Patinás árpakínálat

Az Agromag Kft. filozófiája, hogy sohasem elégedhetünk meg a jelenlegi helyzetünkkel, mindig a piac előtt egy lépéssel kell járnunk. Az őszi árpa fajtaválasztásában kimagasló szerepet kap a hozam, a minőség és a termőképesség. Az Agromag Kft. e szempontokat szem előtt tartva, a portfoliójában minden évben a legjobb genetikájú alapanyagot kínálja a gazdálkodók számára. A cég, a kínálatával maximálisan képes alkalmazkodni a modern kor által támasztott kihívásokkal szemben, mint például a szélsőséges időjárás.

Mai napig egy fajta legkézenfekvőbb értékmérve a termőképessége. Az utóbbi években tapasztalható egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően azok a fajták kerülnek előtérbe, melyek ezekre a stabil terméshozammal tudnak válaszolni. Nem csak az ideális években, de a száraz, aszályos évjáratokban is az átlag felett teljesítenek, ezáltal biztosítva a gazdának a biztos eredményt.

 
 

A különböző területek termésátlagából láthatjuk, hogy a kínált fajták kiemelkedő teljesítményt hoznak. Mind a korai, mind a középérésű fajtacsoportban a termésátlagok magasan túlszárnyalják KSH által jegyzett országos 6,4t/ha átlagot.

A modern kor követelményeinek megfelelő fajtáink bizonyítják, hogy nem lehetetlen a 10 tonnát meghaladó terméseredmény sem. Ekkora terméshozamok mellett fontos a jó szárszilárdság, ami megfelelő védelmet nyújt a szeles, viharos nyári időjárás következtében tapasztalható megdőléssel szemben. Éppen ezért szortimentünket úgy állítottuk össze, hogy mind a korai, mind kései éréscsoportba tartozó fajtáink átlag feletti szárszilárdsággal és ezáltal a megdőléssel szemben kimagasló ellenállósággal rendelkezzenek. Jó példa erre a magas terméseredményt és a kitűnő szárszilárdságot ötvöző, korai éréscsoportba tartozó Patina, Heves fajtáink. A már említett tulajdonságai mellett nem mehetünk el szó nélkül a kimagasló alkalmazkodó képességük mellett sem, ami lehetővé teszi az ország hidegebb, fagyzugosabb részein való termesztésüket sem.

Modern kori mezőgazdaságunk nagy kihívása a hektikus, sok esetben aszályokkal sújtotta évjáratok. A tendencia alapján tavaszaink kevés csapadékkal ellátottak, ami kalászosaink bokrosodását megnehezíti, ami később termésveszteségben mutatkozik meg. Ezért a mai árpatermesztésben alapvető követelmény a fajtáknál a tavaszi korai regenerálódás, az erős generatív hajlam és a jó szárazságtűrés. Ezeknek a követelményeknek kiválóan megfelelnek KH Kárpátia, KH Rudolf és Arizona és Bordeaux fajtáink. A KH Kárpátia az ország egyik legkorábbi árpafajtája. Intenzív bokrosodó képessége kiemelkedő termőképességgel párosul. A KH Rudolf nagyüzemi körülmények között is bizonyítja a 10 tonna feletti termőképességét. A középkorai éréscsoportba tartozó Arizona nevéhez hűen, extrém, száraz körülmények között is képes stabilan az átlag fölött teremni, ami az egyik legfőbb erőssége! De ideális körülmények között akár a 10 tonna feletti termés is elvárható tőle.

A hatsoros árpáink mellett mind a söripari, mind a takarmányozási céloknak megfelelő kétsoros árpáink is minden évben bizonyítják kiemelkedő beltartalmi értékeik mellett magas terméshozamukat. A KH Korsó kétsoros árpa termésversenyben a nagytermésű hatsoros árpák rendszeres kihívója. A száraz években rendkívül jó eredményeket ad, a legtöbb őszi árpát meghaladóan terem.

Viktoria kétsoros fajtánk kiváló kórtani és fizikai paraméterekkel rendelkezik. Megfelelő agrotechnika alkalmazásával kimagasló nyersfehérje eredményeket képes produkálni, így takarmányozásra is alkalmas.

Az Agromag Kft. sikerének kulcsa a folyamatos fejlődés, az évről évre történő megújulás. Éppen ezért, hogy a jelen kor kihívásaira a legjobb fajtákkal tudjunk válaszolni, komplex, az ország szinte minden területén beállított kísérletek adatai alapján, gondosan választjuk ki a hazai gazdálkodók számára legmegfelelőbb fajtákat.

Amennyiben kérdése van fajtáinkkal kapcsolatban, keressen minket valamelyik elérhetőségünkön, szívesen állunk rendelkezésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.