Kalászos fajtáink

Az Agromag széles kalászos fajtaválasztékkal rendelkezik, a rendkívül nagy termőképességű fajtáktól a kiemelkedően jó minőségű fajtákon keresztül a jó minőséget és nagy termést adó fajtákig. A piaci elvárásokhoz igazodva a kifejezetten nagy termőképességű fajták köre a Princessz, a Steffi és az Antille fajtákkal bővült.

A hibridbúzák szintjén termő Princessz tar kalászú búza a kedvezőtlen körülmények között is a termésmennyiségre koncentrál. Kitűnő ellenállóságot mutat sárga-, vörös-, és szárrozsdával szemben.

Az Antille a legalacsonyabb szálkás fajta az Agromag szortimentjében, ami kiváló szárszilárdsággal párosul. Szükség is van rá, mivel hatalmas termésekre képes: 2020-ban Telekgerendáson táblaszinten 9,17 t/ha termést adott. Kiemelkedő ellenállósággal rendelkezik lisztharmattal, szeptóriával, vörösrozsdával szemben.

Akik kifejezetten jó minőségű búzát szeretnének termeszteni, azoknak ajánljuk a Laudis fajtát, ami jó betegség-ellenálló- és kompenzációs képessége mellett kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkezik.

A legmegbízhatóbb fajtáink közé tartoznak az NS 40S és a Babona.

Az NS 40S az egyik legrégebb óta köztermesztésben lévő szálkás kalászosunk. Népszerűségét annak köszönheti, hogy minden évjáratban, sokféle termőhelyen mindig a környék legmagasabb terméseredményeit hozza.

Ha a magas termőképesség és a jó minőség egyaránt fontos Önnek a fajtaválasztásban, akkor próbálja ki a Babonát! A GOSZ-VSZT-NAK országos fajtakísérletében a legtöbb évben szereplő, legtöbb dobogós helyet megszerző fajtával biztosított a malmi minőség és a magas terméseredmény minden évben!

Az Agromag Kft. kínálatából az őszi árpák közül nagy reménység a hatsoros KH Rudolf és a kétsoros Eger árpafajták.

A méltán híres magyar nemesítőlegendáról, Fleischmann Rudolfról elnevezett, hazai tájakon nemesített KH Rudolf, korai hatsoros árpa nem hozott szégyent a névadójára. Kiemelkedő terméspotenciálját bizonyítja, hogy az elismerés évében a sztenderd fajták átlagát 7,6%-al múlta felül. Ezt a különbséget a következő évben 13,6%-ra növelte! 2020-ban Telekgerendáson üzemi körülmények között meghaladta a 10 t/ha terméseredményt!

Az Eger egy alacsony, rendkívüli termőképességű kétsoros árpa, mely megfelelő takarmányozási és söripari célra is. 2020-ban iregszemcsei kisparcellás kísérletünkben rekordterméssel, 12,08 t/ha-os eredménnyel takarítottuk be. Üzemi körülmények között is jól szerepelt, Telekgerendáson 7,86 t/ha-t mértünk. A jó alkalmazkodó- és termőképességének köszönhetően gyenge és jó talajokon egyaránt termeszthető. Alacsony méretéhez kiváló szárszilárdság párosul.

Magas jövedelmet a kalászos termesztésben csak ott lehet elérni, ahol a termőterülethez, termesztéstechnológiához és az értékesítési célnak legjobban megfelelő fajtát választunk.

A megfelelő fajtaválasztáshoz  kérje területi képviselőink segítségét. Jövedelmező gazdálkodást kíván az Agromag Kft.!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük