Nagy termőképességű középérésű kukorica hibridek az Agromag kínálatában!

Az elmúlt években egyértelműen megfigyelhető tendencia a kukorica hibridek esetében, hogy a 300-as éréscsoportba tartozó korai kukoricák helyett egyre többen választják a kicsivel hosszabb, 400-as éréscsoportba tartozó közepes érésű hibrideket.

Ennek persze sok összetevője van, de a változó piaci körülmények mellett, a hibridekben rejlő genetikai potenciálon túl az egyre jobban érezhető éghajlati változás is mind jelentős szerepet játszik! A kisérletekből visszaköszönő adatok, illetve a köztermesztésben a termelői visszajelzések összevetése után egyértelműnek látszik, hogy a közép érésű hibridek nagyobb biztonsággal hozzák termelők által áhított jobb termésátlagokat hasonló betakarításkori szemnedvességgel, mint korábban kedvelt korai hibridek.

Ennek megfelelően az elmúlt években az Agromag Kft. is ennek megfelelően igyekezett kialakítani a kukorica portfólióját.

Az elmúlt években került bevezetésre a Tomasov (FAO420), Kulak (FAO430) és Isztria (FAO430) hibridek, amik szinte azonnal átvették a vezető szerepet az Agromag által kínált kukorica vetőmagok között. Ezek a hibridek a kiváló alkalmazkodó képességük mellett minden évjáratban az átlagtól jobb hozamot biztosítanak a gazdáknak, illetve a vízleadás terén is egyre alacsonyabb betakarításkori szemnedvességet produkálnak.   Fontos kiemelni, hogy az elmúlt évekre többször jellemző, sokszor pont a virágzáskori termékenyülésre eső légköri aszályt is az átlagtól jobban tolerálták, ami a hozamokon volt kézzel fogható.

Az idei évtől tovább bővül a közepes éréscsoportba tartozó csoportba tartozó kukorica hibrid kínálatunk a ZP 4567 (FAO390), ZP 427 (FAO400) és Mafate (FAO440) hibridekkel.

A ZP 4567 és a ZP 427 esetében kiemelendő a kiváló alkalmazkodó képességük az időjárási viszontagságokkal szemben. Az ország egyre több kukorica termesztő területén kell szembesülnie a gazdáknak az időjárás eddig nem tapasztalt szélsőségeivel, amire a nemesitőházak fajta szortimentjének is reagálnia kellett. Egyre nagyobb az igény az olyan hibridek iránt, amik a váltakozó időjárási körülmények között is megállják a helyüket, de ugyanakkor a kedvező évjáratokban sem maradnak el a versenytársak mellett. A ZP 4567 és a ZP 427 a gyengébb adottságú területeken is bizonyítja jó alkalmazkodóképességét!

A Mafate (FAO440) a legújabb, kiváló termőképességű közép érésű kukorica hibridünk. Kedvező évjáratokban akár a 15 tonna feletti „csúcsokat” is elérhet vele a termelő, az éréscsoportra jellemző szemnedvességtől alacsonyabb értékekkel.

A Mafate egészséges, jó szárszilárdsággal bíró zöld száron érő hibrid, ami a száraz évjáratokan is kiválóan teljesít. Szemre is mutatós, általában 16-18 soros csöveket nevel ki. Kiváló szem/csutka arány jellemzi. Alacsonyabb tőszámot nagyobb csövekkel vagy két csövűséggel ellensúlyozza. Szinte az ország teljes termőterületére ajánljuk a gazdáknak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.