Kukorica
Nyomtatás E-mail

Hibrid kukorica kísérleti eredmények 2016

Agromag kukorica értékesítési helyzetkép 2015
A legkorábbi hibridkukoricáink, kiemelkedő vízleadással, magas évjáratbiztonsággal


Shakira FAO 330 szemes

A korai éréscsoport első harmadában érő, jó évjáratbiztonságú, nagyon jó termőképességű hibrid.  Jövedelmezőségének biztonsága kiemelkedő.

Kiváló kezdeti fejlődésű hibrid. Gyors vízleadású, ezért utána bármilyen őszi kalászos tervezhető. Az éréscsoport végére jellemző termőképességgel és kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkezik. Az egyik legbiztonságosabb, legjövedelmezőbb hibridünk. Az elmúlt évek egymástól sokban különböztek, és a Shakira mind a száraz, mind a nedves években megállta a helyét, ezért megállapíthatjuk, hogy a Shakira megbízhatósága kiemelkedő. 2011-ben sok helyen megmutatta a piacvezető hibridekhez hasonló termését és azoknál alacsonyabb betakarítási nedvességtartalmát. 2012-ben nagyon sok termelőnél – a korai virágzásának köszönhetően – elkerülte a termékenyülési problémákat és ismét nagy versenytársakat előzött meg. 2013-ban és 2014-ben is, a számos versenytársat is felvonultató kisparcellás kísérletünkben kissé átlag fölötti terméssel, ugyanakkor kissé átlag alatti víztartalommal remekelt. Erős szára kiváló szilárdságú. Középmagas, széles levelű, robusztus, kellemes megjelenésű. Hosszúkás csövei vannak, melyek általában 16 sorosak. Csőpenész ellenállósága kiváló, az egyik legjobb a Magyarországon kapható fajták közül. Ezt 2014-ben volt alkalma meg is mutatni olyan termőhelyeken, ahol nagynevű hibridekbe belekötöttek a felvásárlók. Megkésett vetéshez is felhasználható. Tőszámreakciója plasztikus: jól sűríthető, ugyanakkor alacsony tőszámnál jól kompenzál. Vetőmagjának ár-érték aránya feltűnően jó.

Hektolitersúlya: 77–79 kg (13,5% nedvességtartalomnál).

Javasolt tőszám: termőhelytől függően 60 000 – 77 000 tő/ha.

Kitűnően alkalmazkodó, jó termőképességű hibridek, jó agronómiai tulajdonságokkal


Eric FAO 340 szemes

A korai éréscsoport első harmadában érő, az ország kukoricatermő vidékein mindenütt megbízhatóan termelhető hibrid.


Gyors szárazanyag-beépítésű és vízleadású, őszi búza elé vethető. Termőképességét és vízleadását az elmúlt években már bebizonyította, ezért egyre kedveltebb a korai kukoricákat választók körében. Az Agromag legnépszerűbb hibridje.
Megbízható termőképességgel, jó szárazságtűréssel rendelkezik.

Túlérésben is kiváló a szárszilárdsága.
Szép, végig termékenyült, egyforma csöveket hoz, közel azonos magasságban.
Csőpenész ellenállósága jó.
Intenzív viszonyok között hajlamos a kétcsövűségre.
Hektolitersúlya: 77–79 kg  (13,5% nedvességtartalomnál).Salonta FAO 360 szemes


A korai éréscsoport közepén érő, a Kárpát-medence kukoricatermő vidékein mindenütt megbízhatóan termelhető, új, korszerű, nagy termőképességű hibrid. 

Őszi búza elé vethető korai lófogú hibrid. Termőképessége a legjobbak között van a korai éréscsoport közepén. Kezdeti fejlődése intenzív. Megbízható termőképességgel, jó szárazságtűréssel rendelkezik. Túlérésben is kiváló a szárszilárdsága. Szép, végig termékenyült, egyforma csöveket hoz, közel azonos magasságban. A csövek kiemelkedő szem-csutka aránnyal rendelkeznek, ezért általában többet terem, mint amennyit mutat magából. Csőpenész ellenállósága jó. Intenzív viszonyok között hajlamos a kétcsövűségre. Átlagos növénymagassága miatt viszonylag kevés szármaradványt kell bedolgozni.

Javasolt tőszám: termőhelytől függően 60 000 – 70 000 tő/ha.


Kitűnően alkalmazkodó, jó termőképességű hibridek, jó agronómiai tulajdonságokkal


Temes  FAO 370 szemes

Kiemelkedő termőképességű, nagyon megbízható, korszerű hibrid az ország minden termőhelyére.


