Vetéseknél jártunk

Az elmúlt héten kukoricavetések zajlottak, néhány helyszínt mi is felkerestünk. Az alábbiakban röviden bemutatom, hogy hova sikerült eljutnunk és melyik helyszín milyen érdekességeket tartogatott. Hogy Önök is kapjanak egy kis ízelítőt az eseményekből, minden helyszínen készítettünk egy-egy kisfilmet is! 

Annak ellenére, hogy az időjárás ellenünk volt, ismét elvetettük Mórahalmon a kukorica bemutatósort. Idén is 5 hibrid vetőmagja került a homokba.

 

Tavaly remekül sikerült bemutatósorhoz (1. ábra) képest egy változás történt a fajtákban, a Jennifert leváltotta a Kulak.

1. ábra: Agromag Kft. mórahalmi bemutatósora 2018

A videóban látott homokos talaj után hihetetlennek tűnhetnek az ábrán szereplő termésátlagok. Hihetetlenek, de nem lehetetlenek, ugyanis a gazda mindig jókor indította el az öntözést a kukoricára.

Burgonya elővetemény után tavaszi szántás mellett történt meg a talaj megmunkálása. A vetést egy SPC 6FS vetőgép végezte 78 ezres vetőmag normával. Az öntözés egyedi megoldású, a burgonyában használt Netafim Meganet szórók vannak meghosszabbított vaspálcán a kukorica fölé emelve, így a tenyészidőszak végéig megoldott a vízutánpótlás. Idén is elvetettük a demósor legjobbját, az Isztriát (2. ábra), amitől most is hasonlóan szép eredményeket várunk, mint tavaly. Bár az első helye egyre inkább veszélyben van, mert a Tomasov mellé még bekerült az Agromag Kft. portfoliójának legújabb hibridje, a Kulak is, ami nagyon komoly termésátlagokra képes, ha megkapja a megfelelő vízmennyiséget a tenyészidőszak során.

2. ábra: Idén is elvetettük a tavalyi év legjobbját

A Kulak idén minimális mennyiségben volt elérhető, csak a legszerencsésebb termelők vásárolhattak belőle. A szerencsések közül két gazda is Dusnokon van, és mindkettőnél jártunk a hibrid vetése során. Zárójelben megjegyzem, hogy mindkét területtel van némi hátsó szándékuk, ha jók lesznek a termésbecslések, mindkét területen javasolni fogjuk a gazdáknak, hogy induljanak a Kukorica Klub termésversenyében. Na de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, hogy miért ígéretesek ezek a helyszínek!

Mindkét helyen szerencsés helyzetben van a hibrid, mert intenzív technológiát alkalmaznak a gazdák, és mindkét helyen magas szintű tápanyagellátást terveznek. Az egyik helyen ráadásul paprika elővetemény után öntözött körülmények közé került a hibrid, amit a Kulak jelentős terméstöbblettel hálál meg. Az őszi talajmunkálatok és a vele járó tápanyag-utánpótlások után a 9,4 hektáros területből 6 hektár lett elvetve a Kulakkal, a fennmaradó részbe Tomasov került. A vetés 75 ezres normával történt, egy Horsch Maestro vetőgéppel, amit Fendt 718-as vontatott. A vetéssel egy menetben 18 kilogramm/hektár Radistart P-Max lett kijuttatva.

 

A másik területnek nem az öntözés adja az egyediségét, hanem a talajművelés. Forgatás nélküli sávművelést alkalmaz a gazda, amivel reményei szerint egy nagyon jó vízháztartást tud biztosítani a Kulak számára. A sávos művelési technológia lényege, hogy sávokban, csak a sorok alatti rész van megmunkálva a talajból. Az elővetemény összeaprított szármaradványai a sorközökben maradnak – majd a tenyészidőszak végére fokozatosan lebomlanak – ezáltal védelmet biztosítva az erózió és defláció ellen. A termésszint megtartása, sok esetben – a talaj jó kultúrállapotának köszönhetően – növekedése mellett, a kevesebb munkamenetnek és a kisebb felület megmunkálásnak köszönhetően költséget takaríthatunk meg, így a gazdaság jövedelmezősége növelhető. A technológia elterjedésének egyre nagyobb létjogosultsága van a nagymértékben fejlődő műholdvezérlések, az automatikus helymeghatározásra épülő kormányzási rendszerek és az egyre pontosabb sorcsatlakozások jóvoltából.

A 10 hektáros darab elvetése 70 ezres normával, egy Kverneland Accord Optima HD vetőgéppel történt. A vetéssel egy menetben Corn Starter műtrágyát kapott a terület. A vetés előtt néhány nappal rovarölő szer lett injektálva a talajba a károsítók egyedszámának csökkentése miatt.

Sikeres kukoricatermesztést kíván az Agromag Kft.!

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.