Fenséges búzák

Lassan eljön az őszi búza vetésének ideje és elkerülhetetlen a fajtaválasztás eldöntése. A kínálat óriási, de a készletek végesek. Az alábbi fajtakínálattal az a célom, hogy a nem hétköznapi fajtákat közelebb hozzam a nem hétköznapi termesztőkhöz, akik nem félnek az új dolgoktól, akik a siker érdekében mernek változtatni és új fajtákat is kipróbálni.

Hadd mutassam be az Agromag Kft. legfiatalabb „fenséges” búzafajtáit.

Trónkövetelő hercegnő: Princessz

A Princessz kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, korai kalászolású megfelelő állóképességgel és télállósággal rendelkező tar őszi búzafajta.

Ez a hercegnő nem a szépsége miatt lesz híres hetedhét országban, hanem a mesébe illő teljesítményei miatt. 2019-ben GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletében 10 fajtaképviselet 45 fajtája közül dobogós helyen végzett, 19,3 %-al szárnyalta túl a standard fajták átlagát! Az idei évben viszont 9 termőhely átlagában a korai fajták közül nem volt olyan fajtabúza, ami képes lett volna a Princessz átlagát túlszárnyalni (1. kép). Legnagyobb termését Szombathelyen érte el, 12,17 t/ha átlagterméssel. Szintén ebben az évben az IKR Agrár által végzett demo kísérletekben 44 fajta közül a 2. legnagyobb termést érte el! (2. kép)

1.kép: A GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletében szereplő fajták és hibridek
1. kép: A GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletében szereplő fajták és hibridek
2.kép: IKR Agrár 44 fajtából álló őszi búza fajtakísérlete
2. kép: IKR Agrár 44 fajtából álló őszi búza fajtakísérlete

Steffi, az állhatatos királynő!

A Steffi magas terméspotenciállal rendelkező, kifejezetten szép kinézetű tar középérésű búzafajta.

Támadhatja lisztharmat, szeptória, sárga-, vagy fekete rozsda, jöhet a fuzárium, a Steffi kimagasló ellenállást tanúsít irányukba. Kiváló alkalmazkodó képességének köszönhetően a szezonális ingadozása minimális (1. táblázat). A fajtaminősítési eljárásban a standard fajták átlagát a 3. évben 10%-al haladta meg! 2020-ban a dalmandi demokísérletben a fajtáink közül a legmagasabb terméssel, 9,15 t/ha átlaggal takarítottuk be.

  1. Táblázat: Steffi az állami elismerési kísérletekben a standard fajták átlagát minden vizsgált évben felülmúlta.

3.kép: A gyönyörű Steffi kalásztengere
3. kép: A gyönyörű Steffi kalásztengere

Antille, a hiú hercegnő

Aki a szálkás fajtákat kedveli jobban, bátran válassza a legmagasabb termésre képes fajták közé tartozó, korai Antille-t (5. kép). Nehéz kalászait jó talajon intenzív körülmények között is büszkén tartja az ég felé, mint egy hiú hercegnő az orrát, hiszen alacsony termete és erős szára nagy súlyokat bír el szárerősítő hozzáadása nélkül is. 2019-ben Kiskunlacházán 8,46 t/ha-os termésátlaggal az Agromag Kft. kínálatában lévő legnagyobb terméspotenciálú fajtáit is túlszárnyalta (6. kép).

4.kép: Szálkás kalászú Antille
4. kép: Szálkás kalászú Antille
5.kép: Agromag Kft. kétéves kisparcellás kísérletei (2019, 2020)
5. kép: Agromag Kft. kétéves kisparcellás kísérletei (2019, 2020)
6.kép: Szalontai kísérleti eredmények (2019)
6. kép: Szalontai kísérleti eredmények (2020)

 

Antigua, a titokzatos hercegnő

Szálkái védelmezik, amennyiben Őt választja, nagy, produktív kalászai révén kimagasló terméssel és malmi minőséggel jutalmazza meg  gazdaságát.

Az Antigua jó télállósággal rendelkező, közepes magasságú, kiváló szárszilárdságú szálkás búzafajta.

Antigua
Antigua

Az Agromag Kft kisparcellás kísérleteiben 2018-ban és 2019-ben is a portfóliónkban szereplő összes fajtánkat felülmúlta termésmennyiségben!

 

A fajták a megbízható termőképességüknek és a nagyon jó alkalmazkodóképességüknek köszönhetően kiválóan használhatók szélsőséges körülmények között is.

Sikeres búzatermesztést kíván az Agromag Kft.!

Szabó Gergely

Agromag Kft.

+36 30 4719874

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük