Most sokat hozhat az ALBIT repcében és kalászosoknál

Az idei tavasz elég szeszélyesre sikerült, Sándor, József, Benedek nem hozta meg a meleget. E helyett lehűlés, fagyok és változatos halmazállapotú csapadék jellemezte április első felét. A csapadék nagyon kellett, mert az őszi vetésű növényeink már szomjazták az esőt. A tavaszi talajelőkészítésnél is sok helyen okozott problémát a száraz talaj.

Sajnos a csapadék érkeztével együtt jelentős lehűlés is érkezett, fagypont alatti hőmérsékletekkel. Leglátványosabban az őszi káposztarepcében voltak megfigyelhetőek a fagy hatásai, mivel ilyenkor a szárbaindulás, virágzás kezdeti szakaszában a repce érzékeny a fagyra. Fagyos éjszakát követően reggel a repceállományok elég kusza képet mutatnak, mert a fő hajtások ilyenkor elhajlanak, majd később kiegyenesedik a növény.

Viszont ilyen állapotban legtöbbször a növény szára megreped, ami kiváló fertőzési lehetőséget nyújt a kórokozóknak. Ezek a fagyási sebek később begyógyulnak, de ne feledjük, ez a gyógyulási folyamat a növény számára energiaveszteség az optimális állapothoz képest. A virágzó állományokban az éppen nyíló virágok bibéjét károsíthatja a fagy, ez pedig rosszabb kötődést, kevesebb magot eredményez.

És itt jön segítségünkre az ALBIT!

Hogyan segít? Az ALBIT egy nagyon hatékony antidótum, ami segíti a növényeket a különböző stresszhelyzetekből való gyors regenerálódásban. Az ALBIT hatóanyaga a poli-β-hidroxi-butirát (PHB) biopolimerje. A PHB kölcsönhatásba lép a növény felszínén elhelyezkedő NADPH-oxidáz receptorokkal. A növényi NADPH-oxidáz aktivitásának növekedése szuperoxid-anion és más reaktív oxigénformák képződéséhez vezet. Ez a folyamat kiváltja a növényi antioxidáns enzimek teljes komplexének expresszióját, amely eredményeként a növényi sejtek összes antioxidáns kapacitása 1,4–3,6-szorosára nő. A növényi sejtekben az antioxidáns enzimek megnövekedett szintje az aszkorbinsav és a klorofill tartalmának növekedéséhez vezet (akár 100% -os növekedés a kontrollhoz képest). Ezen pozitív hatások következtében a növényeink hamarabb „kigyógyulnak a stresszből”.

Az őszi, tavaszi kalászosoknál nincsenek ennyire látványos tünetek, de mivel a fejlettebb őszi vetésű állományoknál közel járunk a kalászka kialakulásához, a hidegstressz itt is okozhat termésveszteséget. Azoknál a kalászos állományoknál, ahol a tavaszi gyomirtást még most fogják elvégezni szintén kiválóan alkalmazható az ALBIT tankkeverékben. Az ALBIT nem csak csökkenti a hideg és a gyomirtószerek okozta stresszt, hanem talajhatása is van. A lebomló PHB – ami a hasznos talajbaktériumok tartaléktápanyaga is egyben – aktiválja a talaj hasznos mikroorganizmusait és visszaszorítja a patogén fajok elszaporodását.

Használja az ALBIT-ot, mert:

  • egyszerűen, tankkeverékben kijuttatható peszticidekkel, műtrágyákkal
  • természetes immunizációs mechanizmus erősítésével az Albit növeli a növények ellenállóképességét
  • megbízható, évről évre konzisztens termésnövelő eredményeket produkál eltérő időjárási körülmények és talajadottságok között, különböző növényeknél is
  •  az Albit növeli a szárazság- és hőstressz-ellenállóságot 10-60%-kal
  • alacsony hektárköltsége miatt már 50 kg búza, vagy 20 kg repce terméstöbblettől jövedelmező a használata!

Amennyiben további kérdése lenne, keresse kollégáinkat vagy írjon nekünk üzenetet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.