Bábolnai Gazdanpapok Agromag

Bábolnán jártunk

A vírushelyzet miatt kevés rendezvény került megtartásra, a fajtabemutatók is sok helyen csak online kerültek megrendezésre, holott ezen bemutatóknak éppen az a varázsa, hogy a gazdák megtekinthetik, megtapogatják a növényt, láthatják az új fajták habitusát, élőben ismerkedhetnek meg az új fajtákkal, nézhetik meg a még nem ismert, de kipróbálni kívánt újdonságokat.

Az Agromag Kft. szokásos fajtabemutatóit is kiscsoportos formában szervezte meg, több napra osztva, hogy az előríásoknak megfeleljünk, de így is jóval kevesebb ember tudott eljönni, mint a korábbi években. A kalászos bemutatók így zajlottak az országban szinte mindenhol.

Kukorica tekintetében már más a helyzet, hiszen szerencsés helyzetben voltak azok, akiknek lehetőségük volt Bábolnára ellátogatni a 33. Bábolna Gazdanapokra, ahol az IKR Agrár Kft. szervezésében 33 hibridből álló kísérletben a nemesítők és a vetőmagos cégek büszkeségeit illetve újdonságait tekinthették meg. 

A kísérletbe került fajtáink közül a Salonta (FAO 360) az egyik legstabilabb fajta, megbízhatóan hozza a tőle elvárt eredményeket. Koraisága ellenére nagy termőképességű hibrid.  Vízleadása kiváló, viszonylag korán, alacsony nedvességgel takarítható be. Őszi kalászosok elé is vethető. Csövei szépek, kiegyenlítettek, egy magasságban helyezkednek el.

Valamivel hosszabb tenyészidejű a Magdolna ( FAO 380), ami egy zöldszáron érő, lófogú hibrid. Intenzív körülmények között akár 14 tonna fölötti termés is várható tőle. Csöve vékony, hosszú, de rendkívül jó a szem/csutka aránya. Csutkája vékony, a szemek viszont hosszúak, nagyok. Kétcsövűségre hajlamos.

Középérésű csoportba tartozik a kettős hasznosítású Isztria (FAO 430), mely igen nagy termésekre is képes. A vizet viszont lassabban adja le, ezért olyan helyre ajánljuk, ahol van idő kivárni a száradását. Nagy termése miatt elsősorban szemes kukoricaként ajánljuk, de magas energiatartalma miatt silókukoricaként is megállja a helyét. Ebben az éréscsoportban szilázsként kiemelkedő a szem- és zöldtermés aránya, amelyhez magas energiatartalom párosul.

A Tomasov volt az elmúlt évek egyik nagy robbanása a rendkívül nagy termőképességével. Idén ugyanannak a nemesítőnek a Kulak (FAO 430) hibridje hozott nagy meglepetéseket terméseredményben és csőnagyságban is. Jól alkalmazkodik a különböző termőhelyekhez és gyorsabb a vízleadása mint az Isztriának, terméseredménye viszont a Tomasovot is megelőzi. Óriási csövei a bemutatón is feltűntek, sokan megálltak előtte.

Bízunk benne, hogy a bemutatóval segítettünk és megkönnyítettük a megfelelő hibrid kiválasztását. Amennyiben kérdése van hibridjeinkkel kapcsolatban, keressen minket valamelyik elérhetőségünkön, kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.

A terméseredmények még nincsenek, de amint meglesznek, itt is közzétesszük az adatokat.

A standunk előtt többen érdeklődtek őszi búzáink, főleg a Babona és a Princessz után. Megálltak és nézegették plakátjainkat.  Amennyiben Önnek is kérdése van, keressen minket, hogy a legmegfelelőbb ajánlatot tudjuk adni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.