Tímári Vetőmag és Szárító Kft. őszi kalászos fajtabemutatója

A Tímári Vetőmag és Szárító Kft. fajtabemutatóján jártunk, amelyről az alábbi videós összefoglaló készült.

A fajtasorban két őszi búzával, a Babonával és a Princessz-szel valamint két őszi árpával ( KH Rudolf és Arizona ) voltunk  jelen.

Babona

Bevezetése óta Timár környékén is egyre kedveltebb fajta, egyre többet értékesítünk ezen a területen is, hiszen nagyon jó termőképességgel rendelkezik, amely jó malmi minőséggel párosul. Betegség-ellenállóképessége is jó, talajtípusokhoz és évjárathoz jól alkalmazkodik.

Gyenge és jó termőhelyeken is a legjobbak között van.

KH Rudolf

Kompolti Fleischmann Rudolf Intézet 100. évfordulóján, 2018-ban vezettünk be. Kitűnő termőképességgel és jó szárazságtűréssel rendelkező hatsoros árpa fajta.

Jó a télállósága, betegséggel szemben is erős, jól adaptálódik a különböző klimatikus és talajviszonyokhoz. Gyenge talajon is sikeresen termeszthető. Jó szálszilárdsággal rendelkezik

Homokon kedvező évjáratban 4-5 t/ha termés, intenzív körülmények között 7-8-9 tonnás termést is hoz hektáronként.

Princessz

2 éve ismerték el, legújabb búzafajtánk, tavaly került be az elismert fajták kísérletébe ( GOSZ-VSZT).

Rögtön az egyik legjobb fajtának bizonyult termőképességben. Tavaly három fajta volt amely ebben a rendszerben, amely a  10 hely átlagában elérte a 8 tonnát, harmadik lett termőképesség alapján a rangsorban.

Jól bokrosodóképesség és a hosszú kalászok, és a kiváló betegség ellenállóképesége az, amely hozzájárul a nagy termőképességhez. Minősége eruo búza.

Legnagyobb termést tavaly Szombathelyen érte el, ahol  9,44 tonnát termett hektáronként.

Fehérjetartalma 12-13%, sikértartalma 24-26 %.

Arizona

2020 őszén lesz elérhető belőle a másodfokú vetőmag, Nagy üdvöskénk, hiszen agyon jó eredményekkel rendelkezik. Bízunk benne, hogy a teljes árpa szortiment legjobb termőképességű fajtája lesz.

Középkései fajta, kimondottan nagy termőképességgel és nagy bokrosodó képességgel rendelkezik, hosszú kalászokat nevel. Betegség-ellenállóképesség kiváló.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.