Van megoldás, ha nincs víz?

Nem véletlen, hogy ennek a bejegyzésnek a szárazságtűrés fokozása a témája. Országosan nagy problémák vannak a talajnedvesség kapcsán, tulajdonképpen ősz óta nem hullott csapadék, ami meglátszik a művelés alatti területeken. Mit tudunk tenni ilyenkor? Mivel tudjuk támogatni a növényeket, hogy átvészeljék ezt a kritikus időszakot? Egyáltalán tegyünk-e valamit, vagy törődjünk bele, hogy a rossz körülmények mindenhol jellemzőek, és ez majd kihat a terméseredményekre, ami várhatóan befolyásolja a terményárakat? Még mielőtt ezt az évet már az elején veszteségesnek könyveljük el, azért járjuk körbe egy kicsit a témát.

Mit eredményez a vízhiány a növény fejlődése során?

Gazdasági szempontból a termés mennyiségét és minőségét befolyásolja a víz jelenléte. Egy növényfaj esetében ideális hőmérsékleten és ideális vízmennyiségnél, illetve vízeloszlásnál van a legnagyobb esély arra, hogy kiaknázzuk a benne rejlő genetikai potenciált. Sajnos ilyen a termesztésben nagyon ritkán fordul elő. A vízhiány a tápanyagfelvétel; a növény fejlődési ütemének és regenerációs képességének hátráltatásán keresztül jelentősen csökkenti a termésmennyiséget, majd a minőséget.

Mire jó a szárazságtűrés, mi jellemzi a szárazságtűrő növényeket?

Növényélettani értelemben a szárazságtűrés az a képessége a növénynek, hogy a vízhiányt a terméseredmény jelentős csökkenése nélkül elviseli. A szárazságtűrő növényekre általánosságban jellemző, hogy kisebb levélfelülettel; nagy és erősen fejlett gyökérrendszerrel; nagyszámú bőrszövetbe süllyedt gázcserenyílással; vastag kutikula réteggel rendelkeznek. Az ilyen növényeknek a vízháztartás szabályozóképessége a sejtek nagyobb ozmózisos nyomásának; a citoplazma erősebb viszkozitásának; a vízmegkötő kolloidok nagyobb mennyiségének és az enzimrendszeri tevékenységeknek köszönhetően lényegesen jobb a társaiknál.

Hazánk éghajlatának köszönhetően a nemesítőknek állandó és szinte minden növényfajra vonatkozó célkitűzése a szárazságtűrés fokozása.

A jó szándék is sülhet el rosszul?

A növényvédelem során használt szerekkel – jellemzően a gyomirtó, de a felszívódó gomba- és rovarölő szerek sem kivételek – tudunk nagy károkat okozni abban az esetben, ha már fennáll egy aszály miatti extrém stresszhatás. Minden ilyen vegyszeres kezelést jelentős stresszhatásként él meg a növény, aminek a helyreállításához a fejlődéstől csoportosítja át a tartalékait, amivel energiát és időt veszít. Ezt a regenerációt a szárazság nagymértékben hátráltatja, vagy akár el is lehetetleníti.

Hogyan vehetjük fel a versenyt a szárazsággal?

Egy jól kiválasztott fajtával sokat tehetünk az aszálykárok elleni küzdelemben. Kukorica portfóliónkból érdemes a Shakirát, Salontát vagy a Temest választani, szója kínálatunkból a Prestoprot vagy a Borbálát, ha vannak aszállyal érintett területeink. Bár azok a fajták, amelyeknek jó az aszálytűrő képessége kevesebbet szenvednek a szárazságtól, attól függetlenül érdemes ezeket is segíteni különböző módszerekkel a stresszhelyzetekben.

Egy jó fajtaválasztás mellett, az Albit növénykondicionáló használatával nagyon sok tényezőt pozitívan tudunk befolyásolni a tenyészidőszak során. Az Albit fő hatóanyaga a PHB (poli-ß-hidroxibutirát) – amit a természetben a Bacillus megaterium baktérium állít elő –, ami több területen támogatja a növényt abban, hogy sikeresen befejezze az életciklusát (1. ábra).

                                                                   1. ábra: Albit hatásmechanizmusa

A PHB fokozott jelenléte a növényi szervezetben öngyógyító folyamatokat indít be, valamint fokozza és meggyorsítja a természetes immunizációs folyamatokat, ami azt eredményezi, hogy bármilyen stresszhatásra sokkal gyorsabban és hatékonyabban fog reagálni a növény, mint a kezelés előtt.

A PHB stimulálja a növényi hormonokat, amelyek elősegítik a növekedést, új rügyek, generatív szervek képződnek, fejlettebb lesz a gyökérrendszer, ezáltal jobb lesz a tápanyag hasznosulás, ami tovább fokozza a növény fejlődését és a szárazságtűrését. A tápoldat támogatja a talajban élő mikrobák életkörülményeit, ezáltal serkentve a szaporodásukat. A nagyobb számban jelenlévő szervezetek fokozottabb tápanyag feltáródást eredményeznek. Az Albit használatával elért eredményesebb tápanyag hasznosulásnak és a nagyobb gyökértömeg jóvoltából intenzívebb lesz a növény kezdeti fejlődése. Az erőteljes növekedésnek köszönhetően később fognak jelentkezni a növényen az időjárási anomáliák okozta tünetek. A kondicionálás által megnöveljük a sejtekben a kolloidokhoz kötött víz mennyiségét, ezáltal csökken a párologtatás, ami lényegesen jobb szárazságtűrést eredményez.

Az Albittal történő lombtrágyázást érdemes a növényvédelemmel egy menetben elvégezni. A gyorsabb immunreakciónak köszönhetően rövidebb ideig, vagy egyáltalán nem lesznek láthatóak a gyomirtó szerek által okozott fitotoxikus tünetek, amiből arra lehet következtetni, hogy kevésbé viseli meg az állományt a növényvédelem.

A fentiekből adódóan érdemes kipróbálni ezt a remek készítményt! Támogassa Ön is növényei immunrendszerét Albittal, és gyönyörködjön a haragoszölden virító és az egészségtől kicsattanó kultúrákban!

FCsT

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.