Borbála

középérésű

Étkezési célra kiváló, ezért kíméletes, gondos betakarítása meghatározza értékét.

Féldeterminált növekedésű, kiváló szárszilárdságú növény. Korai virágzású, virágszíne lila, a hüvelye világos. Magja nagy, lapított gömb formájú, köldöke világos. Kiegyensúlyozott, kiemelkedő termésre képes. Korán betakarítható fajta, tenyészideje 140–150 nap. 2017-ben kisparcellás kísérletünkben Dalmandon 4,63 t/ha-os kiváló termésátlagot ért el, Decs községben vetőmag-előállításban 3,47 t/ha termésátlagot produkált. A szélsőséges körülményeket jól tűri. Hazai nemesítésű, magas fehérjetartalmú szója. Étkezési célra kiváló, ezért kíméletes, gondos betakarítása meghatározza értékét. Kórokozókkal és kártevőkkel szemben jól ellenáll. Fehérjetartalma 41% felett várható, olajtartalma 17–19% közötti.

Javasolt tőszám: 450–500 ezer tő/ha. (EMT: 200–205 g, vetőmag szükséglet: 100–110 kg/ha).

Korsós ZoltánGazdálkodó, Decs
Decs községben gazdálkodom a Duna valamikori árterületén, a mikroklíma szójatermesztéshez megfelelő, mégis kevés gazdaságban található meg a vetésforgóban. Szójával 2002 óta foglalkozok és a kezdeti nehézségek ellenére nem adtam fel a termesztését, mert az egyik legjövedelmezőbb növénynek tartom. Mára már kiforrott technológiával rendelkezem a saját területeimre. Van néhány kiváló fajta, amit sikerült jól beillesztenem a gazdaságomba, de a Borbálát találom mind közül a legszerencsésebb választásnak. Mondhatnám úgy is, hogy az arany középút számomra ez a fajta. Magas fehérjetartalma (2018-ban 37%) mellett jó termésátlagott szokott produkálni, 2018-ban bő 4 tonnával takarítottuk be hektáronként. Kiválóan reagál az általam alkalmazott 53 cm-es sortávolság melletti 4,5-5 cm-es tőtávolságra. A kipróbált fajtákhoz képest sokkal gyorsabban záródik az állomány és nagyon meghálálja a záródás előtti kultivátorozást. Figyelemre méltó tulajdonsága, hogy a takácsatka nagyon ritkán szokta támadni, így a kártevő elleni készítmények általában megspórolhatók a fajta használatával. A deszikkált állományt kiváló betakarítani. Gabona asztallal szoktam vágni a szóját és a Borbálánál ennek ellenére is minimális szokott lenni a termésveszteségem, ami az átlagnál magasabb alsó hüvely magasságnak és annak köszönhető, hogy pergésre egyáltalan nem hajlamos a fajta.
Tóth Gábora fajta nemesítője, Biomagker Kft.
„A NÉBIH által 2016-ban elismert a hazai termesztési körülményekhez nemesített 135 nap alatt egyöntetűen beérő kiválóan feldolgozható étkezési szójafajta. Intenzív termesztési körülmények között hozama 4 tonna felett várható. A világos köldök és a magas ezermagtömeg jellemzi. A beltartalmi jellemzői a nagyüzemi termesztésnél is átlagon felüliek. Elágazásai és meglepően nagy zöldfelülete megtartja a talajközeli párát és emiatt kapástávolságra vetve kifejezetten jól érzi magát.”