre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.