Rólunk

Bemutatkozás

Az Agromag Termékelőállító, Forgalmazó és Szolgáltató Kft.-t a vetőmagszakmában nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek alapították. A célunk az volt, hogy a szántóföldi növények külföldön nemesített fajtáit Magyarországon honosítsuk, képviseljük, azok vetőmagját előállítsuk és értékesítsük. Cégünk az egyre erősödő piaci versenyben dinamikusan fejlődött, a tevékenységi köre folyamatosan bővült.

Az üzletágak közül minden szempontból a vetőmag üzletág a legfontosabb, mely napraforgóra, kukoricára, őszi és tavaszi kalászosokra, szójára és kenderre koncentrálódik. Ezek mindegyikében rendelkezünk saját képviseletű fajtákkal hazai, illetve külföldi nemesítőktől egyaránt. Ezenfelül felvállaltuk a magyar kenderfajták fenntartását és nemesítésének folytatását. Összesen 13 nemesítő intézettől és saját nemesítésekből az említett növényfajokból jelenleg körülbelül 50-60 fajtának a vetőmagját állítjuk elő.

A vetőmagokat döntően a saját üzemünkben dolgozzuk fel. A jó minőségű vetőmag előállításának egyik pillére a korszerű, jól működő vetőmagüzemünk Telekgerendáson. Megvásárlása óta az üzemben szinte állandó a bővítés és korszerűsítés, így az átvételt és a termelési biztonságot is évről évre növelni tudjuk. A legfontosabb növényünk a napraforgó, melynek vetőmag-előállításában Magyarországon piacvezetőek vagyunk, és európai szinten is jelentősnek számítunk. Vetőmagüzemükből évente körülbelül 1 millió hektárra kerül ki napraforgó-vetőmag, de olyan év is volt, amikor hozzávetőleg a magyarországi vetésterület két és félszeresére ment ki vetőmag az üzemünkből.

A gazdálkodók számára 12 fajból 60 fajtának a vetőmagját kínáljuk. A tavaszi vetésű növények esetében a kalászosok közül 5 kiemelkedő termőképességgel rendelkező fajtával rendelkezünk.  A kukoricából jelenleg 8 – a mai termesztési igényeknek megfelelő – hibridet találhatnak a fajtaajánlatunkban. A szóják közül 3 korai – a középérésűek szintjén termő –, és 3 középérésű fajta érhető el az érdeklődők számára. A napraforgó kínálatunkban jelenleg 7 hibrid található, melyből 6 olajipari és 1 madáreleség hasznosítású. Rendelkezünk 10 rostkender, valamint kettős hasznosítású és magkender fajtával. Az őszi kalászosaink vannak a legnagyobb számban, 23 jobbnál jobb fajtát vásárolhatnak meg a termelők portfóliónkból.

Malomipari tevékenységünk 1999-ben indult, a célkitűzésünk, hogy kiváló búzából kiváló lisztet készítsünk. Napi 60 tonnás őrlésével még a térségben meghatározó nagy malmok mellett is évek óta talpon tudunk maradni köszönhetően a kiemelkedő és stabilan megtartott – adalékanyag mentes – minőségnek.

Az utóbbi években az árbevételünk 3 milliárd forint körül alakul, ennek túlnyomó részét a vetőmag üzletág adja. Jelenleg 106 dolgozónk van és ezt a létszámot a munkacsúcsok során idénymunkásokkal növelni szoktuk. Az Agromag Kft. döntően banki hitel nélkül gazdálkodik.

Sajtócikkek megtekintése