Magdolna

FAO 380

Jól reagál a különböző termesztési technológiára.

A FAO 300-as éréscsoport második felében érő Magdolna 15 t/ha-t meghaladó terméspotenciállal rendelkező, kiváló vízleadású, sárga lófogú, modern hibrid. Közepes magasságú, zöldszáron érő kukorica. Vékony csutkájának, jó szem-csutka arányának köszönhetően lényegesen többet terem, mint amennyit mutat magából. Tetszetős csöve csőpenésznek ellenálló. Az ország minden tájegységén sikerrel termeszthető. 2016-ban az Agromag Kft. kisparcellás kísérleteiben kiemelkedőt nyújtva 13,4 t/ha-t termett 5 hely átlagában, Kaposváron 15,25 t/ha-os eredmény született. 2017-ben Somogyszilen elért 15,01 t/ha-os eredménnyel az Agromag Kft. bemutatósoraiban a legnagyobb termésátlagot produkálta a korai érésű hibridek között. 2018-ban több fajtasorban és termelőnél is meghaladta a 12 tonnás termésátlagot, hajdúböszörményi kisparcellás kísérletben 14,2 t/ha-t termett.

Javasolt tőszám: termőhelytől függően 63 000 – 73 000 tő/ha.

 

Magdolna ismertető letöltése

 

Szűcs Istvángazdálkodó, Köröstarcsa
„100 hektáron gazdálkodok Köröstarcsán. Kukoricát, napraforgót, kalászost, szóját és lucernát termesztek. Sertés- és szarvasmarhatartással is foglalkozok. Próbaként vetettem 8 hektáron Magdolna kukoricát. A vetés a tavaszi esőzések következtében kitolódott május elejére. A kukorica kelése vontatott volt, de az esők megérkezte után szép, egységes lett az állomány. Vékony csutkája miatt nem mutatós, de szépen termékenyült csöveket hozott a Magdolna. Jellemző rá a kétcsövűség. 11,8 t/ha-os terméseredménnyel takarítottam be, ami a környéken igen szép eredménynek mondható. Meg vagyok elégedve a Magdolnával, mert a szomszédos területen lévő drágább és nevesebb hibrid sem termett többet nála.”
Kardos Ferencgazdálkodó, Pápa
„A Veszprém megyei Pápa környékén, egészen pontosan Nórápon gazdálkodunk egy családi gazdaság keretein belül változatos, de térségi viszonylatban átlagos minőségű talajokon. A Magdolna hibridre egy internetes hirdetésen akadtam rá. Egyből felkeltette érdeklődésemet az Agromag Kft. hibridjeivel kapcsolatban azok jó ár/érték aránya. Mivel jó minőségű területre került a kukorica, a választás során csakis intenzív hibrid jöhetett szóba. Viszonylag későn sikerült elvetnünk, viszont első benyomásként rögtön meglepett a vetőmag rendkívüli csírázási erélye és aránya, aminek eredménye egy majdnem 100%-os, egyenletesen kelő tőállomány lett. Állományban is szép képet mutatott, sokan meg is álltak mellette egy-egy határbejárás alkalmával. Kissé aggódtunk a késői vetés miatt, azonban zöld száron érő típusként gyorsan leadta a vizet, és sikerült 17-18%-os vizekkel és 8-10 t/ha-os eredményekkel időben learatnunk. Erős szára a nagy szeleket is jól bírta. Mindezek után elmondhatom, hogy nagyon tetszett a Magdolna hibrid, nem csupán jól szerepelt, még az ára is igen kedvező, így jövőre is vetni szeretnék belőle.”
Petrás Zsoltgazdálkodó, Sükösd
A Bács-Kiskun megyei Sükösdön gazdálkodom változatos területeken, ahol előfordulnak a laza szerkezetű homoktól kezdve egészen az igen kötött, öntés eredetű talajok is. A Magdolna hibridet az utóbbi területek egyikére, a Dunához közel próbáltuk ki 5 ha-on. Mivel baromfitrágyát is van lehetőségünk használni, így ez a terület is kapott 2 évvel ezelőtt. A jó adottságok miatt elég nagy volt az elvárásunk a Magdolnával szemben. A tesztet kimagasló, 13 t/ha-os eredménnyel zárta, ami ebben az évben itt a környéken csak nagyon keveseknek sikerült, főleg jó szemnedvesség-tartalommal. A területről időben lekerült, utána megfelelő minőségben tudtuk elvégezni az őszi talajmunkákat. Be kell, hogy valljam, hogy bár széles levelével és a zöld száron erő, tetszetős csöveivel szép képet mutatott, de ezzel az eredménnyel minket is meglepett.