A növény tetszetős habitusú, közepesen magas, a csövek hosszúak, vagy nagyon hosszúak, szembetűnőek. Szára és levélzete sokáig zöld, mely elősegíti a gyors vízleadást. Átlagtermése a regisztrációs kísérletekben 12,17 t/ha volt a 2 éves vizsgálati időszak alatt. Teljesítménye a sztenderd átlagot (11,81 t/ha) 3,0%-kal haladta meg.
Kezdeti fejlődési erélye nagyon gyors. Külön erénye a szárazságtűrése.
2007-ben, az államilag elismert fajták kísérletében, éréscsoportjában a 9. helyen végzett, megelőzve több olyan hibridet, melyek vetésterülete Magyarországon az első tíz között van. A FAO 400-as kukoricák közül is csak kettő termett többet nála.

Hektolitersúlya: 78–80 kg (13,5% nedvességtartalomnál).
Javasolt tőszám: termőhelytől függően 60 000 – 70 000 tő/ha.


Magdolna FAO 380 szemes "ÚJ"

Kiemelkedő termőképességű új hibrid az ország minden termőhelyére.

A FAO 300-as éréscsoport második felében érő MAGDOLNA 15 t/ha-t meghaladó terméspotenciállal rendelkező, kiváló vízleadású, sárga lófogú, fajsúlyos és egészséges, modern hibrid. Közepes magasságú, széles levelű, tetszetős fenotípusú, zöldszáron érő kukorica. A cső alakja hengeres-kúpos. Vékony csutkájú, de jó szem-csutka arányú. Tetszetős csöve csőpenésznek ellenálló. Az ország minden tájegységén sikerrel termeszthető. Az Agromag Kft. kisparcellás kísérleteiben kiemelkedőt nyújtva 13,4 t/ha-t termett 5 hely átlagában. Kaposváron 15,25 t/ha-os eredmény született. A bemutatósorokban is a jobbak között szerepelt. Jól alkalmazkodó, kiemelkedő termőképességű és jó beltartalmú hibrid. Javasolt tőszám: termőhelytől függően 63 000 – 73 000 tő/ha.Isztria  FAO 420            szemes

Kiemelkedő termőképességű, új hibrid

A növény tetszetős habitusú, magas, dús levélzettel rendelkezik. Kiemelkedik magas termőképességével, aszálytűrésével és kifejezetten jó szárszilárdságával. Közepes nagyságú csöve van, mely enyhén kúpos, 16-18 soros. A csutkán jó minőségű, „mélyen ülő” szemek sorakoznak, valódi lófogú típus. Igen korán vethető. A mély gyökérzetének és erős szárának köszönhetően eredményesen termeszthető a gyengébb termőhelyeken és az alacsonyabb pH értékű talajokon is. Intenzív termesztési körülmények között kitűnő szemtermést ad. Kisparcellás kísérleteink átlagában ez a hibrid érte el a legnagyobb termést. Elsősorban szemes hasznosításra, de – termőképessége, dús levélzete, vastag szára és a szemekminősége miatt –silózásra is ajánljuk. A szár és a levelek sokáig megtartják zöld színüket. Nagyon jó toleranciával rendelkezik a leggyakoribb betegségekkel és kártevőkkel szemben. Szemes betakarításra, csövesen vagy silónak az egész ország területén betakarítható. Alacsonyabb tőszám esetén gyakran fordul elő kétcsövűség. 

Javasolt tőszám: termőhelytől függően 60 000 – 70 000 tő/ha.Kiemelkedő termőképességű és minőségű silóhibridek


Jennifer FAO 450 siló

Középérésű silóhibrid, mely az ország kukoricatermő vidékein mindenütt megbízhatóan termelhető.


Szemtermése az éréscsoport hibridjeivel versenyképes, de vízleadása lassabb, ezért szemesnek csak azon kistermelőknek ajánljuk, akik csövesen takarítják be és góréban szárítják a kukoricát, valamint azoknak, akiknek nem okoz gondot a késői betakarítás.
Érési és vízleadási dinamikája lassú, ezért silóérettségét sokáig megőrzi.
Zöld- és szárazanyag-termése egyaránt kiemelkedő, csőaránya kiváló minőségű szilázs készítéséhez ideális.
Kitűnő szárszilárdságú hibrid. Közepesen magas, zöld száron érő, vastag szárú, dús levélzetű, ezért szilázs célú hasznosításra kiválóan alkalmas.
Kórtani tulajdonságai igen kedvezőek, csőpenésszel és fuzáriumos szártőkorhadással szemben csaknem teljesen ellenálló.  
Az egyik legegészségesebb silóhibrid.
Amennyiben a kukoricabogárnak van alternatív táplálkozási lehetősége, akkor ezt a hibridet kevésbé támadja.
Javasolt tőszám: termőhelytől függően 65 000 – 85 000 tő/ha.