Milyen kukoricát vessünk tavasszal? - Agromag

Milyen kukoricát vessünk tavasszal?

Mezőgazdasági termelés során mindig számíthatunk kihívásokra, és ettől az idei szezon sem volt mentes. Sajnos hosszú évek óta nem látott csapadékhiány volt tapasztalható az ország jelentős területén a vegetációs időszakban. Az aszály legjobban a kukorica termőterületeket sújtotta, nem kímélve a vetőmag előállításokat sem, ami miatt bizonyos hibridekből hiány alakulhat ki. A kukorica vetőmagok gyorsan fogynak, az elérhető készletek apadnak.

Az Agromag Kft. az új piaci helyzethez igazodva, új korai és középérésű hibrideket vezetett be a portfóliójába. A korai hibridek bővítésénél figyelembe vettük a jelenleg tapasztalt megugró energia árakat is, hiszen az általunk kínált korai hibridek nagyszerű vízleadó képességgel rendelkeznek. A kiemelkedő és gyors vízleadás minimalizálhatja a szárítási költségeket.

Az új hibridjeink közül a CENZUS (FAO 300-320) egy korai, lófogú szemtípussal rendelkező kukorica. Erélyes kezdeti fejlődés és kiváló szárszilárdság jellemzi. Nagy erénye a korai betakaríthatóság jó nedvességtartalom mellett valamint a megbízható termésstabilitás.
Az ugyancsak korai éréscsoportba tartozó RODONIA (FAO 350-370) kifejezetten a nehéz terepekre ajánlott. A benne rejlő potenciál a kedvezőtlen körülmények között mutatkozik meg. Jól tolerálja a csapadékhiányos időszakot és a gyengébb adottságú talajokat is.
A tavaly debütáló ZP4567(FAO 380-390) sem fog csalódást okozni, amely középmagas növényein a felső csövek kb. 110 cm magasságban helyezkednek el. Jó vízleadással rendelkezik. Igazi értéke az alkalmazkodóképessége ami lehetővé teszi, hogy intenzív és szerényebb körülmények között is megállja a helyét. A szárazabb évjáratokhoz, az aszályhoz is viszonylag jól alkalmazkodik.
Tetszetős, kompakt, hengeres, 20-23 cm hosszú, 14-16 soros csövek jellemzik, mélyen ülő, lófogú szemekkel, melyek a cső végéig berakódnak. Az ezermagtömege magas, akár a 370 grammot is elérheti. Nagyon jó ellenállósággal rendelkezik a szár-, cső- és gyökérbetegségekkel szemben.

Portfóliónk kialakítása során azokra is gondoltunk, akik a későbbi csoportból választanának. Éppen ezért az általunk forgalmazott hibridek sorát egy igazi nagyágyúval bővítettük a középérésű csoportban. Az AKINOM (FAO 470-480) egy magas, nagy vegetatív tömeggel rendelkező, éréscsoportjában nagyon stabil, magas terméshozamú hibrid. Csövei egyenletesen nagyok, 18-22 sorral rendelkeznek.

Nagyon megbízható, minden termőhelyen igyekszik kihozni magából a termésmaximumot a MAFATE hibridünk. Termésátlaga száraz évjáratokban is átlag feletti. Az alacsonyabb tőszámot kétcsövűséggel vagy nagyobb csőmérettel kompenzálja. Kiváló szárszilárdság jellemzi. Középmagas növényein a csövek mellmagasságban helyezkednek el. Korai vetés esetén is jó vigorral rendelkezik, az első kukoricák között vethető. Optimális, 10 °C körüli talajhőmérséklet esetében szinte kirobban a földből.

Mint ahogy már a bevezetőben említettük, vetőmag készleteink fogynak, ezért ne habozzon, keresse az Agromag Kft kollégáit és válasszon megbízható minőséget a több mint 30 éve a gazdák szolgálatában lévő Agromag Kft szortimentjéből.
Agromag Kft.
„ Ma vetőmag, holnap érték”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.