Jennifer

FAO 450

A hibrid előnyei:

  • jól tűri a korai vetést
  • kiemelkedő zöld- és szárazanyagtermés
  • silókukoricaként megbízhatóan termeszthető az ország minden kukoricatermő vidékén

Korán lehet vetni, a hideg talajt elviseli, de levegőtlen, túlzottan vizes talajba ne vessük, mert akkor kelése hiányos, a kezdeti fejlődése vontatott lesz. Közepesen magas, zöld száron érő, dús levélzetű, vastag szárú, kitűnő szárszilárdságú hibrid. Szemtermése az éréscsoport hibridjeivel versenyképes, de vízleadása lassabb, ezért szemesnek csak azoknak ajánljuk, akiknek nem okoz gondot a késői betakarítás. 2015-ben 18,6 %-os átlagos nedvességgel történt betakarítása igen kedvezőnek mondható ebben a kategóriában. Kisparcellás kísérletünkben, Pusztaföldváron 12,42 t/ha eredményt ért el.  2016-ban a szabolcsi bemutatósorunkban Nábrádon érte el a legjobb eredményt, 15,13 t/ha-os terméssel. 2017-ben a Bács-Kiskun megyei Fajszon 11,18 t/ha termésátlagot produkált 18,8 %-os átlagos nedvességtartalom mellett. 2016-ban a kaposvári kisparcellás silókísérletünkben 75 t/ha-os zöldtermést adott, kiváló csőarány mellett. Száraz és nedves évben egyaránt nagy mennyiségű, jó minőségű silótakarmányt biztosít. Érési és vízleadási dinamikája lassú, ezért silóérettségét sokáig megőrzi. Zöld- és szárazanyag-termése egyaránt kiemelkedő, csőaránya kiváló minőségű szilázs készítéséhez ideális. Kórtani tulajdonságai igen kedvezőek, csőpenésszel és fuzáriumos szártőkorhadással szemben csaknem teljesen ellenálló. Az egyik legegészségesebb silóhibrid. Amennyiben a kukoricabogárnak van alternatív táplálkozási lehetősége, akkor ezt a hibridet kevésbé támadja.

Javasolt tőszám termőhelytől függően:

  • silónak: 73 000 – 83 000 tő/ha
  • szemesnek: 55 000 – 65 000 tő/ha
Paál Imrenövénytermesztési ágazatvezető Dózsa Mg Zrt., Dózsa Mg Zrt., Tass
Társaságunk 1650 ha szántóterületen gazdálkodik. A szántóföldi növénytermesztésünk fő feladata a 850-es fejős tehén állomány takarmány ellátásának biztosítása. A fejős tehenek megfelelő szintű termeléséhez elengedhetetlen a kiváló minőségű silótakarmány biztosítása. A Jennifer silóhibridet négy évvel ezelőtt egy fajtasorban ismertük meg, azóta termesztjük. Ebben az évben is 50 hektárt vetettünk belőle. A mostoha időjárás ellenére sem csalódtunk benne; az aszályos időszakot jól tűrte, s csak a silózást közvetlen megelőző időszakban kezdett felszáradni. A lesilózott állomány megfelelő zöld tömeg mellett, jól fejlett csöveket tartalmazott, ami a kedvező mennyiség mellett, jó minőségű silót eredményezett. Jennifert a következő évben szintén 50 ha-on tervezzük elvetni.
Zilahiné Varga Piroskaügyvezető igazgató Laktored Kft., Laktored Kft., Jászkisér
A jászkiséri Laktored Kft. szarvasmarha tenyésztéssel, és ehhez kapcsolódóan elsősorban tejtermeléssel, vemhes üsző előállítással, és értékesítéssel valamint vágóállat eladással foglalkozik. Árbevételének közel 90%-át ez adja. 10%-ot a vetésszerkezetből adódó ipari növények (repce, napraforgó) árbevétele és minimális szolgáltatási tevékenység adja. A társaság közel 650 szántóterületen gazdálkodik és termeli meg az alaptakarmányokat az állomány részére. Jelentős területnagysággal bír a siló- és szemeskukorica-termesztés. Silókukoricát évente az alacsony termőképességből eredően 220-270 hektáron vetünk. A silókukorica fajta megválasztásában évjárat függvényében közel 50%-ban a Jennifer silókukoricát használjuk immár 5 éve. Azt tapasztaljuk, hogy akár aszály van, akár közepes csapadék viszonyok vannak, a legbiztonságosabban termő fajta. Erősen kötött földjeinken 330 és 720 mázsa/hektár átlagtermést produkált. Szemben a többi fajtával, melyeknek termésátlagai a 120 és 410 mázsa/hektárt adták, ugyanazokban az években, amikor a Jennifert is termesztettük. Rendkívül jó a zöld szárhoz viszonyított csőarány, magas a keményítő érték tartalom, és a cukortartalma is. Dús levélzetű, biztos karotinforrás, és a jó beltartalmi összetevőiből eredően kukoricaszilázs készítésére kiválóan alkalmas. A nagy tejű tehenek takarmányozására külön hurkába töltve ezt a fajtát tároljuk be, és minimális ipari takarmánykiegészítéssel a 30 liter fölötti tehenek takarmányozásában hasznosítjuk. Betegségekkel szemben rendkívül ellenálló, kétszer-háromszor egymás után vetve sem okoz problémát a fuzáriumos szártőrothadás, a csőpenész és a kukoricabogár sem. Többéves tapasztalat, hogy legalább április 10-ig el kell vetni, és átlagos időjárási viszonyok mellett a 650 mázsa/hektár termésátlag garantált.
Nagy Andrásnövénytermesztési főágazat vezető, Dózsa Mg Zrt., Tass
Társaságunk 1780 ha szántóterületen gazdálkodik. A szántóföldi növénytermesztésünk fő feladata a 850-es fejős tehén állomány takarmány ellátásának biztosítása. A fejős tehenek megfelelő szintű termeléséhez elengedhetetlen a kiváló minőségű silótakarmány biztosítása. A Jennifer silóhibridet két évvel ezelőtt fajtasorban ismertük meg, mivel felkeltette érdeklődésünket. Ebben az évben 27 ha-on vetettünk belőle. A mostoha időjárás ellenére sem csalódtunk benne; az aszályos időszakot jól tűrte, s csak a silózást közvetlen megelőző időszakban kezdett felszáradni. A lesilózott állomány megfelelő zöld tömeg mellett, jól fejlett csöveket tartalmazott, ami a kedvező mennyiség mellett, jó minőségű silót eredményezett. Jennifert a következő évben 30 ha-on tervezzük elvetni.