Őszi kalászos fajtabemutatóink

Az országban több helyen tartottunk kalászos fajtabemutatókat, a timári és a gerendási bemutatóról készült rövid interjúkat az Agrárvilág magazinnak köszönhetően megnézhetik most azok, akik nem tudtak eljönni.

Timáron a  Babona, az AG Hurem és a Jegenye búzánkat Nagy István kalászos vetőmag ágazatvezető kollégánk mutatta be.

Babona

Középkései tar búza, amely már évek óta köztermesztésben van. Nemesítője megtalálta az egyensúlyt a minőség és a mennyiség között. Megfelelő agrotechnológiával, megfelelő tápanyag-utánpótlással és megfelelő időben érkező csapadékkal 9-10 tonnás termésre is képes úgy, hogy közben étkezési minőséget ad.

Betegségellenállósága kiváló, Békés megyében biogazdálkodásra is használják a fajtát, amely mutatja a kórokozók elleni megfelelő ellenállóságát is.

AG Hurem

Korai szálkás búza

Termésre és beltartalomra nagyon hasonlóak a Babonával, gomba elleni toleranciában és kórokozók ellen rendkívül jól viselkedik az AG Hurem is. Az intenzív körülményeket meghálálja.

Ha nem fontos, hogy tar vagy szálkás búzát válasszunk és mindegy hogy középkései vagy korai érésű, akkor a Babona helyett nyugodtan lehet az AG Huremet választani.

A Babonával megmutattuk a mércét, hogy mire vagyunk képesek, ezért ha az a hiányossága, hogy nincs rajta szálka, akkor a megfelelő válasz az AG Hurem. Étkezési paramétereket is tudja, és optimális körülmények között akár 10 tonna termést hoz. 

 

Jegenye

Nagyon szemrevaló, középérésű tar búza. A Babonánál jóval magasabb búza, ezért a szemtermés mellett az állattartó telepeknek is fontos lehet a szalma mennyisége is.  Sárgarozsda, vörösrozsda ellen kiváló az ellenállósága, valamint fuzárium ellenálló képessége a Magyarországon regisztrált fajták közül a legjobb, ezért ugyanúgy mint a Babonát, biogazdálkodásra is ajánlani tudjuk.

Nagy reményeket fűzünk hozzá, hiszen a búzanemesítés esetén az a fontos, hogy minél rugalmasabb legyen a fajta az időjárás kiszámíthatatlansága miatt. 

A rugalmas fajták jobban tudják tolerálni a szélsőségeket, így azokkal valószínűsíthetően jobb beltartalmi értékeket és termésmennyiséget lehet elérni. A Jegenye estében különösen a malmi minőséget meghatározó mutatók nagyon jók, legtöbbször a javító szegmensben vannak.

Gerendási bemutató 

Gerendás határában az Agrorent Kft szervezésében és kivitelezésében bemutatott fajtasorban megtalálhatók voltak a régi bevált fajták és az újdonságok is, 6 árpát és több mint 13 búzafajtát tekinthettek meg az érdeklődők.

Bemutatásra kerültek újdonságaink itt is, mint a Bordeaux, a Heves őszi árpa, valamint búzák közül az MB Kengyel szálkás búza, amely jó termés mellett jó minőséget is produkál.

Az AG Hurem és az Algeri olyan újdonság a portfóliónkban, amelyekben nagy lehetőséget látunk, hiszen a nagy termés mellett malmi minőséget is tudnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.