Májusi ajánló – Ema

Május elejére a tavaszi vetésű növények magjainak nagy része már a földbe került, többségük már szépen ki is kelt. Azonban az időjárás következtében összecsúszott munkafázisok, illetve a belvízhelyzet miatt szerte az országban még vannak olyan területek, ahol csak nemrég kezdték el a talajmunkálatokat. Ilyenkor felmerül a kérdés a Gazdákban, hogy ezeken a területeken mit vessenek. Ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani az Ema nevezetű szója bemutatásával.

Szára középmagas (80–105 cm), kemény, többszörösen elágazik, szárszilárdsága kiváló. Alsó hüvely magassága: 18–20 cm. Alkalmazkodóképessége széleskörű, az eltérő talaj és időjárási körülményeket jól viseli. A főbb betegségekkel szemben megfelelő ellenállósággal rendelkezik. Ezermagtömege 170–190 g, világos magjának köldöke sötét színű. Fehérjetartalma 39–41%, olajtartalma 20–22% között várható.

Korai érésének köszönhetően az ország bármely szójatermesztő régiójában van létjogosultsága ennek a kitűnő fajtának. Rövid tenyészidejéből (132–142 nap) adódóan a tavaszi munkacsúcs jól széthúzható. Az ország déli részén akár június elején is vethető. Korai vetés esetén korán betakarítható.

Terméspotenciálja igen magas, optimális körülmények között 5 tonnát meghaladó termésátlagot is tud produkálni. Koraiságának ellenére – évjárattól függően – képes a középérésű fajták termésszintjén teremni, amit jól bizonyít az elmúlt három évben Iregszemcsén végrehajtott hozamkísérlet is (1. ábra). Az Ema 2016-ban a kísérletben 5,1 t/ha termésátlagot produkált, amelyet 2017-ben kedvezőtlenebb időjárási viszonyok mellett megismételt. Három év átlagában 4,77 t/ha termésátlagot ért el, 0,37 tonnát ráverve a közkedvelt fajtánkra, a középérésű Ikára.

1. ábra: 2015-2017 közötti szója hozamkísérlet termésátlagai (forrás: Blue Seed Kft.)

2016-ban Dalmandon egy kisparcellás kísérletben a korai érésű fajták között a legnagyobb termésátlagot produkálta 4,63 tonnával, 0,42 tonnával megelőzve a 2. helyen szereplő versenytársat. A kísérletben szereplő fajták termésátlagánál majdnem 1 tonnával többet ért el (2. ábra).

2. ábra: Kisparcellás fajtakísérlet termésátlagai (Dalmand, 2016)

Amennyiben vannak olyan területei, ahol csak most bírja elkezdeni a vetést és még nem döntött, hogy mi kerüljön a vetőgépbe, akkor ajánlom a jövedelmezően termelhető Emát. Válassza nyugodt szívvel, még nincs elkésve a vetésével!

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük