Salonta, Temes, amíg a készlet tart

Mezőgazdasági termelés során mindig számíthatunk kihívásokra, sajnos ettől az idei év sem mentes. A kukorica vetőmagok nagyon gyorsan elfogytak, az elérhető készletek apadnak. Az Agromag kukorica vetőmagjai is gyorsan fogynak, de még a készlet erejéig ki tudjuk szolgálni partnereinket megbízható Salonta és Temes fajtáinkból. A termelők szinte biztosan tudják tavaszi kultúrákból mit szeretnének vetni, amibe azért beleszólhat az időjárás szeszélyessége, a belvizek és egyéb nem várt események által okozott őszi vetések kipusztulása. Vetés után is lehet sajnos madár-, vadkárral (kitúrás) számolni. Ilyenkor jön az újratervezés. Ha az őszi vetésünk kerül olyan állapotba, hogy nem érdemes megtartani még rugalmasan gondolkodhatunk hosszabb tenyészidejű kukoricában is, hiszen itt még optimális időben tudunk vetni. Ha a tavaszi vetésünk tekintetében kell pótlásra, újra vetésre gondolni, akkor már rövidebb érésidejű kukoricában érdemes gondolkozni, hogy optimális nedvességtartalommal tudjunk betakarítani. Az Agromag a következő alternatívát tudja kínálni a termelőknek.

Salonta FAO 360, őszi búza elé vethető, korai lófogú kukorica. Termőképessége és vízleadása a legjobbak között van a korai éréscsoportban. Kezdeti fejlődése intenzív. Túlérésben is kiváló a szárszilárdsága. Szép, végigtermékenyült, egyforma csöveket hoz, közel azonos magasságban. A csövek kiemelkedő szem-csutka aránnyal rendelkeznek, ezért általában többet terem, mint amennyit mutat magából. Csőpenész ellenállósága jó. Intenzív viszonyok között hajlamos a kétcsövűségre. Átlagos növénymagassága miatt viszonylag kevés szármaradványt kell bedolgozni. Jó évjáratban 14 t fölötti termésre is képes alacsony betakarításkori víztartalom mellet. Nagy erénye a korai betakaríthatóság jó nedvességtartalom mellett, megbízható termés stabilitással. Javasolt tőszám: termőhelytől függően 60 000 – 70 000 tő/ha. Tőszámreakciója plasztikus, jól sűríthető, de alacsonyabb tőszámnál is jól kompenzál.

Temes FAO 370, az igazi harcos, kezdeti fejlődési erélye nagyon gyors, akár megkésett vetésre is alkalmas. Szára és levélzete sokáig zöld, mely elősegíti a gyors vízleadást. A tenyészidőszakban bármikor bekövetkező szárazságot jól tűri. A legszélsőségesebb termesztési feltételekhez képes alkalmazkodni. A termelői megfigyelések alapján a versenytársakhoz képest többet terem a száraz évjáratokban, illetve a gyenge és rossz vízgazdálkodású talajokon bármely évjáratban mint versenytársai. Bemutató sorainkban 15 t feletti termésre is képes volt, jó évjáratokban, a magasabb FAO számú kukoricák termésszintjét megközelítve/elérve, de kedvezőbb betakarításkori víztartalommal. Száraz évjáratokban nagynevű versenytársait legtöbbször megelőzte. Minden termőhelyen jól adaptálódó hibrid. Javasolt tőszám termőhelytől függően: 60 000 – 70 000 tő/ha. Tőszámreakciója plasztikus, jól sűríthető, de alacsonyabb tőszámnál is jól kompenzál.

Mindkét kukoricánk jó választás, mert gyors kezdeti növekedési eréllyel rendelkeznek, intenzívebb körülmények között jó a tőszámreakciójuk. Kedvező szem/csutka aránnyal, gyors vízleadó képességgel rendelkeznek, zöldszáron érő hibridek. Ha korai  betakarítás, vagy nagyon megkésett a vetés, és nem minimum technológiát tervezünk, válassza Salonta hibridünket. Kitettebb területekre válassza Temest, mert termése TETEMES. Arid évjáratban is biztos terméssel hálálja meg a bizalmat. Vásárolja meg még időben kukoricáinkat, hogy az Ön kezében legyen a Döntés!  Agromag 30 éve a termelők szolgálatában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük