Kalászos körkép

A tavaszi növényvédelmi munkálatok a határban már teljes lendülettel zajlanak, a tavaszi növények vetése pedig lassan a végéhez közeledik. Az őszi kalászosok aratása is hamarosan megkezdődik, amire már készülnek a gazdák. Ahogy végigsétálunk a határban, jól láthatóak a szokatlan időjárás hatásai. Az ország szinte minden régiójában a megszokottnál melegebb tavasz következtében az árpa és a búza is korábban kezdett kalászolni, ami új kihívások elé állítja a mezőgazdasági termelőket. A korai kalászolás hatással lehet a termés minőségére és mennyiségére, így a gazdáknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk a növények megfelelő gondozására a következő hetekben. A rendhagyó időjárási körülmények nemcsak a növények fejlődését, hanem a munkálatok időzítését is befolyásolják, ami tovább növeli a mezőgazdasági munkák komplexitását ebben az időszakban.

Az Alföld térségében újra tapasztalható a csapadékszegény időjárás negatív hatása, amely komoly kihívások elé állítja a mezőgazdasági termelőket. Az aszály következtében a kalászosok bokrosodása kevésbé intenzíven ment végbe, és a növények minden energiájukat a túlélésre fordítják. Ezek a jelek világosan mutatják, miért van szükség a tudatos fajtaválasztásra, amely lehetővé teszi, hogy a növények jobban alkalmazkodjanak a változó környezeti feltételekhez.

Az időjárási viszontagságokkal szembeni védekezés egyik legfontosabb eszköze a megfelelő talajművelési technikák alkalmazása mellett a gondosan megválasztott, a termőhelyi viszonyokhoz jól alkalmazkodó növényfajták termesztése

A tudatos fajtaválasztás különösen fontos olyan időszakokban, amikor az éghajlati változások egyre gyakoribbá és szélsőségesebbé teszik az időjárási jelenségeket. Az Agromag Kft. portfóliójában számos olyan kiváló minőségű fajta található, amelyek kifejezetten az ilyen kihívásokra nemesítettek.

Aszálytoleráns őszi búzáink

AG Hurem

Korai szálkás malmi fajta kiváló sütési paraméterekkel. Kivételesen magas terméseredményre képes. Átlagon felüli termőképességét a 2021-es kisparcellás kísérletekben is bizonyította, ahol öt termőhely átlagában a legnagyobb termést adta. Alkalmazkodó képessége és megdőléssel szembeni rezisztenciája átlagon felüli. A legtöbb búzát érintő betegséggel szemben rezisztens. 2022-ben Iregszemcsén 9,14 t/ha terméseredményt ért el. 2021-ben Jászboldogházán 11,01 t/ha szemtermést produkált, magas fehérje-és sikértartalom mellett.

Jegenye

A Jegenye egy régi időket idéző, tar őszi búzafajta a jelen kor elvárásainak megfelelően fejlesztve. Hatalmas szalmája kiváló szárszilárdsággal rendelkezik, emellett a fajta télállósága és fagytűrése is kimagasló. Nagy vegetatív tömegének köszönhetően bátran ajánljuk állattartók számára.

Nemcsak magassága, betegségekkel szembeni ellenállóképessége is egyedülálló. A vizsgált években sosem látott 1-es értékszámot kapott fuzáriózisra, ami csaknem teljes rezisztenciát jelent. Szintén kimagasló ellenállóságot mutat sárgarozsdával és szárrozsdával szemben. Kedvező kórtani tulajdonságai alkalmassá teszik ökológiai termesztésre.

Algeri

Tetszetős küllemű, jól bokrosodó, malmi minőségű fajta. A magassága 90–100 cm körüli, szárszilárdsága jobb az átlagnál. Magas termés mellé az átlagosnál jobb minőség párosul. Fuzáriumra magas fokú rezisztenciát mutat. Alkalmazkodó képessége átlag feletti, a csapadékszegény területeken is megbízható termést várhatunk tőle.

Aszálytoleráns őszi árpáink

KH Korsó

Kétsoros, laza kalászokat nevelő, nagy terméspotenciállal rendelkező őszi takarmány/sörárpa. Elismerésekor meghaladta a nagy termőképességű hatsoros sztenderd fajták átlagát. Állóképessége jó, osztályozottsága kiváló, fehérjetartalma alacsony. A pelyvája vékony, finoman ráncolt, hasonlóan a tavaszi árpákéhoz. Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló, télállósága közepes. A lisztharmattal szemben nem érzékeny. A száraz években rendkívül jó eredményeket ad, a legtöbb őszi árpát meghaladóan terem. Nem véletlen, hogy nagyobb területen a Kiskunságban és az Alföld szárazabb vidékein termesztik.

Heves

A NÉBIH kisparcellás összehasonlító kísérletében a kísérleti fajták közül az egyik legkiegyensúlyozottabban teljesítő fajta. Kiváló évjáratbiztonsággal rendelkezik. A legnagyobb termésátlagát 2017-ben érte el Szombathelyen 9,92 tonnás eredménnyel, 2016-ban Kompolton remekelt 9,55 tonnás termésátlaggal. Habitusát tekintve a magasabb árpák közé sorolható, magassága100-108 cm között alakul. Szárszilárdsága, télállósága megfelelő, de intenzívebb termesztési körülmények között javasolt szárszilárdító használata. A fajtaminősítő vizsgálatok 3 éve alatt a télállóképessége és állóképessége jobb volt a standard fajták átlagánál.

Arizona

Az Arizona egy újonnan elismert hatsoros, kiváló termőképességű őszi árpa. Az Arizona nevéhez hűen képes az extrém száraz és meleg körülményeket is elviselni. A magyar nemesítésű árpák új generációját képviseli, termésben képes a piacvezető fajtákat elérni, de azokat minőségben magasan túlszárnyalja. A magyarországinál zordabb téli időjárási viszonyok mellett is bizonyította kiváló télállóságát. Az Arizona egy átmeneti növekedési típusú árpa, mely korán kalászol, kalászai félig felállóak, a szemek lazán-közepesen tömötten helyezkednek el bennük. Egységnyi területen hozott kalászok számában kiemelkedő, a minősítő kísérletekben 700-800 kalászt számoltak négyzetméterenként. A magasabb árpákhoz sorolható, magassága 105-110 cm között változik, magassága ellenére szárszilárdsága megfelelő. Jobb minőségű talajokon, intenzív termesztési körülmények között szárszilárdító alkalmazása ajánlott. Árpa levélrozsdával és Rinhospóriumos levélfoltossággal szemben magas fokú rezisztenciát mutat. Fahéjbarna levélfoltosságra (Drechslera tritici-repentis) és lisztharmatra közepesen ellenálló, a levélbetegségek fungicides kezeléssel hatékonyan kordában tarthatók.

A 2024-es vetési időszakra készülve tekintse át fajtáinkat, kísérleti eredményeinket, válasszon az Ön gazdaságához legjobban illő fajtát vagy forduljon segítségért, információért munkatársainkhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.