Igéretes búzafajták

A tavalyi és az idei aszállyal sújtotta időjárásunk megmutatta, hogy mennyit is jelent a megfelelő fajtaválasztás. Egy jó fajtával akár sok százezer forint plusz nyereséget tudtak realizálni a tavalyi és idei szezonban a gazdák. Az Agromag Kft. már több mint 30 év tapasztalatával nyújt segítséget ebben a hazai gazdálkodók számára.

Az Agromag az indulása óta nagy hangsúlyt fektet a termékfejlesztésre, ami azt jelenti, hogy egy-egy fajta mielőtt a kínálatunkban megjelenik, különböző helyszíneken tesztelésre kerül. A fajták tesztelése kisparcellás kísérletek keretén belül történik, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megbízható információk alapján válasszuk ki a magyar gazdák igényeinek megfelelő fajtákat.

Ezt bizonyítva az előző évek és az eddig beérkezett terméseredmények is azt mutatják, hogy az Agromag Kft. szortimentjében található fajták képesek jól alkalmazkodni a szélsőséges időjárási helyzetek által előidézett kihívásokhoz. Idén az Alföld és a Dunántúl nagyon elválik egymástól termésben, mi is kíváncsiak vagyunk az eredményekre, hogy vajon ugyanazon fajták fognak-e jól teljesíteni közepes vagy extrém szárazságban is mint kiegyensúlyozott csapadékviszonyok között. Amíg nincsenek meg az idei eredmények, addig a korábbi évek adataiból tudunk következtetéseket levonni.  


1.     Táblázat: Őszi búza fajtáink 2021-es évi kisparcellás kísérleti eredményei

A különböző területek termésátlagából láthatjuk, hogy a kínált fajták kiemelkedő teljesítményt hoznak. Mind a korai, mind a középérésű fajtacsoportban a termésátlagok túlszárnyalják KSH által 2021-ben jegyzett országos 5,37 t/ha átlagot. A fajták nemcsak terméseredményeikben, hanem a beltartalmi értékeikben is a ma elérhető maximumot nyújtják a gazdálkodók számára, ezzel sok esetben megelőzve a versenytársakat is.

Jelen írás keretein belül szeretnénk önöknek 3 kiválóságot bemutatni búza portfóliónkból.

A korai éréscsoportba tartozó Princessz, a 2021-es évben több mint 8 t/ha terméseredményre volt képes 4 hely átlagában, kedvező fehérje és sikértartalom mellett. A Princessz kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, korai kalászolású megfelelő állóképességgel és télállósággal rendelkező tar őszi búzafajta. Nevéhez hűen nemcsak a kisparcellás kísérletekben foglal el előkelő helyet, de a fajtasorainkban is az elsők között szerepel.

2019-ben GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletében 10 fajtaképviselet 45 fajtája közül dobogós helyen végzett, 19,3 %-kal szárnyalta túl a standard fajták átlagát. A 2020-as évben viszont 9 termőhely átlagában a korai fajták közül nem volt olyan fajtabúza, ami képes lett volna a Princessz átlagát túlszárnyalni. Legnagyobb termését Szombathelyen érte el, 12,17 t/ha átlagterméssel. Szintén ebben az évben az IKR Agrár által végzett demo kísérletekben 44 fajta közül a 2. legnagyobb termést érte el.

1.     Ábra: Princessz 2020 évi GOSZT-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletben

Közepes éréscsoportba tartozó szálkás fajtáink közül figyelemre méltó a kimondottan alacsony, kiváló szárszilárdságú korai, malmi minőségű, szálkás búzafajtánk, az Antigua. Nagy, produktív kalászait kiemelkedő ezermagtömegű szemek töltik ki. 2021-ben 6 helyszínen, 44 búzafajta közül a legjobb minőséget érte el, a 4. legjobb termésátlaggal. Jánoshalmi fajtasorunkban első helyezést ért el 2021-ben, 10,46 t/ha terméseredménnyel.

2.     Táblázat: Jánoshalmi fajtasor eredményei 2021-ben

Ugyancsak középérésű szálkás fajtánk a Laudis amely a tavalyi évben páratlan beltartalmi értékeket produkált mind a kisparcellás kísérletekben, mind a fajtasorokban. A Laudis egy kiváló minőségű, a javító kategóriában nagy termőképességű, jó betegség-ellenállósággal rendelkező szálkás fajta. 2021-ben fajtasorainkban, a beltartalmi értékeket tekintve minden helyszínen első helyen végzett. Kondoroson 13,9% fehérjetartalom mellett, 32,9%-os sikértartalmat produkált.

3.     Táblázat: A kondorosi fajtasor eredményei 2021-ben

A fenti eredmények is mutatják, hogy fajtáink a megbízható termőképességüknek és a nagyon jó alkalmazkodóképességüknek köszönhetően kiválóan használhatók szélsőséges körülmények között is.

Sikeres búzatermesztést kíván az Agromag Kft. Amennyiben kérdése van fajtáinkkal kapcsolatban, keresse kollégáinkat.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük