A korai fajtákkal elkerülhető a stressz árpában?

Ki korán kel aranyat lel, tartja a közmondás. Vajon igaz ez a kalászosokra is? A kérdés megválaszolásához meg kell vizsgálnunk az előző néhány év időjárását és termésátlagait. Időjárásunkra jellemző lett az elmúlt években a kiszámíthatatlanság és az eddig szélsőértéknek hitt jelenségek állandósulása a tenyészidőszak során. Az ország egyes területein csapadékhiány jelentkezik évről-évre, míg más területeken pedig a túlzott csapadék okozhat problémát. Nyarainkat a sok éves átlagnál magasabb nappali középhőmérsékletek jellemzik. A 2023-as nyár középhőmérséklete országosan 21,6 °C volt, ami 1,6 °C-kal haladta meg az 1991–2020-as évek átlagát. Mostanában sok az extrém forró nappal, amikor a hőmérséklet akár eléri a 38–40 Celsius fokot. A hőségnapok száma 2023-ban 33 volt, az átlagos 26 helyett, az extrém forró napok (35 Celsius fok feletti átlag) száma 3 volt. Ezen forró napok jelentős, úgynevezett légköri aszályt okoznak. Légköri szárazság esetén a levegő magas hőmérséklete és alacsony nedvességtartalma miatt a potenciális párolgás olyannyira fokozódik, hogy a növényzet a párologtatást nem képes a megfelelő mértékben fokozni, még abban az esetben sem, ha a talajban elegendő mennyiségű víz áll rendelkezésre.

Ezek tükrében nézzünk meg néhány dolgot, amit a korai fajták választásával el tudunk kerülni.

Aszály és hőstressz: Korai érésű fajták esetén a növények hamarabb érik el a betakarítási érettséget, így elkerülhetjük a légköri aszály okozta nehézségeket. Ez különösen hasznos lehet olyan területeken, ahol az időjárás kiszámíthatatlan és a nyári hónapok nagyon melegek és szárazak.

Betegségek és kártevők: A korai érésű fajták esetén rövidebb ideig vannak kitéve a betegségeknek és a kártevőknek, így csökkenthetők a növényvédelmi költségek.

Nedvességtartalom: A korai érésű fajták betakarítása előtt gyakran kevesebb eső esik, így a betakarítás idején kisebb a kockázata annak, hogy a gabona túlzott nedvességgel legyen betakarítva.

Tápanyagstressz: A korai fajták gyorsabb növekedésének és érésének köszönhetően jobban kihasználhatják a talajban rendelkezésre álló tápanyagokat, mielőtt azok kimerülnének vagy immobilizálódnának.

Mindezekből láthatjuk, hogy a vetésforgóba érdemes beilleszteni a korai árpafajtákat.

Nézzük meg, hogy az Agromag Kft. milyen jól alkalmazkodó, korai árpafajtákat kínál a gazdálkodóknak.

A KH Kárpátia intenzív bokrosodó-képességgel rendelkezik, akár 720–730 kalászt is hoz négyzetméterenként. Tenyészideje korai, az egyik legkorábbi kalászolású fajta Magyarországon. Alacsony növésű, jó állóképességű. Ezermagtömege alacsony, hektolitersúlya jó, egy kalászban sok szemet nevel. Ha kedvezőtlen körülmények adódnak, növeli kalászainak méretét és ezermagtömegét, ezzel biztosítva a magas termésátlagot és a hektolitertömeget.

 

 

 

A Hajna hatsoros, kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkező, új takarmányárpa jó beltartalmi értékei mellett kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik, amit a fajtaelismerés évei alatt is bizonyított. Szemtermése a vizsgált évek átlagában 8,04 t/ha volt ami 6,8%-kal haladta meg a standard fajták átlagát. Állóképessége, télállósága és alkalmazkodó képessége lehetővé teszi az ország bármelyik termesztő körzetében való termesztését.

A KH Korsó kétsoros, laza kalászokat nevelő, nagy terméspotenciállal rendelkező őszi takarmány/sörárpa. Elismerésekor meghaladta a nagy termőképességű hatsoros sztenderd fajták átlagát. Állóképessége jó, osztályozottsága, hektolitersúlya kiváló, fehérjetartalma alacsony. A pelyvája vékony, finoman ráncolt, hasonlóan a tavaszi árpákéhoz. Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló, télállósága közepes. A lisztharmattal szemben nem érzékeny. A száraz években rendkívül jó eredményeket ad, a legtöbb őszi árpát meghaladóan terem. Nem véletlen, hogy nagyobb területen a Kiskunságban és az Alföld szárazabb vidékein termesztik.

 

 

Az Agromag Kft. sikerének kulcsa a folyamatos fejlődés és az évről évre történő megújulás. Azért, hogy a jelen kor kihívásaira, különösen az időjárási problémákra a legjobb megoldást nyújtsuk, gondosan választjuk ki a hazai gazdálkodók számára legmegfelelőbb fajtákat. Ezt komplex kísérletek adatai alapján tesszük, melyeket az ország szinte minden területén beállítunk. Célunk, hogy gazdálkodóink mindig a legkiválóbb fajtákkal rendelkezzenek a változó körülmények között is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.