Ika

középérésű

A fajta előnyei:

  • ideális körülmények között kiemelkedő terméseredmények
  • jó tolerancia a fehérpenészes szárrothadás ellen

A szár magassága száraz években 70 cm körüli, kedvező időjárás mellett 90–105 cm is lehet. A főhajtása akár 14–15 termékeny szintet is képes hozni, rajtuk 4–6 hüvellyel. Alsó hüvely magassága 15–20 cm. Könnyen és alacsony veszteséggel takarítható be. Horvátországban több mint egy évtizede piacvezető fajta, Baranyában is jelentős termőterülete van. Nem tipikus szójatermesztő régiókban is jelentős vetésterülettel bír. Jó az évjáratbiztonsága, több évjáratban is 5 t/ha-t meghaladó eredménye volt. Kiváló a szárazságtűrése. Fehérpenészes szárrothadással szemben jó toleranciával rendelkezik, jó a gyomelnyomó képessége. Vízleadása gyors. Tenyészideje 142–152 nap. Fehérjetartalma 39–40%, olajtartalma 20–22% között várható.

Javasolt tőszám: 580–620 ezer tő/ha (EMT: 160–180 g, vetőmag szükséglet: 100–110 kg/ha).

2019-es Ika vetőmagkészletünk elfogyott, ezért a hasonló termésátlaggal rendelkező Seka és Borbála fajtánkat ajánljuk azoknak, akik középérésű szóját keresnek.

Séhorcz Tiborfőagronómus, Tótkomlósi Agrár Zrt., Tótkomlós
Szóját idén első alkalommal vetettünk, amelyre a megváltozott jogszabályi körülmények „kényszerítettek” minket; a zöldítés miatt vágtunk bele a szójázásba. Mivel nem volt tapasztalatunk e téren, a helyi gazdák tanácsát kértük ki, akik az Ikát ajánlották megbízhatósága és jó szárazságtűrése miatt. Ezen a dél-alföldi területen gyakoriak a csapadékmentes nyarak és idén sem bővelkedtünk az esőben, azonban az Ika fajtában nem csalódtunk. A fajtaképviselő által javasolt technológiát igyekeztünk betartani. A gépparkunk miatt csak dupla gabonasortávra tudtunk vetni, ami nem tette lehetővé a mechanikai gyomirtást, azonban vetés utáni gyomirtó szeres kezeléssel elejét vettük a gyomok esetleges megjelenésének. Szerencsére a talajelőkészítés jól sikerült, április végén vetettünk a javasolt talajhőmérséklet mellett. A kelést megfelelőnek találtuk és május második felében még csapadékot is kapott. Az Ika jól kitöltötte a rendelkezésre álló teret és szépen beérett az állomány. Csekély nitrongént juttattunk ki a tenyészidőszak alatt, egyéb trágyát vagy műtrágyát nem használtunk. Szerencsére a betakarítást veszteség nélkül tudtuk végezni, ami a megfelelő alsó hüvelyszint magasságnak volt köszönhető. Az optimális érés érdekében deszikkáltunk és 14%-os nedvesség mellett nem is kellett szárítanunk. Termésátlagunk 28 mázsa lett, ami az idei évi körülmények között nem szégyellnivaló. Felvásárlónk jó beltartalmi értékeket mért, így jó minőségi és mennyiségi paraméterekkel sikerült zárnunk az első szójás évünket. Mivel a jövőben is fennáll a zöldítés programja, ezért továbbra is szeretnénk szójázni. Maradunk az 50 ha körüli területnél és az Iká-nál, azonban a technológiánkon még szeretnénk fejleszteni, hogy még jobb eredményt érhessünk el.
Cserveni Csabatulajdonos, Utód-Agro Kft., Szigetvár
Sokat tud teremni, de a fő előnye a megbízhatóság, minden évben a legjobbak között van. Középérésű fajta, de az érési időszak végén rendkívül gyors vízvesztést produkál. Biztonsággal betakarítható: nem pereg és az alsó hüvelyek megfelelő magasságban helyezkednek el.
Földesi Istvángazdálkodó, Kamut-Gyúrpusztai Kft., Kamut
Az Ika egy kiváló fajta. Négy éve, nagyban eltérő időjárási körülmények között termeljük, még sosem hagyott cserben. Jellemzője a nagy virágszám és a jó megtermékenyülő képesség. Sokat tud teremni, jóval többet, mint a korai fajták. Nem félünk az esetlegesen elhúzódó érésétől, mert száraz évben nincs vele gond, nedves évben meg állományszárítjuk. A magas kompakt állomány miatt ajánlom a felszívódó szerekkel történő deszikkálását. Nálunk, a jó termőhelyen 2010-ben és 2011-ben is tudta a 4 tonnás termést hektáronként. (2011-ben öntözésre kényszerültünk, de csak 30 mm-t tudtunk kijuttatni a természetes csapadék pótlására.)