Egyre keresettebbek a hosszabb tenyészidejű kukoricák

Korszakonként változik, hogy milyen tenyészidejű kukoricák a legkeresettebbek, de általánosságban elmondható, hogy a hazai éghajlati körülmények között a korai és középérésű kukoricahibrideknek van a legnagyobb létjogosultságuk. Az utóbbi pár évben egyre növekszik a kereslet a nagyobb terméspotenciállal rendelkező, hosszabb tenyészidejű kukoricák iránt. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy – a 2020-as év kivételével – kevésbé volt csapadékos az ősz; alacsony nedvességtartalommal lehetett a betakarítást elvégezni, így alacsony volt a szárítási költség is. Az idei esős ősz nem vette el a gazdák kedvét a hosszabb tenyészidejű hibridek választásától, mert a magas felvásárlási ár miatt a szárítási költségek kevésbé voltak megterhelőek.

A termelői igényekhez igazodva az Agromag Kft. kínálatában is megtalálhatóak a nagy termőképességű, középérésű hibridek. A termékkínálat egyik legnagyobb terméspotenciálú hibridje a Tomasov (FAO 420). Szárszilárdsága és csőpenész ellenállósága kiváló. Mély és kiterjedt gyökérrendszerének köszönhetően meglehetősen jól hasznosítja a vizet és a tápanyagot. Kitűnő alkalmazkodó képességgel és ezen belül elsőrangú aszálytűréssel rendelkezik. Bátran lehet gyengébb adottságú termőföldeken is termeszteni, de megfelelő körülményeket biztosítva 15 tonnás termésátlaggal is képes elkápráztatni a termelőjét.  Idén 5 kisparcellás kísérleti helyen elért átlagtermése meghaladta a 14 tonnát hektáronként. Hajdúböszörményben 15,1 t/ha terméssel takarították be (1. ábra).

Tomasov kisparcellás eredmények 2020
Tomasov kisparcellás eredmények 2020

Az állattartók és a vadkár miatt aggódóknak nyújt alternatívát a kettős hasznosítású Isztria (FAO 430). Képes a Tomasov termésszintjén teremni, noha valamivel magasabb a nedvességtartalma, de a NÉBIH 2018-as silókísérlete alapján a vizsgált silókukoricák közül legmagasabb energiatartalmat mértek. 2020-ban a NÉBIH székkutasi fajtakísérleti állomásán a silókísérletben 77 t/ha zöldtömeget hozott. Sajátsága, hogy magasan helyezkednek el a csövei, így a vadak is kevésbé pusztítják.

Isztria (FAO 430)
Isztria (FAO 430)

Jellemzően a hosszabb tenyészidejű hibridek magasabb terméspotenciállal rendelkeznek, viszont a betakarításkori szemnedvességük is rendszerint magasabb. A kompromisszumot valahol a nagytermésű, de kiváló vízleadású, a korai éréscsoport második felében érő hibridekkel lehet megkötni. Ebbe a csoportba tartozik a kétcsövűségre hajlamos, gyors vízleadásra képes Magdolna (FAO 380). Tőszámra nem igényes: ritkára vetve nagyobb második csöveket fejleszt, sűrű vetésnél az első cső mérete nem csökken.

Fontos megjegyezni, hogy a vegetációs szakaszban egyre gyakrabban fordulnak elő aszályos időszakok, amivel felértékelődnek az átlag feletti stressztűréssel bíró hibridek. Ezek közé tartozik a Temes (FAO 370) is, ami az egyik legjobb termésbiztonsággal rendelkező kukorica az Agromag kínálatában. Kezdeti fejlődési erélye nagyon gyors. A tenyészidőszakban bármikor bekövetkező szárazságot jól tűri. A legszélsőségesebb termesztési feltételekhez képes alkalmazkodni. A termelői megfigyelések alapján a versenytársakhoz képest többet terem a száraz évjáratokban, illetve a gyenge és rossz vízgazdálkodású talajokon bármely évjáratban. Az elmúlt években az ország minden területén folyamatosan, stabil – 12t/ha-t is sokszor meghaladó – termést produkál, bizonyítva azt, hogy a legtöbb helyzetben lehet rá számítani.

Válassza Ön is az Agromag Kft nagy termőképességű hibridjeit a sikeres kukoricatermesztéshez!

Egyedi ajánlatokért keresse területi képviselőinket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük