Magdolna

FAO 380

Kiemelkedő termőképességű hibrid.

A FAO 300-as éréscsoport második felében érő Magdolna 15 t/ha-t meghaladó terméspotenciállal rendelkező, kiváló vízleadású, sárga lófogú, fajsúlyos és egészséges, modern hibrid. Közepes magasságú, széles levelű, tetszetős fenotípusú, zöldszáron érő kukorica. A cső alakja hengeres-kúpos. Vékony csutkájának, jó szem-csutka arányának köszönhetően lényegesen többet terem, mint amennyit mutat magából. Tetszetős csöve csőpenésznek ellenálló. Az ország minden tájegységén sikerrel termeszthető. 2016-ban az Agromag Kft. kisparcellás kísérleteiben kiemelkedőt nyújtva 13,4 t/ha-t termett 5 hely átlagában; Kaposváron 15,25 t/ha-os eredmény született. 2017-ben Somogyszilen elért 15,01 t/ha-os eredménnyel az Agromag Kft. bemutatósoraiban a legnagyobb termésátlagot produkálta a középérésű hibridek között. Jól alkalmazkodó, kiemelkedő termőképességű és jó beltartalmi értékekkel bíró hibrid.

Javasolt tőszám: termőhelytől függően 63 000 – 73 000 tő/ha.            

Szűcs Istvángazdálkodó, Köröstarcsa
„100 hektáron gazdálkodok Köröstarcsán. Kukoricát, napraforgót, kalászost, szóját és lucernát termesztek. Sertés- és szarvasmarhatartással is foglalkozok. Próbaként vetettem 8 hektáron Magdolna kukoricát. A vetés a tavaszi esőzések következtében kitolódott május elejére. A kukorica kelése vontatott volt, de az esők megérkezte után szép, egységes lett az állomány. Vékony csutkája miatt nem mutatós, de szépen termékenyült csöveket hozott a Magdolna. Jellemző rá a kétcsövűség. Átlagosan tíz növényből nyolcon két, közel egyforma méretű cső található. A próbamérések alapján a Magdolnától 20%-kal nagyobb termésátlag várható táblaszinten, mint a szomszédos területen lévő nevesebb és jóval drágább hibridtől. Kíváncsian várom a betakarítás eredményeit.”
Kardos Ferencgazdálkodó, Pápa
„A Veszprém megyei Pápa környékén, egészen pontosan Nórápon gazdálkodunk egy családi gazdaság keretein belül változatos, de térségi viszonylatban átlagos minőségű talajokon. A Magdolna hibridre egy internetes hirdetésen akadtam rá. Egyből felkeltette érdeklődésemet az Agromag Kft. hibridjeivel kapcsolatban azok jó ár/érték aránya. Mivel jó minőségű területre került a kukorica, a választás során csakis intenzív hibrid jöhetett szóba. Viszonylag későn sikerült elvetnünk, viszont első benyomásként rögtön meglepett a vetőmag rendkívüli csírázási erélye és aránya, aminek eredménye egy majdnem 100%-os, egyenletesen kelő tőállomány lett. Állományban is szép képet mutatott, sokan meg is álltak mellette egy-egy határbejárás alkalmával. Kissé aggódtunk a késői vetés miatt, azonban zöld száron érő típusként gyorsan leadta a vizet, és sikerült 17-18%-os vizekkel és 8-10 t/ha-os eredményekkel időben learatnunk. Erős szára a nagy szeleket is jól bírta. Mindezek után elmondhatom, hogy nagyon tetszett a Magdolna hibrid, nem csupán jól szerepelt, még az ára is igen kedvező, így jövőre is vetni szeretnék belőle.”
Petrás Zsoltgazdálkodó, Sükösd
A Bács-Kiskun megyei Sükösdön gazdálkodom változatos területeken, ahol előfordulnak a laza szerkezetű homoktól kezdve egészen az igen kötött, öntés eredetű talajok is. A Magdolna hibridet az utóbbi területek egyikére, a Dunához közel próbáltuk ki 5 ha-on. Mivel baromfitrágyát is van lehetőségünk használni, így ez a terület is kapott 2 évvel ezelőtt. A jó adottságok miatt elég nagy volt az elvárásunk a Magdolnával szemben. A tesztet kimagasló, 13 t/ha-os eredménnyel zárta, ami ebben az évben itt a környéken csak nagyon keveseknek sikerült, főleg jó szemnedvesség-tartalommal. A területről időben lekerült, utána megfelelő minőségben tudtuk elvégezni az őszi talajmunkákat. Be kell, hogy valljam, hogy bár széles levelével és a zöld száron erő, tetszetős csöveivel szép képet mutatott, de ezzel az eredménnyel minket is meglepett.