Csökkentsük a kitettséget a megfelelő kukoricával

Mezőgazdasági termelésünk során a termesztési tényezők kevés részét tudjuk befolyásolni. Ezen eszközök közé tartozik a megfelelő, adott termesztési körzetbe adaptálható, megbízható fajta választása. És hogy miért is kap egyre nagyobb jelentőséget a fajtaválasztás? Erre a kérdésre a címben felvetett gondolat adja meg választ. Csökkentenünk kell a kitettséget, aminek egyik eszköze a jól alkalmazkodó fajták termesztése. A 2022-es szezonban láthattuk, hogy az aszály milyen pusztítást végzett, főképp az alföldi régiókban. A Dunától keletre szinte teljesen megsemmisültek a kukorica állományok, de a Dunántúlon is terméscsökkenés volt tapasztalható az előző évekhez képest. Ősszel megérkezet a várva várt csapadék, így a kalászosok vetése rendben megvalósulhatott, de vajon az idei évben lesz-e elegendő csapadék a vegetációs időszak során? Az aszály mellett a megugró energia és alapanyag árak is tovább nehezítették, nehezítik a gazdálkodók helyzetét. Fontos, ugyan csak egyre nagyobb jelentőséget kap a betegség-ellenállóság kérdése is. Ugyan még nincs vége a télnek, de eddig igen enyhe időjárás köszöntött ránk ebben a téli időszakban. Az enyhe télnek csak a szántóföldeken jelen lévő kórokozók örülhetnek, amelyek jelentős része, a már-már tavaszias időben sikeresen át tud telelni.

Ezen tények rávilágítanak arra, hogy a talaj- víz és tápanyag készletét a lehető legjobb módon felhasználó, gyors vízleadással rendelkező, kiváló betegség-ellenálló hibridekkel akár sok százezer forintot lehet megtakarítani.

A fentiek tükrében had mutassak be Önöknek néhány kiváló kukorica hibridet. Az Agromag Kft. több mint 30 éves szakértelmével nyújt segítséget a gazdálkodóknak, hogy gazdaságukba évről évre a legjobb fajtákat tudják integrálni. Ezért idén, a meglévő választék mellé, új, kiváló alkalmazkodó képességgel rendelkező hibridekkel segíti a termelőket a kitettségük csökkentése érdekében.

Korai kukorica vetőmagok:

Az új hibridjeink közül a CENZUS  (FAO 300-320) egy korai, lófogú szemtípussal rendelkező kukorica. Erélyes kezdeti fejlődés és kiváló szárszilárdság jellemzi. Nagy erénye a korai betakaríthatóság jó nedvességtartalom mellett valamint a megbízható termésstabilitás. 

Az ugyancsak korai éréscsoportba tartozó RODONIA (FAO 350-370) kifejezetten a nehéz terepekre ajánlott. A benne rejlő potenciál a kedvezőtlen körülmények között mutatkozik meg. Jól tolerálja a csapadékhiányos időszakot és a gyengébb adottságú talajokat is.

Középkorai kukorica vetőmagok:

A tavaly debütáló ZP4567(FAO 380-390) sem fog csalódást okozni, amely középmagas növényein a felső csövek kb. 110 cm magasságban helyezkednek el. Jó vízleadással rendelkezik. Igazi értéke az alkalmazkodóképessége, ami lehetővé teszi, hogy intenzív és szerényebb körülmények között is megállja a helyét. A szárazabb évjáratokhoz, az aszályhoz is viszonylag jól alkalmazkodik. Tetszetős, kompakt, hengeres, 20-23 cm hosszú, 14-16 soros csövek jellemzik, mélyen ülő, lófogú szemekkel, melyek a cső végéig berakódnak. Az ezermagtömege magas, akár a 370 grammot is elérheti. Nagyon jó ellenállósággal rendelkezik a szár-, cső- és gyökérbetegségekkel szemben.

Középérésű kukorica vetőmagok:

Portfoliónk kialakítása során azokra is gondoltunk, akik a későbbi csoportból választanának. Éppen ezért az általunk forgalmazott hibridek sorát egy igazi nagyágyúval bővítettük a középérésű csoportban. Az AKINOM (FAO 470-480) egy magas, nagy vegetatív tömeggel rendelkező, éréscsoportjában nagyon stabil, magas terméshozamú hibrid. Csövei egyenletesen nagyok, 18-22 sorral rendelkeznek.

Nagyon megbízható, minden termőhelyen igyekszik kihozni magából a termésmaximumot a MAFATE hibridünk. Termésátlaga száraz évjáratokban is átlag feletti. Az alacsonyabb tőszámot kétcsövűséggel vagy nagyobb csőmérettel kompenzálja. Kiváló szárszilárdság jellemzi. Középmagas növényein a csövek mellmagasságban helyezkednek el. Korai vetés esetén is jó vigorral rendelkezik, az első kukoricák között vethető. Optimális, 10 °C körüli talajhőmérséklet esetében szinte kirobban a földből.

Ahogy fentebb már említettem, nem tudhatjuk, hogy az idei szezon mit tartogat a számunkra ezért döntését alapozza a már több mint 30 éves szakmai múlttal rendelkező Agromag kft által gondosan összeválogatott kiváló hibridekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.