Lehet sok, lehet jó, de akár lehet mindkettő együtt

A leglényegesebb kérdést, hogy kiváló minőségi paraméterekkel vagy nagy terméspotenciállal rendelkező fajtát válasszunk-e, azt a termény értékesítésének lehetőségei szabják meg. Az elmúlt két évtizedben nagy változáson ment át hazánkban a kalászos fajtakínálat. Míg korábban a kínálat nagyobbik részét kifejezetten a magas minőségű fajták jellemezték és csupán kis százalékban voltak jelen a kevésbé jó minőséget adó, nagy termőképességű fajták. Mára ez az arány egészen megfordult, mivel kevesen fizetnek elegendően magas felárat a minőségi terményért.

A fajtaválasztás során célszerű a termesztési körülményeket figyelembe venni és ennek megfelelően több lépcsőben kiválasztani a termeszteni kívánt fajtát. A választásnál minden esetben ajánlatos a minőségi paramétereket is figyelembe venni, mert az azonos termésszintet ígérő, de jobb minőségű fajta termését könnyebben lehet értékesíteni ráadásul némi felár reményében.

Az Agromag igen széles kalászos fajtaválasztékkal rendelkezik: a kiemelkedően jó minőségű fajtáktól a rendkívül nagy termőképességű fajtákon keresztül a jó minőséget és nagy termést egyben tudó fajtákig.

A javító minőségű fajták közül az egyik legnagyobb termőképességgel rendelkező szálkás fajta a Laudis. Jó kompenzációs képességének és levélbetegségekkel szemben kitűnő ellenállóságának köszönhetően gyengébb területeken is jól teljesít. 2017-ben a jánoshalmi bemutatósorunkban 8,36 t/ha termésátlaggal 35,4%-os sikértartalmat ért el. 2019-ben bio körülmények között Zselizen 6,7 t/ha terméseredményt produkált. 2020-ban az Agromag Békés megyei előállításainak 10 legnagyobb mennyiségben előállított fajtája közül a legjobb beltartalmi értékeket a Laudisnál mértük (1. kép).

1.kép: Nagyobb területen Békés megyében az Agromag által előállított fajták beltartalmi értékei
1. kép: Nagyobb területen Békés megyében az Agromag által előállított fajták beltartalmi értékei

A nagy termőképességű fajták körét gazdagítja a nemrég bevezetett Princessz és az Antille is. A hibridbúzák szintjén termő Princessz tar kalászú búza a kedvezőtlen körülmények között is a termésmennyiségre koncentrál. Kitűnő ellenállóságot mutat sárga-, vörös-, és szárrozsdával szemben. A 2019-es GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletében a korai éréscsoportban 24 fajta közül az egyike volt annak a háromnak, amelyek a 10 hely kísérleti átlagában át tudták lépni a 8 tonnás termésátlagot (2.kép).

2.kép: Princessz terméseredményei a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletben
2. kép: Princessz terméseredményei a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletben

Az Antille a legalacsonyabb szálkás fajta az Agromag szortimentjében, ami kiváló szárszilárdsággal párosul. Szükség is van rá, mivel hatalmas termésekre képes: 2019-ben Kiskunlacházán 8,46 t/ha-os termésátlaggal az Agromag Kft. kalászos kínálatában lévő legnagyobb terméspotenciállal rendelkező fajtákat is túlszárnyalta. 2020-ban Telekgerendáson táblaszinten 9,17 t/ha termést adott. Kiemelkedő ellenállósággal rendelkezik lisztharmattal, szeptóriával, vörösrozsdával szemben.

Az Agromag legmegbízhatóbb, sokat megélt fajtái, amik minden évben jól teremnek: Babona és az NS 40S.

A Babona nem csak egy simán nagy termőképességű tar kalászú fajta, hanem a kiemelkedő terméspotenciálja mellé az átlagosnál jobb beltartalmi értékek társulnak. Minden évben a legnagyobb termésű malmi minőségű búza a fajtasorainkban. 2017-ben a jánoshalmai bemutatóban 34,1 %-os sikér mellett 9,07 t/ha termésátlagot hozott. 2020-ban nagyüzemi körülmények között, Csongrádon 8 tonna felett termett hektáronként javító minőségben. A vörös- és sárgarozsdára csaknem teljesen rezisztens. Fuzárium-ellenállósága is jobb az átlagosnál. Megbízhatóságát igazolja, hogy a GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérleti soraiban termésben a legtöbb dobogós helyet elhozó fajta és a dobogósok között általában a legjobb minőségű.

Legrégebb óta köztermesztésben lévő szálkás fajtánk az NS 40S (4. kép). Népszerűségét annak köszönheti, hogy bármilyen évjárat legyen, jó vagy rossz talajon, mindig a környék legjobban termő búzái között van. 2018-ban Kiskunlacházán 9,7 tonnás termésátlaggal fölényesen az első lett az 59 fajtából álló bemutatósorban. 2020-ban Szentlászlón 100 hektáron 8,1 t/ha lett az átlagtermése. Fantasztikus a bokrosodó- és állóképessége!

Az Agromag Kft. őszi kalászos fajtaválasztéka korszerűen, a termesztési igények figyelembevételével lett összeállítva. Köszönhetően a fajták nagyon jó alkalmazkodóképességének kiválóan használhatók szélsőséges körülmények között is.

Részletesebb információkért kattintson a fajtanevekre vagy érdeklődjön területi képviselőinknél.

Szabó Gergely

+36 30 4719874

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.