Terméseredmények az aszály tükrében

Őszi búza eredmények az aszály tükrében

Az idei évről elmondhatjuk, hogy kettévált az ország. A Dunántúl csapadékban bővelkedett, míg a Tiszától keletre eső országrészek és a Duna-Tisza közének egyes részei évtizedek óta nem látott csapadékhiánytól szenvednek.

Ismeretes, hogy az eredményes gazdálkodást több tényező is meghatározza, mint például a talaj típusa, a csapadék mennyisége és eloszlása, a választott művelési rendszer vagy például a választott fajta. A termelésre ható tényezők közül keveset tudunk befolyásolni. Ilyen például a választott művelési rendszer vagy a fajtaválasztás. A 2022-es év megmutatta, hogy az említett két tényező okszerű alkalmazásával, mint például a vízmegtartó talajművelési rendszer és a jó betegség-ellenálló és szárazságtűrő fajták alkalmazásával a gazdálkodók nagymértékben tudták csökkenteni veszteségeiket a vízhiánnyal sújtott területeken.

Az Agromag az indulása óta nagy hangsúlyt fektet a termékfejlesztésre, ami azt jelenti, hogy egy-egy fajta mielőtt a kínálatunkban megjelenik, különböző helyszíneken tesztelésre kerül. A fajták tesztelése kisparcellás kísérletek keretén belül történik, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megbízható információk alapján válasszuk ki a magyar gazdák igényeinek megfelelő fajtákat.

1.Táblázat: 2022-es kisparcellás kísérleti eredmények
1.Táblázat: 2022-es kisparcellás kísérleti eredmények

Ennek a tükrében szeretnénk önöknek bemutatni az Agromag Kft. idei terméseredményeit. Az eredményekből jól látszik, hogy az aszállyal sújtott területen is a helyzethez képest jó terméseredményeket kaptunk (Jászboldogháza).

A terméseredményeket tekintve abszolút első helyezést ért el az AG Hurem fajtánk, amely új fajta a szortimentünkben. Érdemes megemlíteni, hogy Jászboldogházán is magasan az első helyen végzett, az ottani körülményekhez képest igen jónak mondható 4,71 t/ha terméseredményével. A fajta nem csak a 2022-es évi kisparcellás kísérletekben mutatta meg nagyszerűségét, mivel a 2021-es kísérleteinkben is dobogós helyen debütált.

Az AG Hurem mellett egy másik új fajtánk is az elsők között végzett idén. A Petronela egy 2021-ben elismert tar búzafajtánk. Nagyszerűségét kiváló télálló képességének és páratlan szárazságtűrő képességének köszönheti. Kiválóságát már az állami elismerése során is bizonyította. A NÉBIH által rendezett fajtaminősítő kísérletekben 2018-ban 6%-kal, 2019-ben 4,6%-kal, 2020-ban 8,2%-kal haladta meg a standard fajták átlagát.

Az Antille Iregszemcsén 2022-ben 8,86 t/ha terméseredményével a második legnagyobb termésű fajta lett. A fajta kiemelkedő terméshozamát  jó bokrosodó, és ellenálló képessége alapozza meg. Magas ellenállóságot mutat a rozsdabetegségekkel, a szeptória és a lisztharmat ellen.

A kisparcellás kísérletekkel párhuzamosan fajtáink az ország több pontján fajtasorokban is szerepeltek.

1.Kép: A 2022-es fajtasoraink terméseredményei
1.Kép: A 2022-es fajtasoraink terméseredményei

Mint ahogy a bevezetőben is említettük, az idei kalászos szezon sajnos az aszályról szólt. Ennek tükrében szeretném bemutatni a 2022-es fajtasorokból származó terméseredményeinket. Az adatok alapján elmondható, hogy a vízhiány sújtotta területeken több fajtánk bizonyította rendkívüli szárazságtűrését.

Az Antigua jó télállósággal rendelkező, kimondottan alacsony, kiváló szárszilárdságú korai, malmi minőségű szálkás búzafajta. Nagy, produktív kalászait kiemelkedő ezermagtömegű búzaszemek töltik ki.

Princessz fajtánk már sokszor bizonyította nagy termőképességét és idén sem hagyott minket cserben. A Princessz kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, korai kalászolású megfelelő állóképességgel és télállósággal rendelkező tar őszi búzafajta.

2.Táblázat: A 2022-es fajtasorainkból származó eredmények (kivonat)
2.Táblázat: A 2022-es fajtasorainkból származó eredmények (kivonat)

Minőséget tekintve abszolút első helyen végzett mindenhol a Laudis nevű fajtánk. Telekgerendáson a 35%-os sikértartalmával a legjobb eredményt érte el. Jánoshalmán 7,04 t/ha terméseredménye mellé 29,3%-os sikértartalmat produkált.

A 2022-es vetési időszakra készülve tekintse át fajtáinkat, kísérleti eredményeinket, válasszon az Ön gazdaságához legjobban illő fajtát vagy forduljon segítségért, információért munkatársainkhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.