Elégedett babonások, bőtermő újdonságok

A legtöbb Babona búzát termelő babonás az időjárás viszontagságai ellenére idén sem csalódott a Babonában. Évek óta stabilan terem és tartja versenyképességét  a malmi minőségű búzák között.

Stabil termésével és malmi minőségével minden évben bizonyít, ezért továbbra is portfóliónk egyik oszlopos tagja, a folyamatos igény miatt idén is a legnagyobb mennyiségben szerepel kínálatunkban. A telekgerendási teljes fajtasorunkban a legmagasabb terméseredményt a Babona érte el.  A Babona mindig többet terem, mint amit mutat magából és mindig jól terem. Amennyiben az időjárás nem megfelelő, akkor is a nagyot termő búzák közül az egyik legjobb minőséget adja.

A Babona nagyon kiegyensúlyozott teljesítményű, tar kenyérbúza. A legveszélyesebb betegségekre, a vörös- és sárgarozsdára csaknem teljesen rezisztens.

Nagyon fontos számunkra, hogy folyamatosan, országszerte érkeznek elégedett gazdáktól pozitív visszajelzések.

 

Megjelentek azonban a trónkövetelők is, amelyek elsősorban terméseredménnyel próbálják meggyőzni a termelőket.

Azoknak, akik számára a termésmennyiség fontos az Antille és a Steffi új fajtáinkat ajánljuk. Nehéz a döntés, ezért lássunk néhány eredményt az összehasonlító kísérleteinkből:

 

Forrás: Agromag Kft. kisparcellás kísérletek, 2020

Az előző grafikon adatait szolgáltató kísérletekben az átlagtermések és a kísérleti átlagtól való eltérések így alakultak:

Fajtanév Átlagtermés t/ha Relatív átlagtermés %
BABONA 8,53 100,58
BABONA  + Albit 8,71 102,78
FEDERER 8,05 94,91
ANTILLE 8,92 105,23
STEFFI 9,10 107,38
Versenytárs 1 8,04 94,81
Versenytárs 2 7,99 94,31
Átlagtermés 8,48 100,00

Átlagtermés 5 hely átlagában

 

Steffi:

Jó évjáratbiztonságú, kiváló terméspotenciállal rendelkező, tar búza. Kimagasló ellenállóságot mutat a lisztharmattal, szeptóriával, a sárga- és fekete rozsdával és a fuzáriummal szemben. Átlagos évjáratban egyszeri növényvédelemmel megoldható a gombabetegségek elleni védekezés. Nagyon jó az alkalmazkodó képessége az eltérő talajtípusokhoz és időjáráshoz, a hozamok szezonális ingadozása is minimális.

Fajtáink között a dalmandi fajtasorban a Steffi első helyezést ért el. Nagyüzemi körülmények között Fajszon 8 tonnás eredményt produkált, Gősfán pedig 9 tonnás hektáronkénti hozammal takarították be. Gyönyörű kinézetű búza, nagyon szép eredményekkel.

Antille:

Telekgerendáson 9,17 ha csodás nagytáblás eredményt ért el Békés megyében. Gősfán a gazdát is meglepte a 9,5 t/ha teljesítményével. Alacsony termet, magas hozam! Magas terméspotenciállal rendelkező, jó ellenálló képességű, szálkás kenyérbúza. Jó bokrosodási képességgel rendelkezik, közepes magasságú. Tetszetős kinézetű növény, az érett búzaszem színe borostyánsárga, keménysége közepes. Kiemelkedő ellenállóságot mutat a lisztharmat, a vörösrozsda és a szeptória ellen. Jól ellenáll a sárgarozsdának. Fehérje- és sikértartalma közepes.

A tavaszi hosszan tartó aszály miatt sokan alábecsültük a terméseredményeket, amiben kellemesen csalódtunk, de a betakarítás idejére megérkezett „özönvíz” sokat rontott a búzák minőségén. Annak ellenére, hogy országosan a minőségi paraméterek alatta vannak a búzafajtáktól átlagosan elvárható értékektől, beszédesek a terméseredmények a máshol mért eredményekhez viszonyítva. Búzáink sok helyen meghaladták üzemi körülmények között a 8-9 tonnás eredményeket.

Az Agromag Kft. kimagasló termőképességű és minőségű búza fajtákkal és bőtermő fajtákkal segítik a termelők eredményes gabonatermesztését, hiszen a megfelelő növényvédelem és tápanyag utánpótlás mellett a fajtaválasztás is meghatározó tényezője a sikeres gazdálkodásnak.

 

Babona + Albit kombináció

Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. És mi történik, ha ezeket a jó tulajdonságokat tovább fokozzuk egy remek növénykondicionálóval? Az Agromag Kft. olyan szerencsés helyzetben van, hogy a termékpalettáján szerepel egy ilyen fajta és egy olyan készítmény (Albit), amit csávázószerként és állományban is használva bivalyerős immunrendszert biztosít a növények számára.

Babonalbit cikkünkben olvashat az Albittal történő csávázásról ide kattintva:

Most már csak azt kell eldöntenie, hogy marad a megszokott bevált Babonánál vagy a meggyőző eredmények alapján az új Antille vagy Steffi őszi búzát veti idén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.