Igéretes búzafajták

A tavalyi és az idei aszállyal sújtotta időjárásunk megmutatta, hogy mennyit is jelent a megfelelő fajtaválasztás. Egy jó fajtával akár sok százezer forint plusz nyereséget tudtak realizálni a tavalyi és idei szezonban a gazdák. Az Agromag Kft. már több mint 30 év tapasztalatával nyújt segítséget ebben a hazai gazdálkodók számára.

Az Agromag az indulása óta nagy hangsúlyt fektet a termékfejlesztésre, ami azt jelenti, hogy egy-egy fajta mielőtt a kínálatunkban megjelenik, különböző helyszíneken tesztelésre kerül. A fajták tesztelése kisparcellás kísérletek keretén belül történik, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megbízható információk alapján válasszuk ki a magyar gazdák igényeinek megfelelő fajtákat.

Ezt bizonyítva az előző évek és az eddig beérkezett terméseredmények is azt mutatják, hogy az Agromag Kft. szortimentjében található fajták képesek jól alkalmazkodni a szélsőséges időjárási helyzetek által előidézett kihívásokhoz. Idén az Alföld és a Dunántúl nagyon elválik egymástól termésben, mi is kíváncsiak vagyunk az eredményekre, hogy vajon ugyanazon fajták fognak-e jól teljesíteni közepes vagy extrém szárazságban is mint kiegyensúlyozott csapadékviszonyok között. Amíg nincsenek meg az idei eredmények, addig a korábbi évek adataiból tudunk következtetéseket levonni.  


1.     Táblázat: Őszi búza fajtáink 2021-es évi kisparcellás kísérleti eredményei

A különböző területek termésátlagából láthatjuk, hogy a kínált fajták kiemelkedő teljesítményt hoznak. Mind a korai, mind a középérésű fajtacsoportban a termésátlagok túlszárnyalják KSH által 2021-ben jegyzett országos 5,37 t/ha átlagot. A fajták nemcsak terméseredményeikben, hanem a beltartalmi értékeikben is a ma elérhető maximumot nyújtják a gazdálkodók számára, ezzel sok esetben megelőzve a versenytársakat is.

Jelen írás keretein belül szeretnénk önöknek 3 kiválóságot bemutatni búza portfóliónkból.

A korai éréscsoportba tartozó Princessz, a 2021-es évben több mint 8 t/ha terméseredményre volt képes 4 hely átlagában, kedvező fehérje és sikértartalom mellett. A Princessz kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, korai kalászolású megfelelő állóképességgel és télállósággal rendelkező tar őszi búzafajta. Nevéhez hűen nemcsak a kisparcellás kísérletekben foglal el előkelő helyet, de a fajtasorainkban is az elsők között szerepel.

2019-ben GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletében 10 fajtaképviselet 45 fajtája közül dobogós helyen végzett, 19,3 %-kal szárnyalta túl a standard fajták átlagát. A 2020-as évben viszont 9 termőhely átlagában a korai fajták közül nem volt olyan fajtabúza, ami képes lett volna a Princessz átlagát túlszárnyalni. Legnagyobb termését Szombathelyen érte el, 12,17 t/ha átlagterméssel. Szintén ebben az évben az IKR Agrár által végzett demo kísérletekben 44 fajta közül a 2. legnagyobb termést érte el.

1.     Ábra: Princessz 2020 évi GOSZT-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletben

Közepes éréscsoportba tartozó szálkás fajtáink közül figyelemre méltó a kimondottan alacsony, kiváló szárszilárdságú korai, malmi minőségű, szálkás búzafajtánk, az Antigua. Nagy, produktív kalászait kiemelkedő ezermagtömegű szemek töltik ki. 2021-ben 6 helyszínen, 44 búzafajta közül a legjobb minőséget érte el, a 4. legjobb termésátlaggal. Jánoshalmi fajtasorunkban első helyezést ért el 2021-ben, 10,46 t/ha terméseredménnyel.

2.     Táblázat: Jánoshalmi fajtasor eredményei 2021-ben

Ugyancsak középérésű szálkás fajtánk a Laudis amely a tavalyi évben páratlan beltartalmi értékeket produkált mind a kisparcellás kísérletekben, mind a fajtasorokban. A Laudis egy kiváló minőségű, a javító kategóriában nagy termőképességű, jó betegség-ellenállósággal rendelkező szálkás fajta. 2021-ben fajtasorainkban, a beltartalmi értékeket tekintve minden helyszínen első helyen végzett. Kondoroson 13,9% fehérjetartalom mellett, 32,9%-os sikértartalmat produkált.

3.     Táblázat: A kondorosi fajtasor eredményei 2021-ben

A fenti eredmények is mutatják, hogy fajtáink a megbízható termőképességüknek és a nagyon jó alkalmazkodóképességüknek köszönhetően kiválóan használhatók szélsőséges körülmények között is.

Sikeres búzatermesztést kíván az Agromag Kft. Amennyiben kérdése van fajtáinkkal kapcsolatban, keresse kollégáinkat.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.