Miért érdemes szóját vetni?

Szója. Egy olyan kultúra, amelyikben hatalmas tartalékok vannak, de sajnos eddig még nem teljesen kerültek kiaknázásra.
Ennek okát a viszonylag nehezebb termesztésében, termőhelyi sajátosságokban illetve a piaci és támogatási környezetben kell keresnünk.
A szójamag egy jól eladható termék, továbbá meghatározó a regionális növényifehérje-ellátásban. Döntően a takarmány-előállításban, de a humán-élelmiszeriparban is hasznosítjuk. És itt jön képbe az a fejlődési potenciál, ami az előbbiekben említésre került: a hazai igény töredékét tudjuk csak megtermelni, javarészt importra szorulunk. Emiatt fogalmazódott meg célként, hogy a szója termőterülete a 60 000 ha-ról felfelé mozduljon el.
A szójatermesztésre fémzárolt vetőmag esetén 65 000 Ft szemesfehérje-támogatás igényelhető. Ez nagyban segít a jövedelmezőségen, azonban szóját nem csupán a támogatások miatt érdemes termelni, hanem, mert más növényekkel (repce, napraforgó) szemben is versenyképes tud lenni.
És ami az árakat illeti, a 2020-as év végén a nagyobb, jó minőségű szójabab tételek egy nagyobb volumenű emelkedés után 155 000 Ft/t körül cseréltek gazdát.

A szója termesztésére nagy figyelem és fegyelem szükséges. A jó technológia egyik kulcseleme a termesztési körülményekhez illő fajta megválasztása. Igen körültekintően kell fajtát választani, ugyanis a tábla földrajzi elhelyezkedése, talajtípusa, vízellátottsága, aszályra való hajlamossága, kultúrállapota és egyes technológiai elemek is mind befolyásoló tényezők.
A szója nagyon igényes az egyenletes és gyors kelésre, ezért rendkívül fontos a pontos mélységtartás, az egyenletes mageloszlás és a 14-16 °C-os talajhőmérséklet a vetésnél. A szakma véleménye szerint a szója számára a legideálisabb a 45 cm-es sortáv, de vetik kukorica sortávra, illetve gabona vetőgéppel is.
Tápanyag ellátását tekintve a legérzékenyebb időszakok a gyökeresedés, a virágzás és a hüvelyképzés. Kezdeti jó fejlődéshez a könnyen hozzáférhető foszfor és a mérsékelt nitrogénállátás szükséges. Nitrogénből az az általános tapasztalat, hogy 40-70 kg/ha N hatóanyag a növény kezdeti fejlődéséhez elegendő. A további nitrogénigényt a Bradyrhizobium japonicum baktérium által képzett gyökérgümők légköri nitrogénkötése fedezi, amennyiben ezt a körülmények lehetővé teszik. Első éves szójatermelők alacsonyabb hozamait az alacsonyabb gyökérgümőképzés indokolja. Virágázás és hüvelyképzés időszakában cink, bór és kén mikroelemek a legszükségesebbek. A P, a K, a makro- és az utóbb említett mikroelemek kijuttatását célszerű talajvizsgálati eredményekre alapozni, valamint állományban a tápanyagkiegészítésükről gondoskodni.
A szója növényvédelmének sarkalatos pontja a gyomirtás, hiszen rossz gyomelnyomó képességgel rendelkezik, miközben vetésidejéből fakadóan nagy gyomkonkurenciára számíthatunk. Megoldást az jelenthet, ha egymásra építve, több hatóanyaggal a gyomok fejlettségéhez igazítva végezzük el a pre -és posztemergens gyomírtásokat. Széles sortáv esetén az akár kétszeri sorközművelést a növény meghálálja.
A szója meleg- és vízigényes növény. Termőhelyének megválasztásánál nagyon fontos szempont, hogy abban a fejlődési stádiumban, amikor a legtöbb vizet igényli (virágzás-hüvelyképzés), az rendelkezésre álljon.
Jó utóveteménynek számít, mivel a megkötött nitrogén az utónövénynél hasznosul, korán lekerül, illetve a talajszerkezetet is javítja. Így a hazai gyakorlatban szója-kukorica, valamint őszi kalászos-szója vetésváltások is kialakultak.

Az aktualitásokkal, így a magasabb egységárral kapcsolatban megállapítható, hogy a kiegyenlítettebb terméseredményt hozó, magas színvonalú, de költségesebb  technológia felé hajthatja a termelőket, mivel ilyen esetekben a termelés könnyebben fordulhat át jövedelmezővé. Továbbá a magasabb ár arra is ösztönözheti a termelőket, hogy további alkalmas termőhelyeken szójavetés valósuljon meg.

Ajánljuk a termelőknek Magyarország bármely szójatermesztő területére az Annika, Trevigiana és Mercury új, kiemelkedő fajtáinkat.  

Az Annika kedvező agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, szára középmagas, dőlésre nem hajlamos, az alsó hüvelyek 15-20 cm magasságban helyezkednek el, így könnyen, veszteség nélkül takarítható be. Termése nagy szemű (EMT: 170-190 g), fekete köldökszínnel rendelkezik, pergésre nem hajlamos. Több éve vizsgáljuk országszerte megbízásos kísérleteinkben. 2020-ban négy kísérleti hely átlagában a legnagyobb termésű fajta volt, 4,05 t/ha átlagterméssel zárta az idényt, Szalántán 4,58 tonnát adott hektárra vetítve.

Kiemelkedő terméspotenciált és évjáratbiztonságot ígér a középérésű Trevigiana szója fajtánk, amely  az átlagosnál magasabb fajta, 110-115 cm, az alsó hüvely magassága 18–22 cm. Megfelelő körülmények között 14-16 hüvelyemeletet képez. Kiemelkedő termőképességű, 2020-ban megbízásos kísérleteinkben 3,93 t/ha átlaggal zárt, négyből három kísérleti helyen átlépte a 4 tonnás hektáronkénti termést. 2019-ben szintén kisparcellán 4,24 t/ha átlagtermést produkált, Dalmandon 4,62 t/ha-t termett. Kiváló az állóképessége és jó a stressztűrő képessége. Pergésre nem hajlamos. Könnyen és alacsony veszteséggel takarítható be. Tenyészideje 143–150 nap.

Igen korai érésű, középmagas fajta a Mercury. Kimondottan jól ellenáll a megdőlésnek Az alsó hüvelyek viszonylag magasan, 15–17 cm magasságban helyezkednek el. A hüvelye finom barna szőrrel borított. A szem színe világos, köldök színe barna, ennek ellenére felhasználása étkezési célra is ajánlott, a magas fehérjetartalma miatt. A szem mérete az átlagosnál nagyobb.

A fajta – igen korai érése ellenére – kiemelkedő, 5 t/ha-t meghaladó terméspotenciállal rendelkezik. 2017-ben az Agromag Kft. által szervezett kisparcellás kísérleteket az éréscsoportjában megnyerte. Dunántúlon 3 kísérleti hely átlagában 4,22 t/ha-os termésátlagot produkált. Dalmandon elérte az 5 tonnát hektáronként. A vetésidő optimuma tág, akár június végén is elvethető, öntözött körülmények között másodvetésre is alkalmas. Fehérjetartalma 41% felett várható, olajtartalma 17–19% közötti.

Amennyiben kérdése van, kollégáink szívesen állnak rendelkezésére. Tartozzon Ön is a sikeres szójatermesztők közé, kérjen ajánlatot, keresse kollégáinkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.